Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8103.10.20222

2378-2022 (00 00 01)

Kaarea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 81

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 27.9.2022:

Kaarea Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi osakkuusyhtiöksi määritelty yhtiö ja osakkuusyhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 45,99 %. Yhtiön toimialana on mm. ruoka-, siivous- ja kiinteistönhoito-, turvallisuus- ja kunnossapitopitopalveluiden tuottaminen.

Kaupunginvaltuuston 13.12.2021 § 286 hyväksymien konserniohjeiden mukaan tytäryhteisön ja osakkuusyhteisön tulee hankkia omistajan ennakkonäkemys muun muassa silloin, kun kyseessä on yritysjärjestely.

Kaarea Oy:n hallitus on kokouksessaan 23.9.2022 päättänyt, että se esittää omistajilleen omistajien ennakkonäkemystä koskevat pyynnöt. Yhtiön hallitus esittelee asiaa seuraavasti:

Asioiden taustaa

Turun kaupungin konsernihallinnon kansliapäällikkö on 25.4.2022 (§ 134) antanut Kaarea Oy:lle ja Arkea Oy:lle konserniohjeen ryhtyä alla olevissa asioissa toimenpiteisiin, jotka voivat sisältää liiketoimintojen liikkeenluovutuksia Arkea Oy:stä Kaarea Oy:öön.

Kaarea Oy:n osalta alla olevien liikkeenluovutusten yhteydessä solmittaisiin myös siirtyviä liiketoimintoja vastaavia uusia palvelusopimuksia sekä niihin liitännäisiä vuokra- ym. sopimuksia.

1.    Koulu- ja varhaiskasvatuksen ja niihin liitännäiset ruokapalvelusopimukset

Ko. sopimusten mukaisten liiketoimintojen parissa työskentelee noin 280 työntekijää, ja niiden arvioitu vuosiliikevaihto on noin 10 – 11 M€.

2.    Kuntouttavan päivätoiminnan ateriapalvelut

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on 10.8.2022 (§ 304) päättänyt, että Arkea Oy:n kuntouttavan päivätoiminnan ateriapalvelua jatketaan 2.11.2022 asti, koska Arkea Oy:n ja Kaarea Oy:n välinen liikkeenluovutus ko. sopimuksen mukaisesti liiketoiminnasta on tarkoitus toteuttaa marraskuun 2022 alussa.

Ko. sopimuksen mukaisen liiketoiminnasta ei ole siirtymässä työntekijöitä. Kyseisen liiketoiminnan arvioitu vuosiliikevaihto on noin 0,1 M€.

3.    Runosmäen vanhuskeskuksen ruokapalvelut ja kanttiini

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on 8.6.2022 (§ 254) päättänyt, että Arkea Oy:n sopimuksia Runosmäen vanhuskeskuksen ja kanttiinin osalta jatketaan 2.11.2022 asti, koska Arkea Oy:n ja Kaarea Oy:n välinen liikkeenluovutus ko. sopimuksen mukaisesti liiketoiminnasta on tarkoitus toteuttaa marraskuun 2022 alussa.

Ko. sopimuksen mukaisen liiketoiminnan parissa työskentelee noin 12 työntekijää ja sen arvioitu vuosiliikevaihto on noin 1M€.

4.    Turun kaupungin hyvinvointialueen vahtimestaripalvelusopimus

Ko. sopimuksen mukaisen liiketoiminnan parissa työskentelee noin 10 työntekijää ja sen arvioitu vuosiliikevaihto on noin 0,5 M€.

5.    Hyvinvointialueen ruokapalvelusopimukset

Ko. sopimusten mukaisten liiketoimintojen parissa työskentelee noin 170-180 työntekijää ja niiden arvioitu vuosiliikevaihto on noin 14 M€.

Asioiden valmistelu yhtiössä

Edellä mainitun johdosta yhtiö on valmistellut em. asioita ja neuvotellut Arkea Oy:n kanssa em. asioihin liittyvistä liiketoimintakaupoista ja liikkeenluovutuksista.

Yhtiön hallitus on kokouksessaan 23.9.2022 käsitellyt saamansa konserniohjeen mukaisesti em. liikkeenluovutuksia koskevat asiat sekä niihin liittyvät mukaiset asiakirjat. Myös Arkea Oy:n hallitus on osaltaan käsitellyt em. liikkeenluovutuksia koskevat asiat sekä niihin liittyvät asiakirjat.

Edellä mainittujen liikkeenluovutusten lisäksi ja niihin liittyen yhtiö on valmistellut ja neuvotellut:

Yhtiön hallitus on kokouksessaan 23.9.2022 käsitellyt em. uusia palvelusopimuksia sekä niihin liitännäisiä vuokra- ym. sopimuksia sekä valtuuttanut toimitusjohtajan tekemään luonnoksiin mahdollisesti tarvittavia teknisluonteisia muutoksia.

Perustelut valmistelluille toimenpiteille

Yhtiön näkemyksen mukaan em. liiketoimintakaupoilla ja liikkeenluovutuksilla saavutettaisiin yhtiön omistajapolitiikan mukaiset tavoitteet yhtiö etu huomioon ottaen.

Arkea Oy:n palvelusopimukset, joilla se on tuottanut liikkeenluovutusten kohteena olevia toimintoja, lakkaavat siinä yhteydessä, kun ko. palvelusopimukset solmitaan sidosyksikköhankintoina yhtiön kanssa. Samassa yhteydessä Arkea Oy lakkaa tuottamasta ko. palveluja.

Liiketoimintakaupoissa Arkea Oy luovuttaisi yhtiölle siirtyviin liiketoimintoihin liittyvän omaisuuden, henkilöstön ja sopimukset. Siirtyvien liiketoimintojen parissa pääasiallisesti työskentelevät henkilöt (yhteensä noin 300 työntekijää) siirtyisivät Arkea Oy:stä Kaarea Oy:öön ns. vanhoina työntekijöinä nykyisine työsuhde-ehtoineen kunkin liiketoiminnan siirtopäivänä.

Edellä mainitut liikkeenluovutukset yhdessä Turun kaupungin ja VSSHP:n / HVA:n kanssa solmittujen uusien palvelusopimusten sekä niihin liitännäisten vuokra- ym. sopimusten kanssa synnyttää yhtiölle muun muassa seuraavia synergia- ja muita etuja nykytilanteeseen verrattuna:

Yhtiön näkemyksen mukaan liikkeenluovutukset yhdessä uusien palvelu- ym. liitännäissopimusten kanssa vahvistavat yhtiön asemaa ja toimintaa omistajiensa sidosyksikkönä. Liikkeenluovutusten arvioitu vaikutus yhtiöön, sen liiketoiminta- ja omistajakohtaiseen liikevaihtoon, omistusosuuksiin sekä henkilöstömäärään ilmenee oheisesta Liitteestä 1.

Liikkeenluovutuksiin ei yhtiön näkemyksen mukaan liity olennaisia riskejä yhtiölle tai sen omistajille. Mahdollisiin liiketoiminnallisiin ja muihin riskeihin yhtiö on varautunut muun muassa siten, että:

Ennakkonäkemyspyyntö

Edellä mainituilla perusteilla Kaarea Oy:n hallitus pyytää omistajiltaan ennakkonäkemystä seuraaviin asioihin:

Ennakkonäkemyspyynnön vastaanottajaa pyydetään huomioimaan, että suunniteltujen toimenpiteiden aikataulut palvelutuotanto- ja henkilöstösiirtoineen ovat kriittisiä. Tämän vuoksi, ellei tähän ennakkonäkemyspyyntöön ole vastattu kielteisesti 25.10.2022 mennessä, yhtiön hallitus tulkitsee omistajan kannan tähän ennakkonäkemyspyyntöön olevan myönteinen.

Kaarea Oy korostaa erikseen, että tämä ennakkonäkemyspyyntö ja sen liitteet sisältävät yhtiön olennaisia liikesalaisuuksia ja niitä tulee yhtiön käsityksen mukaan käsitellä luottamuksellisina ja salassa pidettävinä.

Kaupunginvaltuuston 24.2.2022 § 24 hyväksymän omistajapolitiikan mukaan yhtiö voi kasvattaa liikevaihtoaan liiketoimintasiirtojen, liiketoimintakauppojen ja yritysostojen seurauksena.

Esitetyt liiketoimintakaupat ovat osa hyvinvointialueen tukipalveluiden järjestämisen valmistelua sekä kaupunginhallituksen päätösten 7.6.2022 § 65 ja 66 täytäntöönpanoa.

Oheismateriaali 1Kaarea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö liitteineen – liikkeenluovutukset ja sopimukset

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Kaarea Oy:n hallitus oikeutetaan ennakkonäkemyspyynnössä kuvatun mukaisesti ryhtymään toimiin em. liiketoimintakauppojen ja liikkeenluovutusten toimeenpanemiseksi siten, että yksityiskohtaiset ja teknisluontoiset ehdot täsmentyvät vielä käytävien neuvottelujen perusteella kunkin liiketoiminnan siirtopäivään mennessä, sekä

ennakkonäkemyspyynnössä kuvatun mukaisesti ryhtymään toimiin em. uusien palvelusopimusten sekä niihin liitännäisten vuokrasopimusten yms. toimeenpanemiseksi ottaen huomioon, että sopimusten yksityiskohtaiset ja teknisluontoiset ehdot täsmentyvät vielä käytävien neuvottelujen perusteella kunkin sopimuksen voimaantulopäivään mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lindfors, Lindholm (konsernijaoston jäsenenä) ja Ruohonen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä Kaarea Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lasse Lindholm ja toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.

Jakelu

tiedKaarea Oy