Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3926.04.20215

4768-2021 (00 00 01)

Turun Seudun Vesi Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 39

Konserniohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 20.4.2021:

Turun Seudun Vesi Oy:n varsinainen yhtiökokous

Turun Seudun Vesi Oy (jäljempänä TSV) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 64,7 %. Turun Seudun Vesi Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 29.4.2021 klo 17.00. Varsinaisessa yhtiökokouksessa esitetään tilinpäätös, joka käsittää toimintakertomuksen, tuloslaskelman ja taseen sekä tilintarkastuskertomuksen.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 § 10 päätöksen mukaan osakkuusyhtiöissä palkkiot määräytyvät yhtiökokouksessa omistajien neuvottelun pohjalta. Kaupunginjohtajalle annettiin oikeus neuvotella vuosipalkkioiden määräytymisestä muiden omistajien kanssa sekä käyttää kaupungin puhevaltaa niiden osalta yhtiökokouksissa. Päätöksen mukaan Turun Seudun Vesi Oy kuuluu toiseen palkkioluokkaan.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2020

Yhtiön toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuivat hyvin. Veden tuotantoprosessin ja seudullisen jakelun varmistaminen kaikissa tilanteissa on keskeisin yhtiön toimintaa määrittävä tekijä. Vuoden 2020 aikana nopeasti kehittynyt ja levinnyt koronapandemia edellytti yhtiöltä toimenpiteitä edellä mainittujen toimintojen jatkuvuuden varmistamiseksi. Varautuminen, suojautuminen ja korona-altistumista ennaltaehkäisevät työtapojen muutokset mahdollistivat sen, ettei yhtiön toiminta häiriintynyt vuoden 2020 aikana, eikä yksikään yhtiön työntekijä altistunut tai sairastunut koronaan. Yhtiön tuottaman veden laatu oli odotusten mukaista ja se täytti kaikki hyvän talousveden laatuvaatimukset. Turun Seudun Vesi Oy:n omistajakunnilleen myymän veden kuutiohinta pidettiin koko vuoden 2020 ajan vuoden alussa määritetyllä tasolla 0,25 €/m3.

Yhtiön bruttoinvestoinnit vuonna 2020 olivat 1,8 milj. euroa tavoitteen ollessa 6,1 milj. euroa. Suurimpana syynä suunniteltua pienempään investointien määrään olivat siirtolinjahankkeet, jotka eivät yhtiöstä riippumattomista syistä edenneet suunnitellusti. Syynä tähän olivat yhtiön osakkaiden erimielisyyksien ratkomisesta johtuvat viivästykset.

Henkilökunnan vahvuus vuoden 2020 lopussa oli 24 henkilöä. Vuoden 2021 aikana varaudutaan yhden työntekijän eläkkeelle jäämiseen. Rekrytointien ajoituksessa seurataan henkilöstösuunnitelman ennusteita työvoiman tarpeesta esimerkiksi lomakausien aikana.

Yhtiön toiminnalle määritettyjen lupaehtojen mukaisesti tekopohjavesijärjestelmällä pitää olla varajärjestelmä, jolla vettä voidaan toimittaa kulutukseen tekopohjavesijärjestelmän toimintahäiriöstä huolimatta. Halisiin rakennettavan uuden varavesilaitoksen suunnitellun viimeinen vaihe, eli toteutussuunnittelu kilpailutettiin vuoden 2020 aikana ja suunnittelutyö käynnistyi maaliskuun alussa 2021.

Hallitus esittää yhtiökokoukselle, että yhtiön voitto 1,86 euroa siirretään yhtiön omaan pääomaan ja että osinkoa ei jaeta. Hallituksen jäsenten osalta ei ole muutostarvetta.

KPMG Oy Ab on osakkaiden toimeksiannosta laatinut välitystuomion perusteella VL- ja TPV- hankkeiden taloudellisen loppuselvityksen sekä laskelmat näihin hankkeisiin liittyvien kulujen jakautumisesta osakkaiden kesken. Lisäksi KPMG Oy Ab on osakkaiden toimeksiannosta tarkistanut osakaskokouksessa 14.4.2021 hyväksytyt pääomakulujen tasauslaskutuksen laskelmat. Edelleen KPMG Oy Ab on osakkaiden toimeksiannosta laatinut yhtiöjärjestykseen tarvittavat muutokset ja käynyt läpi muutoksia osakkaiden oikeudellisten asiamiesten kanssa. Yhtiöjärjestyksen laatimista sekä mahdollisesti myös lopullisten tasauslaskujen tarkistamista koskevin osin työ on edelleen kesken. Toimeksiannot koskevat keskeisesti juuri Turun Seudun Vesi Oy:n toimintaa ja edistävät sen kaikkien osakkeenomistajien etua tasapuolisesti.

Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että KPMG Oy Ab:lle tehdyt taloudellisen loppuselvityksen laatimista, tasauslaskutuksen tarkistamista ja yhtiöjärjestyksen päivittämistä koskevat toimeksiannot sitovat yhtiötä ja päättävät, että yhtiö suorittaa niitä koskevat KPMG Oy Ab:n lähettämät laskut. Päätös koskee takautuvasti myös niitä em. toimeksiantoja koskevia laskuja, jotka yhtiö on jo suorittanut.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2TSV Oy:n tuloskortti

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Seudun Vesi Oy
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut