Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallituksen konsernijaosto | 48 | 16.05.2022 | 1 |
839-2022 (00 00 01)
Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n ennakkonäkemyspyyntö
Tiivistelmä: -
Khkon § 48
Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 11.5.2022:
Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 56,7 %. Yhtiön valvontavastuuhenkilö on omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.
Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy pyytää 28.4.2022 päivätyllä kirjeellään (Oheismateriaali 1) kaupunginhallituksen konsernijaostolta konserniohjeen mukaista omistajan ennakkokäsitystä palveluliiketoiminnan valmistelusta ja sen yhtiörakenteellisesta järjestelystä.
Konserniohjeen (Kv 13.12.2021 § 286) 10. kohdan mukaan tytäryhteisön tiedusteltava omistajan ennakkonäkemystä hyvissä ajoin ennen toimenpiteen toteuttamista muun muassa yritysjärjestelyistä ja tytäryhteisön perustamisesta. Konsernijaosto tekee kannanoton strategisten yhtiöiden osalta.
Vuosittain suoritetun asukastyytyväisyyskyselyn perusteella yli 65-vuotiaiden osuus on noussut vuodessa viisi prosenttia sekä 55 - 64 -vuotiaiden osuus on noussut kolme prosenttia. Yhteensä yli 55 vuotiaita asukkaita on 59 % Vason asukkaista. Asumisoikeus puhuttelee asumismuotona monia seniori-ikäisiä, jotka etsivät kotia palveluiden läheisyydestä ja esteettömyyttä. Yhä useampi asumisoikeusasukas on luopunut omakotitalosta tai muusta omistusasunnosta. Asumisoikeusmaksun jälkeen asukkailla on käytössään pääomaa, jota voidaan käyttää hyvinvoinnin edistämiseen ja omassa kodissa pärjäämiseen.
Turun kaupunginvaltuuston hyväksymässä omistajapolitiikassa 2022-2025 on linjattu eri hallintamuodoilla välimuotoisen asumisen konseptin valmistelusta ja toteutuksesta. Vaso pyytääkin konsernijaostolta ennakkonäkemystä valtuuston päättämän strategisen linjauksen toimeenpanolle välimallinasumisesta Vason kiinteistöihin.
Järjestelyn tarkoitus ja tausta
Järjestelyn tarkoituksena on perustaa palveluyhtiö, joka tarjoaa Vason kiinteistöihin ja tarvittaessa kiinteistöjen naapurustoihin senioreiden hoiva- ja kotipalveluita sekä esim. lapsiperheiden käyttämiä palveluita. Palveluita koordinoidaan palveluyhtiön kautta. Lähtökohtaisesti palveluiden tuottajina toimivat Varsinais-Suomen alueella toimivat mm. hoiva- ja kotipalveluyritykset, jotka kilpailutetaan hankintalain säädösten mukaisesti. Palveluyhtiöön ei kohdistu ARA säännöstöjen perusteella tuotontuloutusrajoituksia ja sen hallitus määräytyy osakeyhtiölain mukaisesti. Palveluyhtiö vastaisi osaltaan väestön ikääntymisen aiheuttamaan hoivan- ja kotipalveluiden tarpeeseen sekä edelleen mahdollistaisi asumisen pidempään kotona.
Riittävän suuri hankintavolyymi hoiva- ja kotipalveluissa mahdollistaisi kilpailukykyiset hinnat Vason asukkaille ja tarvittaessa hoivapalveluiden tarjoamisen myös ympäröiviin kiinteistöihin. Palveluiden tilaaminen ja käyttö tehtäisiin mahdollisimman matalankynnyksen toiminnaksi, jossa palveluita tarjottaisiin asumis-/elämäntilanteen muutosten kohdilla sekä palvelukoordinaattoreiden ja asukasportaalin kautta.
Nykyinen Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy jatkaa toimintaansa keskittyen omistamaan, ylläpitämään ja tuottamaan asumisoikeuskoteja. Vaso tarjoaa asukkailleen myös jatkossa mm. isännöintipalvelua ja yhteistyöverkoston kautta huoltopalveluita. Yhtiön toiminta on tuotontuloutusrajoitusten alaista. Sen hallitus määräytyy asumisoikeuslain mukaisesti ja asukkaiden edustus hallituksessa on vähintään 40 %.
Nykyisen Vason osakkeet siirtyvät kaupalla perustettavalle emoyhtiölle. Järjestelyn aikana selvitetään Sato-Rakennuttajat Oy:n ja YH-Länsi Oy:n halukkuus luopua osakeomistuksestaan Vasossa lunastamalla osakkeet Vasolle, myymällä osakkeet nykyomistajille tai myymällä osakkeet uudelle kuntaosakkaalle.
Edellä mainittuja yhtiöitä hallinnoimaan perustetaan emoyhtiö, joka tarjoaa hallintopalveluita tytäryhtiölleen. Emoyhtiön omistajia ovat nykyisen Vason kuntaomistajat Turku, Kaarina, Raisio, Naantali ja Lieto sekä mahdollisesti Sato-Rakennuttajat Oy:n ja YH-Länsi Oy:n sijaan tulevat uudet kuntaomistajat. Emoyhtiö omistetaan lähtökohtaisesti vastaavilla omistusosuuksilla kuin Vaso. Emoyhtiöön ei kohdistu tuotontuloutusrajoitusta ja sen hallitus määräytyy osakeyhtiölain mukaisesti.
Peruste palveluliiketoiminnan eriyttämiselle asumisoikeusyhtiöstä perustuu asumisoikeus– ja korkotukilainsäädäntöön. Asumisoikeuslain 33 §:n mukaisesti vastikkeella ei saa kattaa muita kustannuksia kuin asumisoikeusasuntojen sekä niihin liittyvien tilojen rahoituksen ja ylläpidon edellyttämien, hyvän taloudenhoidon mukaisten menojen kattamiseksi. Kustannuksia, jotka aiheutuvat asukkaan palvelutarpeista, ei saa sisällyttää käyttövastikkeeseen, vaan niistä aiheutuvat kustannukset on katettava palvelumaksuilla. Palvelumaksut ovat erillisiä vapaaehtoisia maksuja ja ne perustuvat yleensä palvelusopimuksiin.
ARAn julkaiseman Yleishyödyllisyys -oppaan mukaan kaikkien käyttö- ja luovutusrajoitusten alaisia ARA-asuntoja omistavien yhteisöjen täytyy lähtökohtaisesti eriyttää asuntojen omistaminen omaan yhtiöön, mikäli yhteisö harjoittaa palveluliiketoimintaa (esimerkiksi palvelutaloissa).
Edellä mainittujen asumisoikeutta ja yleishyödyllisiä Ara -yhtiöitä rajoittavien säädösten perusteella oman itsenäisen palveluyhtiön perustaminen on perusteltua välimuotoisen asumisen harjoittamiseksi. Eriyttäminen omaan palveluyhtiöön mahdollistaa myös tuotontulouksen palveluliiketoiminnan tuloksesta. Asumisoikeusyhteisön tuotontuloutus on rajattu 4 % omistajan sijoittamista osakepääomasta, joka Turun kaupungin omistusosuudella tarkoittaisi noin 7.600 euroa vuositasolla. Perustamalla oman palveluyhtiön, voidaan palveluliiketoiminnan tuotto tulouttaa ilman rajoituksia omistajille esimerkiksi osinkoina, mikäli omistajat näin haluavat.
Tavoiteltava lopputulos
Tavoitteena on perustaa konsernirakenne mahdollistamaan sen, että konserni voisi asumisoikeuslain asumisoikeusasuntojen omistajalle asetettujen rajoitteiden estämättä harjoittaa esim. välimuotoisen konseptin mukaista hoivaliiketoimintaa sekä muuta asumiseen ja kiinteistöihin liittyvää palveluliiketoimintaa laajemmin kuin asumisoikeustaloihin liitännäisenä toimintana. Osaltaan uuden rakenteen tarkoituksena on myös kehittää konserniyhtiöiden hallinnointimallia.
Osana suunniteltua järjestelyä tarkoituksena on perustaa uusi yhtiö ”Vaso Kodit Oy”. Alustavasti tarkoituksena on, että Turun kaupunki perustaa yhtiön ja muut Vason omistajina nykyisin olevat kunnat tulisivat yhtiön omistajiksi ennen suunniteltua osakekauppaa osakeannilla. Osakeannin jälkeen ne omistaisivat osakkeita nykyisten Vason omistustensa suhteessa. Vaihtoehtoisesti on myös mahdollista, että kaikki kunnat perustaisivat ”Vaso Kodit Oy:n” yhdessä nykyisten omistussuhteiden mukaisesti. Lopullinen malli riippuu osaltaan siitä, mikä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen kanta asiaan on.
Uuden yhtiön perustamisen jälkeen Vason omistajina olevien kuntien tarkoituksena on myydä omistamansa Vason osakkeet ”Vaso Kodit Oy:lle” suorilla osakekaupoilla. Vaso Kodit Oy:stä tulisi näin ollen konsernin emoyhtiö. Kunnat omistavat Vason osakekannasta tällä hetkellä yhteensä 90 %. Ennen Vason osakkeiden myymistä Vaso Kodit Oy:lle YH-Asumisoikeus Länsi Oy ja SATO-Rakennuttajat Oy tulisivat myymään omistamansa Vason osakkeet joko Vasolle itselleen tai uusille kuntaomistajille.
Vaso Kodit Oy perustaisi tämän jälkeen uuden tytäryhtiön (alustavasti ”Vaso Palvelut Oy”), jonka välityksellä tarjottaisiin ja harjoitettaisiin hoivaliiketoimintaa ja muuta kiinteistöihin liittyvää palveluliiketoimintaa. Nykyinen Vaso jatkaisi konsernissa toimintaansa asumisoikeustaloja omistavana yhtiönä kuten ennenkin.
Alustava etenemissuunnitelma
Vason omistajakuntien kanssa on käyty varsin positiivisessa hengessä alustavaa keskustelua suunniteltujen järjestelyistä ja palveluvalikoiman kasvattamisesta. Mikäli konsernijaoston kanta järjestelyiden valmisteluun on myönteinen:
Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy pyytää omistajan ennakkokäsitystä
Vaso pyytää Turun kaupunginhallituksen konsernijaostolta konserniohjeen mukaista omistajan ennakkokäsitystä palveluliiketoiminnan valmistelusta ja sen yhtiörakenteellisesta järjestelyn käynnistämisestä.
Saamalla pyydämme, että Turun kaupunki valtuuttaa valtuutetun edustamaan kaupunkia perustettavan Vaso Kodit Oy:n osakkeenomistajan roolissa.
Valtuutus sisältää mm. seuraavat toimet:
Kaupunginvaltuuston 14.2.2022 § 24 hyväksymän omistajapolitiikan mukaan Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy vastaa osaltaan kaupungin asuntopoliittisten linjausten mukaisesta monipuolisen asuntotarjonnan tuotannosta. Lisäksi yhtiö voi omistajapolitiikan mukaisesti osallistua välimuotoisen asumisen kehityskonseptien suunnitteluun ja toteutukseen. Yhtiön esittämä järjestely on siten omistajapolitiikan kirjausten mukainen. Konsernihallinnon talouspalveluilla tai lakipalveluilla ei ole huomautettavaa esitettyyn yhtiörakenteelliseen järjestelyyn. Konsernirakennetta ja yhtiöjärjestelyä suunniteltaessa ja toteutettaessa on huomioitava, että lainsäädännön asettamien reunaehtojen noudattamiseen tulee kiinnittää erityistä huomioita.
Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy – Omistajan ennakkokäsityksen pyyntö liitteineen
Oheismateriaali 2Vaso Palvelut -konseptin esittely
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:
EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:lle omistajan ennakkonäkemyksenä, että yhtiö voi käynnistää palveluliiketoiminnan valmistelun ja sen yhtiörakenteellisen järjestelyn ennakkonäkemyspyynnössä kuvatulla tavalla, ja että
omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen valtuutetaan edustamaan kaupunkia perustettavan Vaso Kodit Oy:n osakkeenomistajan roolissa kuitenkin siten, että toimivaltainen kaupungin monijäseninen toimielin hyväksyy päätöksellään lopulliset yhtiöjärjestelyä koskevat asiakirjat.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Konsta Weber ja toimitusjohtaja Maria Aspala.
Weber ilmoitti konsernijaoston jäsenenä olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian päätöksenteon ajaksi. Weberin tilalla päätöksentekoon tämän asian kohdalla osallistui Engblom.
Jakelu
tiedVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy