Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4716.05.20223

3073-2022 (00 00 01)

Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab:n yhtiöjärjestyksen muuttaminen, hallituksen täydentäminen ja selvitys Fennovoiman Hankikivi-ratkaisuun liittyen

Tiivistelmä: -

Khkon § 47

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 10.5.2022:

Hallituksen täydentäminen

Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab (Turku Energia) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Turku Energia toimii konsernimuotoisesti ja sen yhtenä osakkuusyhtiönä on 43,5 % omistusosuudella Turun Seudun Energiatuotanto Oy.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Turku Energian yhtiöjärjestyksen 6 § mukaan hallitukseen valitaan 5 – 9 jäsentä. Kaupunginhallituksen konsernijaosto on kokouksessaan 14.3.2022 nimennyt yhtiön hallitukseen seuraavat henkilöt:

Ilkka Kanerva, puheenjohtaja

Jarmo Rosenlöf, varapuheenjohtaja 1.vuoden, jonka jälkeen Aki Lindén

Sini Ruohonen, hallituksen jäsen

Petra Peltonen, hallituksen jäsen

Niina Ratilainen, hallituksen jäsen

Jukka Kärkkäinen, hallituksen jäsen

Juha Anttila, hallituksen jäsen

Ulla Achrén, hallituksen jäsen.

Kuolemantapauksen vuoksi yhtiön hallituksen kokoonpanoon tarvitaan muutoksia. Konsernijaosto tullee esittämään kokouksessaan henkilön yhtiön hallituksen uudeksi jäseneksi ja samalla puheenjohtajaksi Ilkka Kanervan tilalle.

Yhtiöjärjestyksen muutos

Turku Energia on kaupunkikonsernin tulonmuodostuksen kannalta merkittävin yksittäinen konserniyhteisö. Toistaisesti yhtiöön ei ole kuitenkaan nimetty toimialaan tai markkinoilla harjoitettavaan liiketoimintaan perehtynyttä omistajasta riippumatonta jäsentä. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva on toiminut samanaikaisesti Turku Energian osakkuusyhtiö Turun Seudun Energiatuotanto Oy:n (TSE) hallituksen varapuheenjohtajana. TSE:n pääomistaja on tällä hetkellä Fortum Oyj ja yhtiö toimii tällä hetkellä erittäin haasteellisessa tilanteessa energiatoimialan muuttuvassa toimintaympäristössä.

Turku Energia on päätynyt painottamaan toimialan poikkeuksellisen vaativan tilanteen vuoksi liiketoimintaosaamisen merkitystä osakkuusyhtiönsä hallinnossa. TSE:n hallituksen jäseneksi on siten valittu omistajasta riippumatomana jäsenenä Teleste Oyj:n aiempi toimitusjohtaja Jukka Rinnevaara. Turku Energian konsernimaisen toiminnan varmistamiseksi strategisen osakkuusyhtiön TSE:n hallituksen edustajat ovat toimineet tähän saakka samanaikaisesti myös emoyhtiön hallinnossa. Liiketoiminnan asiantuntemuksen ja Turku Energian konsernimuotoisen toiminnan vahvistamiseksi konsernijaostolle esitetään, että Turku Energian yhtiöjärjestystä muutetaan siten, että hallitukseen valitaan aiemman 5 - 9 jäsenen sijaan 5 - 10 jäsentä. Samalla yhtiön hallitusta esitetään täydennettäväksi siten, että hallitukseen nimetään omistajasta riippumattomana jäsenenä Jukka Rinnevaara.

Yhtiöjärjestyksen 6 § ensimmäinen kappale esitetään muutettavaksi seuraavan sisältöiseksi: ”Yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä huolehtii hallitus, johon kuuluu vähintään viisi (5) ja enintään kymmenen (10) jäsentä.”

Rinnevaaran liiketaloudellinen osaaminen täydentää yhtiön hallitusta ja yhtiön hallituksella on koalitiona kuntalain 47 § edellyttämällä tavalla toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus.

Fennovoiman Hanhikivi-hankkeen tilannekatsaus

Yhtiön toimitusjohtaja on kutsuttu konsernijaoston kokoukseen antamaan suullinen tilannekatsaus koskien Fennovoiman Hanhikivi-hankketta.

Oheismateriaali 1Ansioluettelo (Ei julkisuuteen)

Oheismateriaali 2Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab:n voimassa oleva yhtiöjärjestys

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab:n yhtiöjärjestyksen 6 § ensimmäinen kappale muutetaan siten, että ”Yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä huolehtii hallitus, johon kuuluu vähintään viisi (5) ja enintään kymmenen (10) jäsentä.”

Konsernijaosto päättää nimetä yhtiön hallitukseen seuraavat henkilöt:

NN, puheenjohtaja (nimi täydennetään kokouksessa)

Jukka Rinnevaara, hallituksen jäsen.

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää merkitä tiedokseen Turku Energian toimitusjohtajan suullisen selvityksen koskien Fennovoiman Hanhikivihanketta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että Oy Turku Energia Ab:n hallituksen puheenjohtajaksi nimetään Jukka Rinnevaara.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Anttila ja Ruohonen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Oy Turku Energia Ab:n toimitusjohtaja Timo Honkanen.

Jakelu

tiedOy Turku Energia-Åbo Energi Ab
tiedXXXXX