Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2522.03.20213

563-2021 (00 00 01)

Arkea Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 25

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 15.3.2021:

Arkea Oy:n varsinainen yhtiökokous

Arkea Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 99,54 %. Arkean yhtiökokous pidetään 14.4.2021 klo 9.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista. Konserniohjetta noudatetaan soveltuvin osin myös Turun kaupungin osakkuusyhteisöjen ohjauksessa.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2020

Kulunut tilikausi oli Arkea-konsernin kuudes ja Arkea Oy:n yhdeksäs. Arkea-konserniin kuuluvat Arkea Oy:n lisäksi PASSAA palvelut Oy. 

Huolimatta covid-19-pandemian aiheuttamasta ruokapalvelujen liikevaihdon putoamisesta, Arkea Oy saavutti vuonna 2020 liikevaihtotavoitteensa. Yhtiössä toteutettiin kahdet yhteistoimintaneuvottelut, joiden seurauksena henkilöitä lomautettiin, osa-aikaistettiin ja irtisanottiin. Näiden lisäksi tehtiin työtehtävämuutoksia. Näiden säästötoimien lisäksi yhtiön ja henkilöstöjärjestöjen kanssa tehty säästösopimus toi yhtiölle säästöjä henkilöstökuluissa. Yhtiössä jatkettiin toiminnan ja hankintojen kehittämistä. Edellä mainituilla toimenpiteillä yhtiössä onnistuttiin kääntämään kevään 2020 takaiskujen jälkeen taloudellinen tulos positiiviseksi. Muiden tavoitteiden saavuttamisessa onnistuttiin kohtalaisesti. Tapaturmien määrä suhteessa henkilötyövuosiin huononi, mutta tapaturmista johtuneiden sairauspoissaolopäivien määrä väheni verrattuna edelliseen vuoteen. Covid-19-pandemian seurauksena ylijäämäruuan määrä nousi, koska ruokailijamäärien ennustettavuus monissa toimipisteissä oli tavanomaista vaikeampaa. Liikevaihto tilikauden aikana oli 48,8 miljoonaa euroa ja liiketulos kääntyi positiiviseksi ollen 0,43 milj. euroa, joka on 0,9 % liikevaihdosta. Yhtiön omavaraisuusaste on tyydyttävä (23,7 %) ja ylittää hieman tavoitteen (22,2 %). 

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Oheismateriaali 2Arkean tuloskortti (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa olivat etäyhteydellä selvittämässä Arkea Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pentti Ikävalko ja toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.

Jakelu

tiedArkea Oy
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut