Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2622.03.20214

496-2021 (00 00 01)

Kaarea Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 26

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 15.3.2021:

Kaarea Oy on Turun kaupungin strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on noin 46 %. Kaarea Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 14.4.2020 klo 10.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat sekä.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista. Konserniohjetta noudatetaan soveltuvin osin myös Turun kaupungin osakkuusyhteisöjen ohjauksessa.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 22.10.2018 § 73 Arkea Oy:n osittaisjakautumisesta markkinoilla toimivaksi Arkea Oy:ksi ja sidosyksikkönä toimivaksi Kaarea Oy:ksi siten, että molemmat jakautumisen seurauksena muodostuneet yhtiöt kuuluvat ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019 - 2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Korona-pandemia aiheutti Kaarea Oy:n liiketoimintaan merkittäviä vaikutuksia näkyen erityisesti ruokapalveluissa. Kaarea Kunnossapito Oy liiketoiminta jatkui tasaisena koko vuoden. Haasteellisesta vuodesta huolimatta Kaarea-konsernin kokonaisuus ylsi liikevaihto- ja tulostavoitteisiin. Talousarvioon merkitty astianpesukoneen investointi ei toteutunut. Kaarea Oy:n ja Kaarea Kunnossapito Oy:n hallitukset allekirjoittivat 4.6.2020 tytäryhtiösulautumiseen johtavan sulautumissuunnitelman, joka hyväksyttiin 25.8.2020. Kaarea Oy:n tytäryhtiö Kaarea Kunnossapito Oy purkautui selvitysmenettelyllä 31.12.2020 tytäryhtiösulautumisen seurauksena, jonka myötä sen sopimussuhteet, oikeudet, velvoitteet ja vastuut siirtyvät yleisseuraantona sulautumisessa vastaanottavana yhtiönä olleelle Kaarea Oy:lle. Samalla hetkellä Kaarea-konserni lakkasi olemasta eikä konsernitilinpäätöstä tehdä. Edellä mainitusta johtuen Kaarea Kunnossapito Oy:ltä Kaarea Oy:lle siirtyneet erät on yhdistelty Kaarea Oy:n varsinaiseen tilinpäätökseen. Sulautumisen johdosta Kaarea Oy:lle kirjattiin liiketoiminnan muuna tuottona fuusiovoittoa n. 1,45 miljoonaa euroa, joka muodostuu Kaarea Kunnossapidon vuoden 2020 tilikauden voitosta sekä aiempien tilikausien voitoista. Emoyhtiön liikevaihto tilikauden aikana oli 23,2 milj. euroa ja liikevoitto 1,6 milj. euroa, joka on 6,9 % liikevaihdosta. Konsernin liikevaihto tilikauden aikana oli 34,2 milj. euroa ja liikevoitto 0,9 milj, euroa, joka on 2,6 % liikevaihdosta. 

Kaarea Oy:n hallitus ei tilinpäätöksessä vuodelta 2020 esitä jaettavaksi osinkoa, vaan tilikauden voiton jättämistä vahvistamaan omaa pääomaa. Kaarea Oy:n omavaraisuusaste 31.12.2020 on 43,6 % ja ylittää tavoitteen (26,6 %).

Oheismateriaali 1Kaarea Oy:n varsinaisen yhtiökokouksen esityslista (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Oheismateriaali 2Kaarea Oy:n tuloskortti (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lindholm ilmoitti kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsenenä olevansa esteellinen ja poistui jäsenen ominaisuudessa kokouksesta.

Kokouksessa asiaa olivat etäyhteydellä selvittämässä Kaarea Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lasse Lindholm ja toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.

Jakelu

tiedKaarea Oy
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut