Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto6313.06.20223

7269-2022 (00 00 01)

Turku-konsernin tytäryhteisöjen palkkojen tarkistaminen

Tiivistelmä: -

Khkon § 63

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 8.6.2022:

Kaupunginvaltuuston 13.12.2021 § 286 hyväksymän konserniohjeen 10. kohdan mukaan tytäryhteisön ja osakkuusyhteisön on tiedusteltava omistajan ennakkonäkemystä hyvissä ajoin ennen toimenpiteen toteuttamista,kun päätettävä asia muuten merkittävästi vaikuttaa yhteisön tai kaupungin toimintaan tai taloudelliseen asemaan tai vastuuseen. Konsernijaosto tekee tässä pykälässä mainittuja asioita koskevat kannanotot strategisten yhteisöjen osalta. Operatiivisten yhteisöjen osalta kaupungin ennakkonäkemystä vastaavan kannanoton antaa kansliapäällikkö.

Kuntia ja kuntakonserneja edustavat Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja Avainta ry käyvät parhaillaan työehtosopimusneuvotteluja palkansaajajärjestöjen kanssa. Neuvottelut ovat siirtyneet osittain sovittelulautakunnan käsiteltäväksi. Kaupungin tytäryhteisöjä edustavan Avainta ry:n TES-neuvottelut eivät ole edenneet, koska pääsopijajärjestöt eivät ole vielä päässeet ratkaisuun kaikilla KT:n kiistanalaisilla sopimusaloilla. Eräät julkisomisteiset yritykset ovat pyrkineet turvaamaan työvoiman saatavuuttaan tekemällä palkkauksia koskevia yleisestä linjasta poikkeavia erillisratkaisuja. Kyseisillä toimenpiteillä saattaa kuitenkin olla välillisiä negatiivisia vaikutuksia käynnissä oleviin työehtosopimusneuvotteluihin.

Edellä mainituilla perusteilla Turku konsernin yhteisöt eivät saa ilman omistajan ennakkonäkemystä valmistella ja toimeenpanna työehtosopimuksista poikkeavia palkan tai palkkioiden korotuksia sekä palkkarakennemuutoksia työehtosopimuksettoman tilan aikana. Mikäli konserniyhteisöillä on tarvetta perustellusta syystä työehtosopimusten yleisestä tasosta poikkeaviin ratkaisuihin, asiasta tulee pyytää kaupunginhallituksen konsernijaoston tai kansliapäällikön ennakkonäkemys ennen päätöksentekoa konserniohjeiden 10. kohdan mukaisesti.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että Turku konsernin yhteisöt eivät saa ilman omistajan ennakkonäkemystä valmistella ja toimeenpanna työehtosopimuksista poikkeavia palkkarakennemuutoksia sekä palkkojen ja palkkioiden korotuksia työehtosopimuksettoman tilan aikana.

Lisäksi konsernijaosto päättää, että yleisestä tasosta poikkeaviin palkka- ja palkkioratkaisuihin tulee pyytää kaupunginhallituksen konsernijaoston tai kansliapäällikön ennakkonäkemys konserniohjeiden 10. kohdan mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedArkea Oy
tiedBlue Industry Park Oy
tiedForum Marinum -säätiö
tiedKaarea Oy
tiedKuntec Oy
tiedLogomo Oy
tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tiedOy Turku Energia-Åbo Energi Ab
tiedTurku City Data Oy
tiedTurku Science Park Oy Ab
tiedTurku 2029 -säätiö sr
tiedTurun Aikuiskoulutussäätiö
tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
tiedTurun Kaupunginteatteri Oy
tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tiedTurun musiikinopetus Oy
tiedTurun Satama Oy
tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tiedTurun Seudun Vesi Oy
tiedTurun Taiteen talo Oy, Konstens hus i Åbo Ab
tiedTurun Teknologiakiinteistöt Oy
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedTurun Ylioppilaskyläsäätiö - Studentbystiftelsen i Åbo
tiedTVT Asunnot Oy
tiedVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy
tiedVisit Turku Archipelago Oy