Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2922.03.20216

2396-2021 (00 00 01)

Turku Science Park Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 29

Konserniohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 15.3.2021:

Turku Science Park Oy (jäljempänä TScP Oy) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 87,78 %. TScP Oy:n yhtiökokous pidetään 25.3.2021 klo 12.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 § 10 päätöksen mukaan TScP Oy kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista. Konserniohjetta noudatetaan soveltuvin osin myös Turun kaupungin osakkuusyhteisöjen ohjauksessa.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2020

Turun seudulla ja Varsinais-Suomessa kasvu taittui jo vuoden 2019 loppupuolella ja covid 19 -kriisin vaikutukset lisäsivät laskua merkittävästi. Syksyllä 2020 voitiin kuitenkin nähdä jo monien teollisuusalojen elpymistä, mutta monet palvelualat olivat kuitenkin vakavissa ongelmissa vuoden aikana. Näiden alojen tukemiseksi muodostettiin monenlaisia rahoitusinstrumentteja, jotka tähtäsivät kasvun aikaansaantiin, myös puhtaita kustannustukia tuotiin yritysten tueksi. Osaavan työvoiman pula näkyi kriisin aikana myös monissa yrityksissä, ja digitalisaation haasteet tulivat yrityksiin rytinällä. Teknillisen tiedekunnan käynnistyminen Turun yliopistossa on keskeinen merkkipaalu. Se lisää merkittävästi Tech Campus yhteistyön yritysulottuvuutta. Yritykset pääsevät laajemmin hyödyntämään alueen teknillistä koulutusta ja tutkimusta, ja siksi myös panostivat siihen merkittävästi rahallisesti. 

Vuoden 2020 toimintaa leimasi yleisellä tasolla koronan aiheuttama poikkeuksellinen tilanne monen yrityksen liiketoimintaympäristössä, Turku Science Park Oy reagoi tilanteeseen muokatuilla ja osin uusilla etäratkaisuihin perustuvilla palvelumuodoilla. Merkittävässä osassa v. 2020 oli yrityksille koronatilanteeseen suunnattujen tukirahoitusinstrumenttien (BF, ELY) hakemiseen ja raportointiin liittyvä neuvonta. TEMin Yksinyrittäjätuki operoitiin Turun seudulla kokonaan Turku Science Park Oy:n ja Turun kaupungin luomalla yhteisellä mallilla, joka kattoi Turun lisäksi kaikki 10 seutukuntaa. Määrällisesti tukia saaneita oli paljon, mutta yksittäiset hankesummat yrityksiin jäivät pieniksi.

Yhtiön palvelukokonaisuuden uudistaminen saatettiin loppuun. Uudistusprosessissa painotettiin palveluiden integrointia, segmenttien selkeyttämistä sekä yritysten kasvuun liittyviä palveluja ja niiden tarjontaa. Yritysverkostoja on käynnistetty ja start up –palveluja on samanaikaisesti voimallisesti kehitetty, yhtiön arvion mukaan ne ovat kansallisessa vertailussa hyviä. Kesällä 2020 toteutettiin laaja skenaariotyöskentely yritysten ja korkeakoulujen kanssa, jonka teemana oli ”Varsinais-Suomi kasvuun post korona”. Yritysten tilannetta tarkasteltiin erilaisten skenaarioiden kautta:

Vuoden 2020 projektimäärä laski kasvusopimuksen poistumisen myötä, mutta uusien hankkeiden hakuprosesseissa onnistuttiin hyvin. Hankkeiden haussa ja toteutuksessa on mukana pääasiassa kansainvälisiä kumppaneita ja toisaalta kansallinen 6aika-rahoitusinstrumentti on ollut yhtiölle merkittävä. Resursoinnissa toteutettiin uusia toimintamalleja, joissa yhtiön työntekijöiden lisäksi yrityspalveluja tuotetaan yhteistyökumppanien avulla. Näitä ovat esimerkiksi konsulttimaisesti toimivat senior advisorit, yritysten käyttäminen palvelutarjoajana, Boost ry:n yhteisresurssi Sparkupin osalta sekä yhteisresurssi yrittäjäjärjestön kanssa. Henkilöstöä palkattiin myös tekemään Business festival the SHIFTiä.

Yhtiön taloudelliset tavoitteet jäivät osin suunnitelluista ja liikevaihto jäi 1,1 milj. euroa suunniteltua pienemmäksi ollen 7,1 milj. euroa. Kaupunkikonsernin panostusten osuus liikevaihdosta oli 56,0 % eli 4,0 milj. euroa. Yhtiön tase on edelleen hyvin vahva ja omavaraisuusaste oli 74 % vuoden 2020 lopussa.

Yhtiön hallituksen jäsenten valinta

Turku Science Park Oy:n yhtiöjärjestyksen 3 §:n mukaan yhtiöllä on hallitus, johon kuuluu kolmesta yhdeksään varsinaista jäsentä. Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 23.4.2018 § 28 nimennyt Turku Science Parkin hallituksen jäseniksi seuraavat henkilöt: Minna Arve (pj), Elina Rantanen, Piia Elo, Mikko Hupa, Matti Rihko, Jukka Rinnevaara, Kalervo Väänänen, Vesa Taatila ja Pekka Sundman. Konsernijaosto on 10.6.2019 § 57 muuttanut päätöstään siten, että Kalervo Väänäsen tilalle valittiin Jukka Kola ja Mikko Hupan tilalle valittiin Moira von Wright.

Yhtiön toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen valittiin kaupunginhallituksen 18.1.2021 § 15 päätöksellä Turun kaupungin johdon tuessa haettavana olleeseen elinvoimajohtajan virkaan. Kyynäräinen aloittaa virassa 1.4.2021. Kyynäräisen siirtyessä pois yhtiön toimitusjohtajan tehtävästä hänen laaja kokemuksensa yritys- ja innovaatiopolitiikan johtamisesta yhteistyössä julkisen sektorin, elinkeinoelämän ja korkeakoulujen kanssa sekä hyvä Turun seudun elinkeinoelämän tuntemuksensa on tarkoituksenmukaista saada jatkossakin käyttöön yhtiön johtamisessa. 

Turun kaupungin hallintosäännön ja konserniohjeen mukaan kaupunginhallituksen konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. 

Kuntalain (410/2015) 47 §:n 2 momentin mukaan kunnan tytäryhteisön hallituksen kokoonpanossa on otettava huomioon yhteisön toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus. 

Turun kaupungin konserniohjeen mukaan tytäryhteisöjen hallitusten kokoonpanossa tulee huomioida yhteisön toiminnan luonne, koko ja kehitysvaihe. Hallituksen koko sopeutetaan yhteisön toimintaan. Hallituksen valinnassa tulee huomioida yhteisön toimiala ja toiminnan laajuus sekä yhteisön strateginen merkittävyys kunnan toiminnassa. Lisäksi hallituksen jäsenillä tulee olla asiantuntemusta ja kykyä operatiivisen johdon ohjaukseen ja tukemiseen ja hallituksen tulee koostua jäsenistä, joilla on yhteisön toimialan edellyttämä riittävä ja monipuolinen osaaminen, toisiaan täydentävä kokemus sekä kyseisen toimialan, talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2TScP Oy:n tuloskortti

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää 10.6.2019 § 57 tekemäänsä päätöstä muuttaen nimetä Turku Science Park Oy:n hallitukseen seuraavan henkilön:

Niko Kyynäräinen (Pekka Sundmanin tilalle)

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle muilta osin ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Arve ja Heikkinen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen.

Jakelu

tiedTurku Science Park Oy Ab
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut