Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3911.04.202210

4467-2022 (00 00 01)

Turun Seudun Vesi Oy:n varsinainen yhtiökokous ja hallituksen jäsenten nimeäminen

Tiivistelmä: -

Khkon § 39

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja ja talouspäällikkö Juhani Pärtty 7.4.2022:

Turun Seudun Vesi Oy (jäljempänä TSV) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 64,7 %. Turun Seudun Vesi Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 28.4.2022. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019–2022valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023–2024tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja. 

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2021

Yhtiön toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuivat hyvin. Veden tuotantoprosessin ja seudullisen jakelun varmistaminen kaikissa tilanteissa on keskeisin yhtiön toimintaa määrittävä tekijä. Vuoden 2021 aikana jatkunut koronapandemia edellytti yhtiöltä toimenpiteitä edellä mainittujen toimintojen jatkuvuuden varmistamiseksi. Varautuminen, suojautuminen ja korona-altistumista ennaltaehkäisevät työtapojen muutokset mahdollistivat sen, ettei yhtiön toiminta häiriintynyt vuoden 2021 aikana, eikä yksikään yhtiön työntekijä altistunut tai sairastunut koronaan.

Yhtiön tuottaman veden laatu oli odotusten mukaista ja se täytti kaikki hyvän talousveden laatuvaatimukset. Turun Seudun Vesi Oy:n omistajakunnilleen myymän veden kuutiohinta oli alkuvuoden 2021 ajan tasolla 0,25 €/m3. Neste Oil:n Naantalin jalostamon toimintojen alasajo aiheutti veden myyntimäärän pienenemisen ja yhtiö joutui kustannustensa kattamiseksi nostamaan kuutiohintaa tasolle 0,26 €/m3 toukokuusta 2021 alkaen.

Henkilökunnan vahvuus vuoden 2021 lopussa oli 23 henkilöä. Rekrytointien ajoituksessa seurataan henkilöstösuunnitelman ennusteita työvoiman tarpeesta esimerkiksi lomakausien aikana.

Yhtiön toiminnalle määritettyjen lupaehtojen mukaisesti tekopohjavesijärjestelmällä pitää olla varajärjestelmä, jolla vettä voidaan toimittaa kulutukseen tekopohjavesijärjestelmän toimintahäiriöstä huolimatta. TSV:n yhtiökokous käsitteli ja hyväksyi varalaitoksen toteutussuunnittelun kilpailuttamisen 15.9.2020 pitämässään kokouksessa. Kilpailutuksen varalaitoksen toteutussuunnittelusta voitti FCG Finnish Consulting Group. Suunnittelutyö alkoi alkuvuonna 2021 ja työ jatkuu edelleen. Toteutussuunnittelun on arvioitu valmistuvan kokonaisuudessaan noin vuoden päästä tästä hetkestä.

Yhtiön osakaskunnat tekivät vuoden 2021 keväällä yksimielisen sopimuksen siitä, miten yhtiön pääomakulujen laskutussuhteet määritetään vuoden 2020 maaliskuussa annetun välitystuomion mukaisesti ja yhtiö on toteuttanut laskutusta sen mukaisesti viime vuodesta saakka. Yhtiön osakkaiden päätöstä uudesta yhtiöjärjestyksestä, jossa kuvattaisiin maaliskuussa 2020 annetun välitystuomion edellyttämät osakesarjat pääomakustannusten laskutuksessa ja joka kuvaisi uusien investointien rahoitus- ja maksusuhteet, ei osakaskuntien kesken ole vielä saatu tehtyä. Tämä vaikeuttaa yhtiön hallinnon ja toiminnan kehittämisen tavoitteiden toteutumista. Erityisesti tämä näkyy siinä, ettei yhtiö ole pystynyt toteuttamaan kaikkia vuoden 2021 talousarvioon sisältyneitä investointeja yhtiöstä riippumattomista syistä johtuen. Yhtiön bruttoinvestoinnit vuonna 2021 olivat 1,7 milj. euroa tavoitteen ollessa 3,3 milj. euroa. Tilanne tulee todennäköisesti vaikuttamaan myös vuoden 2022 talousarvion toteutumiseen, koska neuvottelut yhtiön tulevien investointien maksusuhteista ovat vielä kesken osakaskuntien osalta.

Turun Seudun Vesi Oy:n liikevaihto oli vuonna 2021 18,2 milj. euroa jääden hieman tavoitteesta (19,9 milj. euroa). Liikevoitoksi muodostui 5,1 milj. euroa (talousarvio: 6,4 milj. euroa). Yhtiön hallitus esittää, että osakaskunnille tehtävän tasauslaskutuksen muodossa toteutettavan hyvityksen jälkeen (n. 2,0 milj. euroa) muodostunut tilikauden voitto 2,16 euroa siirretään yhtiön omaan pääomaan ja että osinkoa ei makseta.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöllä on yhtiöjärjestyksen 6 §:n mukaan hallitus, johon kuuluu 10 varsinaista jäsentä ja heille 1–2 henkilökohtaista varajäsentä. Hallituksen jäsenten toimikausi päättyy vaalia seuraavan toisen kalenterivuoden päättyessä. Yhtiön hallitus valittiin vuoden 2021 syysyhtiökokouksessa eikä hallituksen kokoonpanoon ole tarvetta tehdä muutoksia Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta.

Konserniohjeen hyväksyminen yhtiökokouksessa 

Kaupunginvaltuuston 13.12.2021 § 286 hyväksymän konserniohjeen mukaan konserniohjeet tulee saattaa hyväksyttäväksi tytäryhteisön yhtiökokoukseen tai, mikäli yhteisömuoto on muu kuin osakeyhtiö, yhtiökokousta vastaavaan toimielimeen.    

Konserniohjeet tulee saattaa kaupungin määräysvallassa olevan yhteisön hallituksen hyväksyttäväksi ja osakkuusyhteisön hallituksen käsittelyyn tiedoksi merkittävinä. 

Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että se käsittelee ja hyväksyy 13.12.2021 voimaan tulleet Turun kaupungin konserniohjeet.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2TSV Oy:n tuloskortti

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Seudun Vesi Oy
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut