Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3422.03.20212

3563-2021 (00 00 01, 00 01 01)

Omistajan ennakkonäkemys eräille strategisille yhtiöille

Tiivistelmä: -

Khkon § 34

Talousjohtaja Valtteri Mikkola ja omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 15.3.2021:

Turun kaupunki on ottamassa uutta versiota taloudenohjausjärjestelmä SAPista. Vuodesta 2010 käytössä olleessa järjestelmässä on ollut kaupungin lisäksi mukana konserniohjeen suosituksen mukaisesti useita kaupunkikonserniin kuuluvia yhteisöjä. Turun Kaupunginteatteri Oy (Teatteri), Turun Satama Oy (Satama) ja Turun Vesihuolto Oy (Vesihuolto) ovat olleet halukkaita jatkamaan SAPin käyttöä uudessa versiossa ja valmiita aloittamaan hankkeen järjestelmän käyttöönottamiseksi. 

Sarastia Oy:n tytäryhtiö Onvire Oy on tarjonnut taloushallinnon palveluita sellaisille SAP-järjestelmässä olleille konserniyhteisöille, joilla ei ole in-house -asemaa. In-house -yhtiölle palvelut taas on tuottanut Sarastia Oy. Onvire Oy on kevään 2020 aikana käydyissä neuvotteluissa ilmoittanut, että se ei enää jatkossa tule tarjoamaan taloushallinnon palveluita SAP-järjestelmää käyttäen. 

In-house -yhtiöllä voi lainsäädännön mukaan olla enintään 5 prosentin ja enintään 500 000 euron osuus liiketoiminnastaan muiden kuin valtion, kuntien tai kuntayhtymien kanssa, joiden määräysvallassa se on. Teatterin, Sataman ja Vesihuollon osalta edellä mainitut rajat täyttyvät, eli niiden ei voida tulkita olevan kaupungin in-house -yhtiöitä. Ne eivät siten voi siirtyä Sarastia Oy:n asiakkaiksi, jolloin mahdollisuus käyttää SAP-järjestelmää säilyisi. Ei ole myöskään todennäköisesti mahdollista siirtyä markkinoilla toimivan tilitoimiston asiakkaaksi siten, että yhtiöt jatkaisivat oman talousjärjestelmän käyttöä. 

Kaupunkikonsernin konsernitilinpäätös muodostetaan Sarastia Oy:n toimesta käyttäen FPM-järjestelmää. SAPin käyttäminen talousjärjestelmänä ei siten tuo kustannushyötyjä esimerkiksi konsernilaskennassa. 

Turun kaupungin konserniohjeiden (Kv 12.12.2016 § 205) luvun 3 kohdan 12 mukaan lähtökohtana on, että strategiset tytäryhteisöt ja niiden tytäryhteisöt hyödyntävät ensisijaisesti konsernin omia tukipalveluita ja vasta toissijaisesti konsernin ulkopuolisia palveluntuottajia eli niiden tulee pyrkiä keskinäisten synergioiden hyödyntämiseen.

Konserniohjeen luvun kolme mukaan lähtökohtana on, että strategiset tytäryhteisöt ja niiden tytäryhteisöt hyödyntävät ensisijaisesti konsernin omia tukipalveluita ja vasta toissijaisesti konsernin ulkopuolisia palveluntuottajia eli niiden tulee pyrkiä keskinäisten synergioiden hyödyntämiseen. Strategisten tytäryhteisöjen tulee keskitettyjä tukipalveluita kilpailuttaessaan pyytää tarjous konsernin sisäiseltä palveluntuottajalta ennen kuin se hankkii palvelun konsernin ulkopuoliselta taholta.  Lisäksi luvussa kolme todetaan, että kaupunkikonsernissa pyritään yhteisiin linjauksiin mm. taloushallinnon palvelujen ja IT-toimintojen osalta. Yhteisinä linjauksena em. viitaten ovat yhtiöiden velvollisuus käyttää mm. kaupunkikonsernin tuottamia IT-palveluita sekä kaupungin linjaamia taloushallinnon palveluja.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on aiemmin ilmoittanut omistajan ennakkonäkemyksenä Kuntec Oy:lle (9.12.2019 § 103) sekä Arkea Oy:lle (9.12.2019 § 98) että yhtiöt vapautetaan konserniohjeiden mukaisten palvelujen käyttämisestä ja että ne voivat jatkossa hankkia henkilöstö-, talous-, IT-, työterveys- ym. palvelut ja siten talous- ja laskentajärjestelmät yhtiöiden kannalta tarkoituksellisemmalla tavalla.

Johtuen Onvire Oy:n tuottamien SAP-järjestelmään liittyvien taloushallinnon palvelujen alasajoon, kaupunkikonsernin yhteisöjen ei ole enää mahdollista hankkia taloushallinnon palveluja Onvire Oy:ltä ja Turun Kaupunginteatteri Oy:n, Turun Satama Oy:n ja Turun Vesihuolto Oy:n on taloushallinnon palvelujen hankkimiseksi välttämätöntä kilpailuttaa palvelujen hankinta. Kaikille kaupunkikonserniin kuuluville yhteisöille tulisi siten antaa lupa irrottautua keskitettyjen palvelujen käytöstä ja hankkia tarvitsemansa taloushallinnon palvelut ja niihin liittyvät palvelut markkinaehtoisesti kilpailuttamalla

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa Turun Kaupunginteatteri Oy:lle, Turun Satama Oy:lle ja Turun Vesihuolto Oy:lle omistajan ennakkonäkemyksenä, että kaikki kaupunkikonserniin kuuluvat yhteisöt vapautetaan konserniohjeiden mukaisten palvelujen käyttämisestä siten, että yhtiöt voivat jatkossa hankkia talouspalvelut ja niihin liittyvät talous- ja laskentajärjestelmät yhteisön kannalta tarkoituksellisemmalla tavalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Kaupunginteatteri Oy
tiedTurun Satama Oy
tiedTurun Vesihuolto Oy