Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1614.02.20224

1647-2022 (00 01 00, 00 01 02, 00 04 01)

Visit Turku Archipelago Oy:n aloitusvaiheen tavoitteet

Tiivistelmä: -

Khkon § 16

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen, elinvoimajohtaja Niko Kyynäräinen ja omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 10.2.2022:

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 31.1.2022 § 31 perustaa Visit Turku Archipelago Oy -nimisen yhtiön sekä hyväksyi yhtiön perustamissopimuksen ja yhtiöjärjestyksen. Kaupunginhallitus päätti samalla käynnistää liikkeenluovutuksen valmistelun, jossa Turun seudun matkailun kehittämisen toiminnot ja henkilöstö siirretään perustettavaan yhtiöön. Visit Turku Archipelago Oy on perustamisvaiheessa Turun kaupungin kokonaisuudessaan omistama strateginen yhtiö, jota ohjaa ja valvoo Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto.

Yhtiön keskeisenä tehtävänä on saavuttaa tuloksia alueen matkailuvirtojen kansainvälisessä kasvussa ja lisätä samalla suomalaisille matkailijoille yhä parempia matkailupalveluita. Onnistumisen kannalta keskeistä on tiivis yhteinen päätöksenteko alueen yritysten kanssa, jotta kaikki markkinointi ja kehittämistoiminta on mahdollisimman vaikuttavaa. Nykyinen Turku Touring Oy (osakkaina Turun kaupungin lisäksi varsinaissuomalaisia matkailun kärkiyrityksiä) on esitetty siirrettäväksi perustettavan yrityksen tytäryhtiöksi, jolloin varmistetaan tiivis kytkös matkailun alueorganisaation ja yrityskentän välillä.

Saariston keskuskaupungit (Naantali, Parainen ja Turku), joilla matkailuelinkeino on kärkiklustereiden joukossa, muodostavat Visit Turku Archipelago Oy:n kautta uuden alueorganisaation ytimen. Rinnalle muodostetaan nykyisen Turku Touring Oy:n kautta vahva sidos alueen matkailuyrityksiin.

Visit Turku Archipelago Oy:n tehtävänä on vastata, johtaa ja koordinoida menestyvää matkailualuetta, jolla tulee huolehtia matkakohteiden suunnitelmallisesta johtamisesta, kestävästä kehityksestä, houkuttelevuudesta ja varattavuudesta. Oma kokonaisuutensa on matkailukohteiden tehokas hallinta huomioiden kaikki sidosryhmät ja niille tuotettu lisäarvo, läpinäkyvä tietoon pohjautuva päätöksenteko ja hanketyön koordinointi.

Visit Turku Archipelago Oy:

Yhtiön varsinaiset toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet asetetaan strategisten yhteisöjen vuosikellon mukaisesti valvontavastuuhenkilön johtamissa talousarvioneuvotteluissa elo- ja syyskuun aikana ja tuodaan osana yhtiön tuloskorttia kaupunginhallituksen konsernijaoston käsiteltäväksi syys- ja lokakuun aikana.

Strategisten yhteisöjen tuloskortit ja tavoitteet käsitellään lopulta osana kaupunkikonsernin talousarviota. Nyt konsernijaostolle esiteltävät tavoitteet ja seurantamittarit ovat alustavia ohjaten yhtiön aloitusvaiheen valmistelua.

Oheismateriaali 1Visit Turku Archipelago Oy tavoitteet ja seurantamittarit

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää merkitä tiedoksi Visit Turku Archipelago Oy:n aloitusvaiheen tavoitteet ja seurantamittarit.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä elinvoimajohtaja Niko Kyynäräinen.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, omistajaohjaus
tiedXXXXX