Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2822.03.20211

3552-2021 (00 00 01)

Kuntec Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 28

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 16.3.2021:

Kuntec Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Kuntecin yhtiökokouksella päätettävistä asioista päätetään koronapandemian vuoksi osakeyhtiölain 5 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti osakkaiden yksimielisellä päätöksellä yhtiökokousta pitämättä, kaupunginhallituksen konsernijaoston 23.3.2020 § 27 päätöksen mukaisesti. Edellä mainitulla menettelyllä käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2020

Päättyneellä tilikaudella yhtiö ei saavuttanut kannattavuustavoitteitaan. Liikevaihto laski edelleen selvästi edellisvuodesta. Kuntec-konsernin liikevaihto oli 19,2 milj. euroa, tavoitteen ollessa 28,1 milj. euroa. Konsernin tilikauden tulos oli 1,8 milj. euroa tappiollinen, tavoitteen ollessa nollatulos. Oman pääoman tuotto jäi siten -44,1 %:iin, kun tavoite oli -0,9 %.  Kuntec-konsernin liikevaihto / htv jäi hieman tavoitteesta, mutta parani edellisvuosista. Kuntec investoi tilikaudella 0,3 milj. euroa eli viime vuotta enemmän.

Vuonna 2019 keväällä tehty strategia ei onnistunut yrityksessä. Liiketoiminta oli selvästi tappiollisempaa, kuin oli ennustettu. Tästä syystä strategia päätettiin uusia ja yhtiössä tehtiin suuri rakennemuutos, jolla yhtiön liiketoiminta keskittyy jatkossa katujen ja viheralueiden ylläpitoon sekä pienimuotoiseen viherrakentamiseen. Uuden strategian mukainen rakennemuutos saatiin vietyä läpi ennustettua paremmin ja sitä myötä myös yrityksen liiketappio oli selkeästi pienempi, kuin oli keväällä 2020 ennustettu. Liiketoiminta on edelleen selkeästi tappiollista mutta taloudellinen kehitys saatiin kääntymään oikeaan suuntaan.

Kuntec Oy:n pääoman tuotto- ja tuloutustunnusluvut heikkenivät yleisesti, lukuun ottamatta omavaraisuus- ja nettovelkaantumisastetta. Yhtiön oman pääoma jatkoi heikkenemistään, mutta rakennemuutoksen myötä sen heikentyminen saatiin hallintaan.

Turun kaupunki kilpailutti pohjoisen alueen alueurakan tarjouskilpailuna. Kuntec Oy jäi tarjouskilpailussa kolmanneksi eikä näin ollen saanut kasvatettua markkinaosuuttaan. Korona-virus vaikutti molempien yritysten liiketoimintaan. Kuntecin asiakkaiden taloudelliset haasteet vaikuttivat merkittävästi lisätöiden määriin. Flörillä liikevaihto romahti varsinkin keväällä kauppakeskuksien kukkakauppojen osalta mutta puutarhapuolen myynti parani kasvaneen puutarhainnostuksen myötä.

Yhtiön voitonjakokelpoiset varat ovat 3.129.066,23 euroa, josta tilikauden tappio on 1.841.360,34 euroa. Hallitus esittää yhtiökokoukselle, että tilikaudelta 2020 ei jaeta osinkoa ja, että Kuntec Oy:n tilinpäätöksen osoittama tilikauden tappio vuodelta 2020 kirjataan yhtiön voitto- ja tappiotilille.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Kuntec Oy:n tuloskortti

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiön varsinaisen yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä Kuntec Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Markkula.

Jakelu

tiedKuntec Oy
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut