Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3726.04.20213

4636-2021 (00 00 01)

Turku City Data Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 37

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 20.4.2021:

Turku City Data Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Yhtiön valvontavastuuhenkilöksi on määritelty omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 21.1.2019 § 3 päätöksen mukaan Turku City Data Oy kuuluu kolmanteen palkkioluokkaan. Konsernijaosto on 23.3.2020 § 27 päättänyt muun ohella, että kaupungin 100 % omistusosuudella omistamissa yhtiöissä yhtiökokouksella päätettävistä asioista päätetään osakeyhtiölain 5 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti osakkaiden yksimielisellä päätöksellä yhtiökokousta pitämättä.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2020

Yhtiön ensimmäinen kokonainen toimintavuoden tavoitteena oli luoda teknologinen ja liiketoiminnallinen perusta skaalautuvalle palvelumyynnille. Tuotekehitystä tehtiin asiakaslähtöisesti siten, että kaikki toteutettu toiminnallisuus kyettiin todentamaan oikeissa asiakkaalle myydyissä projekteissa. Tuotekehitys tulee vuoden 2021 aikana edelleen jatkumaan ja näkymään vahvasti liiketoiminnan tavoitteissa.

Liikevaihto kehittyi ennakoidusti ja tulos jopa hieman odotettua paremmin. Yhtiön liikevaihto oli 0,11 milj. euroa (TA 0,11 milj. euroa) ja liikevoitto -0,18 milj. euroa (TA -0,25 milj. euroa). Covid 19 -epidemia aiheutti yleistä taloudellista epävarmuutta erityisesti toisen ja kolmannen kvartaalin aikana, loppuvuotta kohti myynti kuitenkin jälleen piristyi ja näkymät vuodelle 2021 ovat positiiviset.

Marraskuussa yhtiö allekirjoitti Kuntien Tiera Oy:n kanssa hankintasopimuksen, joka mahdollistaa yhtiön palvelujen tarjoamisen Tieran omistaja-asiakkaille ilman kilpailutusta. Sopimuksen odotetaan vauhdittavan myyntiä kotimaisilla markkinoilla. Vuoden kohokohtiin kuului tutkimusyhtiö Gartnerin julkaisema raportti, jonka mukaan Turku City Datan käyttämät menetelmät edustavat alan parhaita käytäntöjä. Raportti on herättänyt mielenkiintoa ulkomailla asti.

Yhtiön henkilöstömäärä oli suunnitellusti 2 ja bruttoinvestoinnit suunnitelman mukaisesti 0 euroa.

Tilikauden tappio on 180.131,12 euroa. Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että tilikauden tappio jätetään oman pääoman vähennykseksi, eikä erillisiin toimenpiteisiin ryhdytä tappion kattamiseksi ja että osinkoa ei jaeta.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Yhtiöjärjestyksen mukaan Turku City Data Oy:n hallitukseen kuuluu vähintään kolme henkilöä ja enintään kuusi henkilöä. Hallituksen jäsenten nykyinen lukumäärä on kuusi jäsentä. Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että Turku City Data Oy:n hallituksen lukumääräksi vahvistetaan viisi seuraavalle toimikaudelle.

Yhtiön hallitukseen esitetään nimettäväksi Max Lönnqvist nykyisten jäsenten Tuomas Heikkisen ja Tapio Järvenpään tilalle. Hallituksen uudeksi kokoonpanoksi esitetään seuraavaa:

Mika Maaskola, puheenjohtaja

Matti Vähä-Heikkilä, hallituksen jäsen

Leo Lahti, hallituksen jäsen

Teemu Birkstedt, hallituksen jäsen

Max Lönnqvist, hallituksen uusi jäsen

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Turku City Data Oy tuloskortti

Oheismateriaali 3Max Lönnqvist CV   

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää nimetä Turku City Data Oy:n hallitukseen seuraavan jäsenen:

Max Lönnqvist.

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle muilta osin ole.

PäätösKauupunginhallituksen konsernijaosto päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Jatkovalmistelun aikana hallituksen kokoonpanoksi määritellään kuusi henkilöä. Hallituksen kuudes jäsen valitaan Turun kaupungin konserniyhteisöjen hallitusten jäseniä koskevien valintaperiaatteiden mukaan siten, että valinta monipuolistaa hallituksen sukupuolijakaumaa.

Päätös asiassa tehtiin Vornasen Laivorannan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Heikkinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä Turku City Data Oy:n toimitusjohtaja Jussi Vira.

Jakelu

palXXXXX