Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto5707.06.20211
Kaupunginhallituksen konsernijaosto6115.06.20211

3552-2021 (00 00 01)

Kuntec Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 57

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 31.5.2021:

Kuntec Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Kuntec Oy:n valvontavastuuhenkilöksi on määritelty omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.

Kaupunginvaltuuston 12.12.2016 hyväksymien konserniohjeiden mukaan strategisen konserniyhteisön tulee hankkia omistajan ennakkonäkemys merkittävistä toimenpiteistä, johon lukeutuu muun muassa tytäryhteisön palveluksessa olevan taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuva irtisanominen tai lomauttaminen yli 90 päiväksi.

Kuntec Oy:n hallitus on 25.5.2021 päivätyllä kirjeellään päättänyt esittää Turun kaupungin konserniohjeiden edellyttämällä tavalla omistajalle omistajan ennakkonäkemystä koskevan tiedustelun. Yhtiön hallitus esittelee asiaa seuraavasti:

"Kuntec Oy:n tulos on ollut raskaasti tappiollinen vuosina 2018-2020. Kuluva vuosi ennustetaan päätyvän myös raskaasti tappiolliseksi. Yhtiö jatkaa toimiaan kannattavuutensa parantamiseksi. Yhtiö menetti kaupunkiympäristölautakunnan päätöksellä tarjouskilpailussa olleen Idän alueurakan. Nykyinen urakka päättyy Kuntec Oy:n osalta 30.9.2021.

Kuntec Oy:n YT-neuvotteluiden kohteena tulisi olemaan koko henkilöstö eli noin 60 henkilöä. Suunniteltujen sopeutumistoimenpiteiden toteutuessa henkilöstövähennystarve olisi arviolta enintään 40 henkilöä. Lisäksi yhtiön on varauduttava edelleen toimialan kausiluonteisuudesta johtuviin lomautuksiin, jolloin yhtiön edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet tilapäisesti. Lomautusten kesto voisi vaihdella 14 vuorokaudesta toistaiseksi voimassa oleviin lomautuksiin.

YT-neuvottelut on tarkoitus käynnistää välittömästi konsernijaoston ennakkonäkemyspyynnön jälkeen.

Suunniteltu alustava aikataulu sopeuttamistoimien osalta on seuraava:

20.5.2021      Yhtiön päätös YT-neuvotteluista

7.6.2121        Konsernijaoston ennakkonäkemyspäätös

8.6.2021        Neuvotteluesitys

15.6.2021      YT-neuvottelut käynnistyvät.”

Kuntec Oy:n toiminnallinen ja taloudellinen tilanne on ollut vaikea. Nyt hävitty kilpailutus heikentää yhtiön tilannetta edelleen. Sen tulee siten ryhtyä välittömästi tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta yhtiön taloudellinen asema saadaan tasapainotettua ja yhtiön kulut sopeutettua odotettuun liikevaihdon pienenemiseen. Tarvittavat toimenpiteet edellyttävät yhteistoimintamenettelyn käynnistämistä yhtiön esittämällä tavalla siten, että menettely saattaa johtaa taloudellisesta ja tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi. Yhtiön pyyntöön YT-neuvottelun aloittamiseksi tulisi suostua.

Oheismateriaali 1Kuntec Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Kansliapäällikkö, kaupunginjohtajan varahenkilö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Kuntec Oy oikeutetaan käynnistämään yhteistoimintamenettely, joka saattaa johtaa taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Vornasen Peltosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa olivat etäyhteydellä selvittämässä Kuntec Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Markkula ja toimitusjohtaja Harri Kaunisto.

Khkon § 61

Pöydältä 7.6.2021 § 57

Oheismateriaali 2Kuntec Oy:n toimittamaa taustamateriaali yhtiön ennakkonäkemyspyyntöön

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginjohtaja Minna Arve.

Jakelu

tiedKuntec Oy