Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3826.04.20214

4603-2021 (00 00 01)

Turun musiikinopetus Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 38

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 20.4.2021:

Turun musiikinopetus Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 9.9.2019 § 74 päätöksen mukaan Turun musiikinopetus Oy kuuluu toiseen palkkioluokkaan. Konsernijaosto on 23.3.2020 § 27 päättänyt muun ohella, että kaupungin 100 % omistusosuudella omistamissa yhtiöissä yhtiökokouksella päätettävistä asioista päätetään osakeyhtiölain 5 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti osakkaiden yksimielisellä päätöksellä yhtiökokousta pitämättä.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2020

Yhtiön toiminta ja talous toteutuivat kertomusvuonna suunnitellusti tai suunniteltua paremmin. Yhtiön tuloksesta on vähennetty aikaisemmista kannatusyhdistyksistä kertomusvuonna liikkeenluovutuksilla siirtyneet varat.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijavuosikertymä ylitti talousarviossa suunnitellun, koska opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi yhtiölle vuodelle 2020 rahoituksen 84 opiskelijavuoteen. Yhtiön järjestämien koulutusten vetovoima on hyvä. Opiskelijavuosikertymä 87,5 ylitti ministeriön tavoitteellisen opiskelijavuosimäärän. Koulutusten vetovoiman vuoksi yhtiö hakee ministeriöltä tavoitteellisen opiskelijavuosimäärän korotusta.

Taiteen perusopetuksen opetustuntimäärä ylitti talousarviossa suunnitellun ja valtionosuusrahoituksen perusteena olevan tuntikiintiön 57 566 tuntia. Yhtiö hakee ministeriöltä valtionosuustuntimäärän korotusta taiteen perusopetuksen kasvaneen kysynnän vuoksi. Yhtiö arvioi, että kysynnän kasvu johtuu oppilaitoksen vetovoimasta ja seudun asukasmäärän kasvusta.

Yhtiö antoi keväällä 2020 valmiuslain nojalla annettujen rajoitusmääräysten ollessa voimassa vain etäopetusta. Yhtiö kärsi tulomenetyksiä koronapandemian vuoksi menetettyinä vuokratuottoina Sigyn-salissa ja joissakin taiteen perusopetuksen lukukausimaksuissa. Yhtiö sai opetus- ja kulttuuriministeriöiltä koronatukia yhteensä 0,2 milj. euroa. Ministeriön tuet kattoivat yhtiön tulomenetykset.

Henkilötyövuosien toteutuma oli suurempi kuin talousarviossa ennakoitu. Poikkeama johtuu siitä, että yhtiö laskee henkilötyövuosiin koko henkilöstön kaikki pää- ja sivutoimiset palvelussuhteet.

Turun musiikinopetus Oy:n tilikauden 1.1.–31.12.2020 voitto on 1,1 milj. euroa. Kun TMO Oy haki kesällä 2019 musiikkialan ammatillisen koulutuksen ja taiteen perusopetuksen järjestämislupia, opetus- ja kulttuuriministeriö halusi varmistaa, että kannatusyhdistysten varat siirtyvät yhtiöön. Ministeriön mielestä varat sisältävät myös aikaisempien vuosien valtionosuusrahoituksia, joita ministeriö saattaisi periä takaisin, mikäli varojen käyttötarkoitus muuttuisi. Ministeriö hyväksyi TMO Oy:n ehdotukset kannatusyhdistysten liikkeenluovutusten toteutustavoista ja myönsi järjestämisluvat.

TMO Oy:n ensimmäinen operatiivinen tilikausi 2020 muodostui edellä mainituista luovutuksista johtuen voitolliseksi. TMO Oy:n liikevaihtoon ja toimintaan nähden huomattava voitto johtuu 0,9 milj. euron osalta Turun konservatorion ja Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistyksiltä TMO Oy:lle siirtyneestä varallisuudesta. TMO Oy ilmoitti tuloksensa tuloskortissa ilman liikkeenluovutuksella siirtynyttä varallisuutta. Ilman edellä mainittuja luovutuksia TMO Oy:n 2020 tilikauden voitto olisi ollut 2 % liikevaihdosta eli 0,15 milj. euroa.

Yhtiöjärjestyksen 4 §:n mukaan yhtiö ei jaa omistajilleen osinkoa. Hallitus esittää, että voitto kirjataan yhtiön taseeseen tilille edellisten vuosien voitot ja tappiot. Hallituksen jäsenten osalta ei ole muutostarvetta.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Turun musiikinopetus Oy tuloskortti        

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun musiikinopetus Oy
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut