Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2721.03.20221

2374-2022 (00 00 01)

Arkea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 27

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 8.3.2022:

Arkea Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 99,68 %.

Kaupunginvaltuuston 13.12.2021 § 286 hyväksymien konserniohjeiden mukaan tytäryhteisön ja osakkuusyhteisön tulee hankkia omistajan ennakkonäkemys silloin, kun kyseessä on tytäryhteisön palveluksessa olevan taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuva irtisanominen tai lomauttaminen yli 90 päiväksi.

Arkea Oy:n hallitus on kokouksessaan 7.3.2022 päättänyt esittää Turun kaupungin konserniohjeiden edellyttämällä tavalla omistajalle omistajan ennakkonäkemystä koskevan tiedustelun (oheismateriaali 1). Yhtiön hallitus esittelee asiaa seuraavasti:

Yhtiö on kaupunginhallituksen konsernijaoston 1.2.2021 antaman omistajan ennakkonäkemyksen mukaisesti keväällä 2021 käynyt yhteistoimintaneuvottelut työvoiman käytön vähentämiseen liittyen koskien vuotta 2021. Vuoden 2021 yhteistoimintaneuvottelujen perusteella yhtiö ei voi enää vuonna 2022 ryhtyä työvoiman käytön vähentämistä koskeviin toimiin.

Yhtiön asiakassopimuksia tulee päättymään myös vuonna 2022. Joitain sopimuksia on jo irtisanottu ja osassa päättyviä sopimuksia on tulossa uusia kilpailutuksia, joihin yhtiö tulee osallistumaan. Uusien kilpailutusten aikataulut eivät vielä kaikin osin ole tiedossa, eivätkä kilpailutusten lopputuloksetkaan. Mikäli yhtiö kuitenkin häviää päättyviin sopimuksiin liittyviä uusia kilpailutuksia, seuraa siitä yhtiölle olennaisen haitallisia taloudellisia vaikutuksia. Lisäksi yhtiö tulee arvioimaan toimintaedellytyksiä eri toimipisteissä muuttuneen markkinatilanteen vuoksi. Yhtiön hallitus ennakoi, että ainakin osa kilpailutuksista tullaan häviämään siten, että mahdollisesti menetettävien sopimusten johdosta voi työvoiman tehostamis-, sopeuttamis- ja järjestelytoimien lisäksi tulla harkittavaksi myös työvoiman käytön vähentämistoimia vuoden 2022 kuluessa.

Edellä mainituissa oloissa yhtiön tulee reagoida tilanteeseen tarvittavilla toimenpiteillä ja käynnistää YT-lain mukaiset muutosneuvottelut työvoiman käytön vähentämisharkintaan liittyen eli muutosneuvottelut koskien taloudellisista, tuotannollisista ja/tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä harkittavia mahdollisia töiden uudelleenjärjestelyjä, osa-aikaistamisia, lomauttamisia ja/tai irtisanomisia. Muutosneuvottelujen piirissä tulisi olla Ruokapalvelut -toimialan henkilöstö kokonaisuudessaan sekä Siivouspalvelut -toimialan henkilöstö Kankaanpäästä, Niinisalosta, Säkylästä ja Huittisista.

Liitteenä 1 olevan alustavan neuvotteluesitysluonnoksen mukaisesti muutosneuvottelut voisivat yhtiön näkemyksen mukaan kokonaisuutena johtaa vuonna 2022

Selvyyden vuoksi todettakoon, että mikäli muutosneuvottelujen aikana tai niiden jälkeen yhtiö voittaa kilpailutuksia ja/tai sen edellytykset tarjota työtä muuten paranevat mahdollisesti irtisanottujen työntekijöiden irtisanomisaikana, voidaan mahdolliset irtisanomiset peruuttaa niin laajasti kuin tarjolla oleva työ sallii. Lisäksi irtisanomisajan jälkeenkin työnantajalla on lainmukainen velvollisuus irtisanotun työntekijän takaisinottoon, mikäli sopivia töitä ilmaantuu tarjolle määräajassa työsuhteen päättymisen jälkeen. 

Edellä mainittuun liittyen Arkea Oy tiedustelee Turun kaupungin konserniohjeiden edellyttämällä tavalla, saako yhtiö luvan aloittaa muutosneuvottelut liitteen 1 mukaisesti ja ryhtyä muutosneuvottelujen kannalta tarvittaviin toimenpiteisiin tarpeen niin edellyttäessä.

Yhtiö korostaa erikseen, että tämä ennakkonäkemyspyyntö sisältää yhtiön olennaisia liikesalaisuuksia ja niitä tulee yhtiön käsityksen mukaan käsitellä äärimmäisen luottamuksellisina ja salassa pidettävinä.

Arkea Oy:n vuoden 2021 liikevaihto oli noin 47,4 M€ (TA 43,8 M€) eli 3,5 M€ arvioitua enemmän. Tilikauden liikevoitto oli noin 83.000 euroa ja tilikauden tulos noin 80.000 euroa. Yhtiö ei maksa kaupungille vaihtovelkakirjalainan korkoa (105.000 euroa) päättyneen tilikauden osalta.

Arkea Oy:n toiminnallinen ja taloudellinen tilanne on ollut vaikea. Vuosina 2019 - 2021 hävityt kilpailutukset, päättyvät tai päättyneet palvelusopimukset, Covid 19 -pandemian vaikutukset ja työtaistelu ovat heikentäneet yhtiön tilannetta ja heikentävät sitä osittain edelleen. Yhtiö joutuu soveltamaan tiukassa kilpailutilanteessa kilpailijoitaan paikallisesta sopimuksesta huolimatta kalliimpaa työehtosopimusta, joka antaa kilpailijoille selvän edun Arkeaan nähden.

Oheismateriaali 1Arkea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö liitteineen

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Arkea Oy oikeutetaan käynnistämään yhteistoimintalain mukaiset muutosneuvottelut työvoiman käytön vähentämisharkintaan liittyen siten, että neuvottelut koskevat taloudellisista, tuotannollisista ja/tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä harkittavia mahdollisia töiden uudelleenjärjestelyjä, osa-aikaistamisia, lomauttamisia ja/tai irtisanomisia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa etäyhteydellä kokouksessa selvitti Arkea Oy:n toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.

Jakelu

tiedArkea Oy