Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto5616.05.20221

3869-2022 (00 00 01)

Turun Kaupunkiliikenne Oy:n yhtiöjärjestyksen muutos

Tiivistelmä: -

Khkon § 56

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, vs. johtava kaupunginlakimies Pauliina Ahlas 12.5.2022:

Turun Kaupunkiliikenne Oy on Turun kaupungin konserniohjeissa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 100 prosenttia. Yhtiö tuottaa sidosyksikkömuotoisesti seudulliselle joukkoliikenneviranomaiselle Turun kaupungin sisäisen joukkoliikenteen palveluja yhtiön ja kaupungin välisen sopimuksen mukaisesti.

Yhtiön yhtiöjärjestyksen 5 §:n mukaan yhtiöllä on hallitus, johon kuuluu seitsemän (7) jäsentä.

Turun kaupunkiliikenne Oy:n yhtiökokous on 16.6.2022 ja yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaoston 13.6.2022 kokouksessa. Konsernijaostolle tehtävä esitys tulisi tällä hetkellä kattamaan viisi hallituksen jäsentä ja kaksi omistajasta riippumatonta hallituksen jäsentä.

Ottaen huomioon yhtiön kokoluokka ja toiminnan luonne sidosyksikkönä ei voida pitää tarkoituksenmukaisena, että yhtiöön valittaisiin enää omistajasta riippumattomia jäseniä. Lisäksi edellä mainitusta syistä johtuen seitsemän hallitusjäsenen koalitiota voidaan pitää liian laajana yhtiön tehokkaan hallitustyöskentelyn näkökulmasta. Konsernijaostolle esitetäänkin, että Turun kaupunkiliikenne Oy:n yhtiöjärjestystä muutettaisiin siten, että hallituksen koko olisi viidestä seitsemään (5 – 7) jäsentä.

Samalla yhtiöjärjestystä on aiheellista muuttaa poistamalla sen tilintarkastajia koskeva 8 §. Mainitun pykälän mukaan yhtiöllä tulee olla kaksi tilintarkastajaa. Tilintarkastajien valinnasta ei ole tarpeen ottaa erillistä pykälää yhtiöjärjestykseen, sillä tilintarkastajan valintaa koskevat säännökset ilmenevät suoraan tilintarkastusta koskevasta lainsäädännöstä.

Yhtiöjärjestyksen muutokset tulisi saada rekisteröityä kaupparekisteriin ennen kuin yhtiökokous valitsee uuden hallituksen 16.6.2022. Tämä päätös tulisi siten laittaa voimaan välittömästi ja hyväksyä esitetyt muutokset mahdollisimman nopeasti omistajan yksimielisellä päätöksellä.

Liite 1Uusi yhtiöjärjestys, luonnos 12.5.2022

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää muuttaa Turun Kaupunkiliikenne Oy:n yhtiöjärjestystä liitteestä 1 ilmenevin tavoin.

Pöytäkirja tarkistetaan tämän päätöksen osalta heti. Päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut


Liitteet:

Khkon § 56
Liite 1:Uusi yhtiöjärjestys, luonnos 12.5.2022