Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4226.04.20218

3439-2021 (00 00 01)

Turun Vesihuolto Oy:n omistajan ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 42

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen 17.3.2021:

Turun Vesihuolto Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Turun Vesihuolto Oy operoi kaupungin vesihuoltoa, hallitsee verkosto-omaisuutta ja vastaa asiakasrajapinnasta. Yhtiön valvontavastuuhenkilöksi on määritelty omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.

Turun Vesihuolto Oy pyytää 11.3.2021 päivätyllä kirjeellään (oheismateriaali 1) kaupunginhallituksen konsernijaostolta omistajan ennakkonäkemystä koskien nykyisten toimitilojen korvaamista. Konserniohjeen (Kv 12.12.2016 § 206) 10. kohdan mukaan tytäryhteisön tiedusteltava omistajan ennakkonäkemystä hyvissä ajoin ennen toimenpiteen toteuttamista muun muassa silloin kun kyseessä on ”toimintaan tai talouteen nähden merkittävät investoinnit sekä tärkeän omaisuuden tai oikeuksien (ml immateriaalioikeudet) hankkiminen, myyminen, vuokraaminen, luovuttaminen tai panttaaminen tai muun merkittävän sopimuksen tekeminen”.

Yhtiö esittelee asiaa seuraavasti: ”Turun Vesihuolto Oy on yhdessä Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab:n kanssa pyytäneet konsernin ennakkonäkemystä osoitteessa Lemminkäisenkatu 59 sijaitsevien tilojen vuokraukseen tai hankintaan (Khkon 11.6.2018 § 48). Kyseinen hanke kariutui kuntokartoituksessa ilmenneisiin tietoihin tilojen käytettävyydestä suunniteltuun tarkoitukseen.

Selvitysyhteistyötä on tämän jälkeen jatkettu kartoittamalla toimintojen mahdollisia sijoituskohteita. Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab on jo päättänyt uusista tiloista osoitteessa Teollisuuskatu 40 ja 38. Turun Vesihuolto Oy on selvittänyt mahdollisuuksia sijoittaa toimistotilansa myös osoitteeseen Teollisuuskatu 40 ja tekniset toimintonsa toimiston välittömään läheisyyteen siten, että jatkuva asiointi toimipisteiden välillä olisi mahdollista. Teknisille toiminnoille ei alueelta löydy tilaa, jossa pitkäaikainen vuokrasopimus olisi mahdollinen. 

Pitkään jatkuneen selvittämisen ja konsernin omistajaohjauksesta vastaavan henkilön kanssa käydyn keskustelun perusteella voidaan todeta, että yhtiölle ei ole saatavissa soveltuvia tiloja yhteistyössä Turku Energian ja/tai Turun Teknologiakiinteistöjen kanssa. Alkuperäisistä arvioiduista synergiahyödyistä ainoastaan aulapalvelut toteutuisivat, jolloin synergiahyöty jäisi varsin pieneksi lyhyestä vuokrasopimuksesta syntyvien haittojen rinnalle. Yhtiön tarve on pitkäaikaisen sopimuksen lisäksi sisäilmaltaan terveet tilat, joukkoliikenneyhteyksien varrella kohteessa, jossa voi olla raskasta liikennettä myös varsinaisen työajan ulkopuolella. Kustannusten ja konsernin kannalta taloudellisinta olisi, että yhtiö toteuttaisi tilat omana investointinaan kaupungin vuokratontille. Investointi pitäisi tulorahoituksen sijaan tehdä lainarahalla, jotta vesihuoltoverkoston saneeraus sekä laajentaminen uusille kaava-alueille voidaan toteuttaa suunnitelman mukaisesti.

Turun Vesihuolto Oy pyytää konsernin ennakkonäkemystä nykyisten toimitilojen korvaamista siten, että

- tilat toteutetaan yhtiön omana investointina

- kaupungin vuokratontille

- lainarahalla.”

Yhtiö on selvittänyt kattavasti eri vaihtoehdot toimitilavaihtoehtojen suhteen. Rakentamalla toimitilat kaupungin tarjoamalle vuokratontille turvataan sekä yhtiölle mahdollisuus pitkäaikaiseen vuokraamiseen että konsernin taloudellinen etu.

Tarvittaessa kaupunki voi rahoittaa tytäryhtiöiden investointeja myöntämällään antolainalla. Lainan myöntämisen edellytykset ovat, että: laina hinnoitellaan markkinaehtoisesti, lainan maksimi juoksuaika eli maturiteetti vastaa kohteen taloudellista pitoaikaa ja että lainalle saadaan riittävät ja turvaavat vastavakuudet. Tarvittava lainamäärä ja nostoajankohta pitää huomioida kaupungin talousarviossa ja merkitä toteumavuosille antolainasaamisten lisäyksenä. Muilta osin lainaehdoista tulee neuvotella ja sopia konsernihallinnon talousasioiden kanssa.

Turun Vesihuolto Oy:n pyyntö ei ole kaupunginvaltuuston 11.6.2018 (§ 145) hyväksymän omistajapolitiikka-asiakirjan linjausten vastainen.

Edellä mainituista syistä johtuen on perusteltua myöntää Turun Vesihuolto Oy:lle lupa nykyisten toimitilojen korvaamiselle siten, että tilat toteutetaan yhtiön omana investointina kaupungin vuokratontille lainarahoituksella.

Oheismateriaali 1Turun Vesihuolto Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa Turun Vesihuolto Oy:lle omistajan ennakkonäkemyksenä, että Turun Vesihuolto Oy:lle annetaan lupa käynnistää nykyisten toimitilojen korvaavien tilojen hankesuunnittelu siten, että hankinta toteutetaan yhtiön omana investointina kaupungin vuokratontille ja hankkeen rahoitus järjestellään kaupunkiemon kautta.

Turun Vesihuolto Oy:n tulee saattaa hankesuunnitelmansa ennakkonäkemyksenä konsernijaoston käsiteltäväksi ennen rakennusurakan kilpailuttamiseen ryhtymistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Vesihuolto Oy