Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3511.04.20226

2572-2022 (00 00 01)

Turun seudun puhdistamo Oy:n kevätyhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 35

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 6.4.2022:

Turun seudun puhdistamo Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty osakeyhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 59,9 %. Turun seudun puhdistamo Oy:n kevätyhtiökokous pidetään 29.4.2022. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut kevätyhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista. Konserniohjetta noudatetaan soveltuvin osin myös Turun kaupungin osakkuusyhteisöjen ohjauksessa.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2021 

Yhtiön toiminnalliset tavoitteet saavutettiin. Yhtiö toimii Etelä-Suomen aluehallintoviraston 1.10.2014 myöntämän ja Vaasan hallinto-oikeuden 11.3.2016 vahvistaman ympäristöluvan mukaisesti. Laitoksen puhdistustulokset olivat erinomaiset ja täyttivät kaikki vaatimukset.

Puhdistamolla puhdistettiin jätevesiä 14 kunnan alueelta yhteensä 30,5 milj. m3/a, keskimäärin 83 500 m3/d (vuonna 2020 yhteensä 32,6 milj. m3/a, keskimäärin 89 000 m3/d). Kuivattua lietettä syntyi 36 900 tonnia (vuonna 2020 37 900 tonnia). Puhdistamolla syntyvä liete käsiteltiin biokaasulaitoksella ja hyötykäytettiin lämpöenergiana, nesteytettynä liikennebiokaasuna, teollisuuden ravinteena sekä maanparannusaineena. Puhdistetun jäteveden lämpöä hyödynnettiin kaukolämmön ja kaukokylmän tuotannossa. Puhdistamokokonaisuuden, mukaan lukien puhdistamotoimintaan liittyvät lietteen hyötykäyttö biokaasulaitoksella ja lämpöenergian hyödyntäminen lämpöpumppulaitoksella, hiilijalanjälki oli negatiivinen eli parempi kuin hiilineutraali. Lisäksi puhdistamokokonaisuus tuotti energiaa noin kymmenen kertaa enemmän kuin se käytti energiaa.

Yhtiön liikevaihto muodostui pääosin jätevedenpuhdistuksen kustannuksista, jotka koostuivat käyttökustannuksista ja investoinnin hankintamenosta. Lisäksi yhtiöllä oli jonkin verran muita myyntejä, jotka nostivat yhtiön liikevaihtoa. Muita myyntejä olivat jäteveden sisältämän lämmön myynti, biokaasulaitoksen rejektivesien käsittelypalvelu, sako- ja umpikaivolietteiden puhdistus sekä kuntien verkosto-ohitusten laskutus. Yhtiösopimuksen 14.12.2016 mukaan osakkaat maksavat investoinnin hankintamenon omistusosuuden mukaisessa suhteessa ja käyttökustannukset puhdistuspalvelun käytön mukaisessa suhteessa.

Osakkaita laskutettiin hallituksen 27.10.2020 hyväksymän arviolaskutuksen perusteella. Lisäksi 30.11.2021 toteutettiin arviolaskutuksen tarkistus tammi-syyskuun tiedoilla. Tilikauden lopussa yhtiön tulos ”nollattiin” Yhtiösopimuksen mukaisesti tasauslaskuilla. Yhtiön liikevaihto jäi alle tavoitteen, koska puhdistusmaksujen määrä toteutui arvioitua pienempänä. Omistajien näkökulmasta pienempi liikevaihdon toteuma tarkoittaa edullisempaa jätevedenpuhdistuspalvelua. Tilikauden voitto muodostui verkosto-ohitusmaksuista.

Yhtiö on huoltovarmuuskriittinen toimija ja puhdistamon toiminnan jatkuvuuden varmistaminen on välttämätöntä yhteiskunnalle. Koronaepidemiaan liittyen yhtiössä tehtiin sekä strategisia että operatiivisia toimenpiteitä, joilla varmistettiin puhdistamon toiminnan jatkuvuus myös poikkeusolosuhteissa. Yhtiön mittava rakennushanke, puhdistamon poistoputken kapasiteetin tehostaminen ja UV-laitoksen rakentaminen, eteni suunnitellusti. Poistoputkihankkeella yhtiö vastaa ilmastonmuutoksen haasteisiin sekä kehittää puhdistusprosesseja ja varautumista häiriötilanteisiin. Lisäksi hygieeninen ympäristökuormitus Turun merialueelle vähenee merkittävästi. Poistoputkihankkeen budjetti on 48 miljoonaa euroa ja hanke valmistuu keväällä 2023. Poistoputkihankkeen vuositason kustannusjakoa päivitettiin kesällä 2021 UV-laitoksen urakoitsijan valinnan jälkeen. Tämän vuoksi vuoden 2021 investointimäärä jäi alle tavoitteen. Hankkeen sisäinen kustannusjako ei vaikuta hankkeen kokonaiskustannuksiin ja poistoputkihanke etenee yhtiökokouksen 26.10.2018 hyväksymän kustannusarvion mukaisesti.

Toinen suurempi pitkäkestoinen investointikohde oli jälkiselkeytysaltaiden pinnoitus hiilidioksidikorroosion vuoksi. Altaita on kahdeksan kappaletta ja investoinnin kokonaiskesto ulottuu 2020-luvun loppupuolelle. Kolmas vuoden 2021 merkittävä investointikohde oli Kaarinan linjan tuuletuksen kehittäminen. Linjaa ennallistettiin vuonna 2015 rikkivetykorroosion vuoksi, mutta rikkivedyn muodostumisen estämiseksi toteutettiin lisätoimenpiteitä. Muita toiminnan jatkuvuutta turvaavia investointikohteita vuonna 2021 olivat tietojärjestelmien, puhdistusprosessin, puhdistamon ja pumppaamoiden rakenteiden sekä energiatehokkuuden kehittäminen.

Yhtiösopimuksen mukaan ”Osakkaiden jätevesikuormituksen ja omistusosuuksien vastaavuus arvioidaan viiden vuoden välein edellisen täyden toimintavuoden mitatun jätevesikuormituksen perusteella huomioiden mahdollisten yksittäisten poikkeuksellisten olosuhteiden vaikutukset.” Ensimmäinen omistusosuuksien vastaavuustarkastelu toteutettiin keväällä 2021 ja seuraava vastaavuustarkastelu toteutetaan vuonna 2026.

Yhtiön tilinpäätös 31.12.2021 osoittaa 29 477,23 euroa voittoa, jonka hallitus esittää siirrettäväksi voitto- ja tappiotilille. Hallitus esittää, että tilikaudelta 1.1.-31.12.2021 ei jaeta osinkoa. Yhtiön taseen loppusumma oli 31.12.2021 yhteensä 110 453 557,99 euroa.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöllä on yhtiöjärjestyksen 6 §:n mukaan hallitus, johon kuuluu 8–12 jäsentä. Hallitus valitaan syysyhtiökokouksessa ja sen jäsenten toimikausi päättyy seuraavan syysyhtiökokouksen päättyessä. Yhtiökokous valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Jos puheenjohtajan, varapuheenjohtajan tai jäsenen paikka vapautuu kesken toimikautta, valitsee yhtiökokous uuden jäsenen jäljellä olevaksi ajaksi.

Yhtiösopimuksen 2016 mukaan hallitukseen valitaan 11 jäsentä. Hallituksen jäsenistä Turun kaupunki nimeää viisi, Raision kaupunki yhden, Kaarinan kaupunki yhden, Liedon kunta, Naantalin kaupunki ja Paimion kaupunki yhdessä kaksi, Ruskon kunta, Maskun kunta, Nousiaisten kunta ja Mynämäen kunta yhdessä yhden sekä Auran, Pöytyän, Oripään ja Marttilan kunnat ja yhtiön osakkaaksi mahdollisesti tulevaisuudessa tulevat kunnat yhdessä yhden jäsenen. Hallituksen puheenjohtajaksi valitaan Turun kaupungin nimeämä hallituksen jäsenehdokas ja varapuheenjohtajaksi jonkin muun Osakkaan nimeämä jäsenehdokas. Syysyhtiökokous 3.12.2021 valitsi yhtiön hallituksen:

Ville Tavio, Turku (pj)

Harry Nordqvist, Turku

Sari Majuri, Turku

Mikaela Sundqvist, Turku

Tauno Hovirinta, Turku

Kari Friman, Kaarina (varapj)

Reijo Paju, Raisio

Simo Ala-Nissilä, Lieto

Juha Haapakoski, Naantali

Päivi Rantanen, Nousiainen

Vilja Lahti, Pöytyä

Hallituksen kokoonpanoon ei ole tarvetta tehdä muutoksia Turun kaupungin nimeämien edustajien osalta.

Konserniohjeen hyväksyminen yhtiökokouksessa

Kaupunginvaltuuston 13.12.2021 § 286 hyväksymän konserniohjeen mukaan konserniohjeet tulee saattaa hyväksyttäväksi tytäryhteisön yhtiökokoukseen tai, mikäli yhteisömuoto on muu kuin osakeyhtiö, yhtiökokousta vastaavaan toimielimeen.  

Konserniohjeet tulee saattaa kaupungin määräysvallassa olevan yhteisön hallituksen hyväksyttäväksi ja osakkuusyhteisön hallituksen käsittelyyn tiedoksi merkittävinä.

Yhtiön hallitus esittää, että yhtiökokous päättää hyväksyä Turun kaupungin konserniohjeet.

Oheismateriaali 1Kevätyhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2TSP Oy tuloskortti

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiön kevätyhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Tavio ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut