Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto324.01.20223

863-2022 (00 01 01, 00 01 02)

Turun kaupungin omistajapolitiikka 2022 - 2025

Tiivistelmä: -

Khkon § 3

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen 20.1.2022:

Kunnan omistajaohjaus

Kuntalain 46 §:n mukaan omistajaohjaus tarkoittaa toimenpiteitä, joilla kunta omistajana tai jäsenenä myötävaikuttaa yhtiön tai muun yhteisön hallintoon ja toimintaan. Toimenpiteet voivat liittyä ainakin perustamissopimuksiin, yhtiöjärjestyksen määräyksiin, muihin sopimuksiin, henkilövalintoihin, ohjeiden antamiseen kuntaa eri yhteisöissä edustaville henkilöille ja muuhun kunnan määräysvallan käyttöön.

Kaupunginvaltuusto päättää omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeesta. Kaupunginhallitus ja konsernijohto vastaavat konserniohjauksesta ja konsernivalvonnan järjestämisestä valtuuston päätösten mukaisesti. Konsernijohtoon kuuluvat Turussa kaupunginhallitus, pormestari ja muut hallintosäännössä määrätyt viranomaiset.

Omistajaohjauksella tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla kunta omistajana tai jäsenenä myötävaikuttaa yhtiön ja muun yhteisön hallintoon ja toimintaan. Omistajaohjauksella on huolehdittava siitä, että kunnan tytäryhteisöjen toiminnassa otetaan huomioon kuntakonsernin kokonaisetu.

Omistajapolitiikka-asiakirjasta

Kuntalain 37 § mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Kuntastrategiaan tulee sisällyttää mm. omistajapolitiikka.

Omistajapolitiikka-asiakirja on keskeinen omistajaohjauksen työväline, jossa kaupunki omistajana esittää yhtiö- tai säätiömuotoisten omistustensa perusteet kuten, miksi kaupunki omistaa kyseisen yhtiön koko osakekannan tai miksi se haluaa käyttää määräysvaltaa yhteisöissä. Tämä asiakirja käsittelee ensisijaisesti kaupungin strategisia yhteisöjä, joilla on kaupungille erityinen strateginen omistuksen peruste.

Aiemmista omistajapolitiikkaa koskeneista asiakirjoista poiketen omistajapolitiikka 2022 - 2025 sisältää myös sellaisia operatiivisia yhteisöjä, jotka muodostavat strategisessa tarkoituksessa omistettujen yhteisöjen kanssa omistajaohjauksen kannalta erottamattoman kokonaisuuden tai kytkeytyvät asetettavien tavoitteiden näkökulmasta muihin strategisiin yhteisöihin.

Edellä mainittuja yhteisöjä ovat Logomo Oy ja Logomon tapahtumatilat Oy, Turun Taiteen talo Oy ja KOy Rettigin tupakkatehdas, Visit Turku Archipelago Oy ja Turku Touring Oy sekä KOy Turun Monitoimihalli. Lähtökohtaisesti konsernijaostolla on toimivalta päättää yhtiöiden strategisuudesta. Eräiden operatiivisten yhtiöiden käsittely tässä asiakirjassa ei siten muuta niiden yleistä strategista statusta.

Kuluneella omistajapolitiikkakaudella on perustettu uusia strategiseksi määriteltyjä yhtiöitä, jotka on nyt sisällytetty käsittelyssä olevaan asiakirjaan. Vastaavasti uusia yhtiöitä on muodostunut konsernin erilaisten yritysjärjestelyjen yhteydessä.  Omistajapolitiikan 2018 - 2021 hyväksymisen jälkeen uusina yhtiöinä asiakirjaan on nimettyKaarea Oy, Turun Musiikinopetus Oy, Turku City Data Oy, Logomo Oy, Logomon tapahtumatilat Oy, Turun Taiteen talo Oy, KOy Rettigin tupakkatehdas ja Visit Turku Archipelago Oy.

Strategisten yhtiöiden omistusosuudet on kirjattu vastaamaan tilannetta 1.1.2022. Strategisten yhtiöiden konserneissa olevat tytär- ja osakkuusyhtiöt omistusosuuksineen on vastaavasti päivitetty asiakirjaan. Lisäksi Turku Energia Oy:n osalta on lisätty toiminnallisesta näkökulmasta kaksi strategiseen sähkönhankintaan keskittyvää vähemmistöosakkuusyhtiötä.

Yrityskauppojen seurauksena asiakirjasta on poistettu aiemmin strategisina yhteisöinä toimineet Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy, Logomon Veturi Oy, Turun Seudun Rakennustekniikka Oy ja Lännen Tekstiilihuolto Oy. Lisäksi asiakirjasta on poistettu aiemmin linjattuja osioita, jotka ovat toteutuneet edellisellä valtuustokaudella tai vanhentuneet kaupungin johtamisjärjestelmän muutoksen yhteydessä. Kyseisiä poistoja ei ole enää esitetty muutosmerkinnöin luonnosasiakirjassa.

Yhteisöt on ryhmitelty omistajapolitiikassa perinteisesti markkinoilla toimiviin yhteisöihin, monopoliasemassa toimiviin yhteisöihin ja merkittävää julkista rahoitusta saaviin yhteisöihin. Toimintaympäristön muutoksen seurauksena, markkinoilla toimivien yhteisön alla tuotantoliiketoiminnan osaksi on eriytetty selvyyden vuoksi sidosyksikkömuotoinen tuotantoliiketoiminta. Asiakirjan seuraavan päivityksen yhteydessä saattaa olla perusteltua muodostaa sidosyksiköitä koskien täysin oma kategoriansa tai vaihtoehtoisesti tulkita yhtiöiltä tehtävät suorahankinnat merkittäväksi julkiseksi vastikkeelliseksi rahoitukseksi ja siirtää sidosyksikköyhtiöt kyseiseen kategoriaan.

Kustakin kategoriasta on kuvattu yleisellä tasolla siihen kuuluvien yhteisöjen strategiset valinnat ja omistuksen perusteet. Edellä mainittujen seikkojen ohella on kuvattu yksittäisten strategisen yhteisöjen perustehtävät ja omistuksen perusteet. Yhteisökohtaisissa osioissa on kuvattu kilpailuasema markkinoilla ja yhteisön suhde hankintalainsäädäntöön. Jokaiselle strategiselle yhteisölle on lisäksi esitetty omistajan asettamia erillislinjauksia tai toiminnallisia ja taloudellisia tavoitteita.

Omistajapolitiikka-asiakirjaa on käsitelty vuoden 2021 aikana kahdessa kaupunginhallituksen konsernijaoston lähetekeskustelussa. Esitettävät yhteisökohtaiset kirjaukset perustuvat jaoston alustavaan materiaaliin ja konserniyhteisöjen muutostarpeista ja toimintaympäristöstä kerättyihin tietoihin.

Keskeisimmät muutokset aiempaan omistajapolitiikkaan on liitteenä olevassa luonnosasiakirjassa korostettu niiden tunnistamiseksi punaisella fontilla. Korostusten lisäksi asiakirjaa on muokattu vähäisessä määrin yksittäisten muotoilujen ja kielenhuollon osalta kuitenkin siten, että kyseiset muutokset eivät sisällä uusia poliittisia linjauksia edellytettäviä seikkoja.

Liite 1Turun kaupungin omistajapolitiikka 2022 - 2025

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto esittää kaupunginhallitukselle Turun kaupungin omistajapolitiikka 2022 - 2025 asiakirjan saattamista kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi liitteen 1 mukaisessa muodossa siten, että asiakirja korvaa kaupunginvaltuustossa 11.6.2018 § 145 hyväksytyn omistajapolitiikan 2018 - 2021.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa etäyhteydellä selvitti omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Khkon § 3
Liite 1:Turun kaupungin omistajapolitiikka 2022 - 2025