Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto6013.06.20223

872-2022 (00 00 01)

Turun Vesihuolto Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 60

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 9.6.2022:

Turun Vesihuolto Oy on Turun kaupungin konserniohjeissa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 100 prosenttia. Yhtiön valvontavastuuhenkilöksi on määritelty omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.

Turun Vesihuolto Oy:n hallitus on 8.6.2022 päättänyt pyytää kaupunginhallituksen konsernijaostolta omistajan ennakkonäkemyksenä lupaa uusien toimitilojen hankkimiseen. Konserniohjeen (Kv 13.12.2021 § 286) 10. kohdan mukaan tytäryhteisön tiedusteltava omistajan ennakkonäkemystä hyvissä ajoin ennen toimenpiteen toteuttamista muun muassa silloin kun kyseessä on ”yhteisön toimintaan tai talouteen nähden merkittävät investoinnit sekä vastaavan tärkeän omaisuuden tai oikeuksien (ml immateriaalioikeudet) hankkiminen, myyminen, vuokraaminen, luovuttaminen tai panttaaminen tai muun merkittävän sopimuksen tekeminen”.

Turun Vesihuolto Oy on saanut aiemmin konsernin ennakkonäkemyksen nykyisten toimitilojen korvaamiseen siten, että

- tilat toteutetaan yhtiön omana investointina

- kaupungin vuokratontille

- lainarahalla

Konsernijaoston päätöksen (Khkon 26.4.2021 § 42) mukaisesti Vesihuollon tulee saattaa hankesuunnitelmansa ennakkonäkemyksenä konsernijaoston käsiteltäväksi ennen rakennusurakan kilpailuttamiseen ryhtymistä.

Yhtiö perustelee pyyntöään mm. seuraavasti:

Hankesuunnitelma on valmistunut. Hankesuunnitelma on laadittu kaupungin omistamalle Koroistenkaaren tontille. Sama suunnitelma on toteuttavissa myös pinta-alaltaan suuremmalle Ilmatien tontille, mikäli Koroistenkaaren tontti ei ole Turun Vesihuolto Oy:n käytettävissä.

Hankesuunnittelu on toteutettu monitoimitilakonseptilla. Mitoitushenkilömäärä on Turun Vesihuolto Oy:n tämänhetkinen vakituisen ja määräaikaisen henkilöstön määrä. Lämpimän tilan bruttoala arvio on 3.460 brm2 ja kylmän 500 brm2. Alustava hinta-arvio 8 % varaumalla on 12 miljoonaa euroa (alv 0 %), hintataso Haahtela-indeksi / hintataso 106,1 / 5.2022 (Turku).

Kustannustasoa voi pitää voimakkaasti kohonneiden ja edelleen epävarmojen rakennuskustannusten vuoksi varsin korkeana, minkä vuoksi Turun Vesihuolto Oy on omien tilojen rakentamisen rinnalla selvittänyt uudelleen myös vuokrausvaihtoehtoa.

Turun Teknologiakiinteistöt Oy:llä olisi tällä hetkellä mahdollisuus vuokrata pitkäaikaisella sopimuksella varikkotilat osoitteesta Tierankatu 10. Kyseistä vaihtoehtoa ei ollut käytettävissä konsernijaoston edellisen investointilinjauksen yhteydessä. Toimistotilat voitaisiin vastaavasti vuokrata osoitteesta Teollisuuskatu 40 edellyttäen, että Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n hallitus päättää aloittaa tontille sijoittuvan toisen rakennuksen (B-talon) rakentamisen.

Turun Vesihuolto Oy:n hallitus päätti kokouksessaan 3.6.2022 pyytää konsernin ennakkonäkemystä uusien toimitilojen hankkimiseen

Yhtiö on selvittänyt kattavasti eri toimitilavaihtoehdot. Kummallakin yhtiön esittämällä vaihtoehdolla turvataan yhtiön ja konsernin taloudellinen edut kuitenkin siten, että kokonaistaloudelliselta kannalta ensisijaisena vaihtoehtona voidaan pitää esitettyä vuokrausvaihtoehtoa.

Turun Vesihuolto Oy:n pyyntö on kaupunginvaltuuston 24.2.2022 § 24 hyväksymän omistajapolitiikka-asiakirjan mukainen.

Edellä mainituista syistä johtuen on perusteltua myöntää Turun Vesihuolto Oy:lle lupa nykyisten toimitilojen korvaamiselle edellä kuvattujen vaihtoehtojen mukaisesti.

Oheismateriaali 1Turun Vesihuolto Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Oheismateriaali 2Hankesuunnitelma liitteineen

Oheismateriaali 3Vuokrasopimusluonnos

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ennakkonäkemyksenä, että Turun Vesihuolto Oy oikeutetaan korvaamaan nykyiset toimitilansa ennakkonäkemyspyynnössä kuvatulla tavalla

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lehtinen ja Heikkinen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuvat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Turun Vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Irina Nordman.

Jakelu

tiedTurun Vesihuolto Oy