Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3222.03.20219

3439-2021 (00 00 01)

Turun Vesihuolto Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 32

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 16.3.2021:

Turun Vesihuolto Oy:n varsinainen yhtiökokous

Turun Vesihuolto Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Turun Vesihuollon yhtiökokouksella päätettävistä asioista päätetään koronapandemian vuoksi osakeyhtiölain 5 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti osakkaiden yksimielisellä päätöksellä yhtiökokousta pitämättä, kaupunginhallituksen konsernijaoston 23.3.2020 § 27 päätöksen mukaisesti. Edellä mainitulla menettelyllä käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista. Konserniohjetta noudatetaan soveltuvin osin myös Turun kaupungin osakkuusyhteisöjen ohjauksessa.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2020

Vuoden 2020 toiminnalliset ja taloudelliset tulokset olivat pääsääntöisesti suunniteltua paremmat koronaviruksen aiheuttamasta pandemiasta huolimatta. Veden ja jäteveden laskutusmäärissä oli pientä alenemaa erityisesti kaupungin palvelutoiminnoissa. Tämä oli odotettavissa, koska pandemian vuoksi osa toiminnoista oli kokonaan keskeytetty tai merkittävästi rajoitettu. Yhtiö pystyi poikkeavassa tilanteessa pitämään palvelutason normaalina lukuun ottamatta pientalojen vesimittarien kausivaihtojen myöhentämistä sekä asiakaspalvelun lähipalvelun rajoittamista. Suunnitelman mukaisia kehittämishankkeita asiakkuuden ja omaisuuden hallinnassa sekä digitaalisuuden lisäämisessä edistettiin. Kansainvälinen yhteistyö keskeytyi matkustusrajoitusten ja koronaan liittyvien turvatoimien vuoksi.

Edellisten vuosien hyvä taloudellinen tulos näkyi asiakkaille jäteveden arvonlisäverollisen hinnan laskulla 0,12 eurolla 1.7.2020 alkaen. Putkirikkoja oli edellisvuotta vähemmän ja ne vaikuttivat vain harvojen asukkaiden veden saan-tiin, mikä näkyy myös ennakoimattoman jakelukatkoksen pituuden erinomaisessa toteumassa. Verkostoja saneerataan poistojen suuruisella tasolla, mikä yhdessä ennakoivan kunnossapidon kanssa on parantanut toiminnallisia tunnuslukuja pitkällä aikajänteellä.

Laskuttamattoman jäteveden osuus jäi edellisvuoden tapaan kuitenkin tavoitteesta. Yhtiön saneeraustoimilla ei enää ole ollut vähentävää vaikutusta laskuttamattoman jäteveden määrään, vaan vaihtelut johtuvat vuoden sateisuudesta. Toimenpiteitä pitää kohdistaa erillisviemäröinnin edistämiseen sekä kiinteistöjen hulevesien erotteluun. Itämerihaasteen tavoite vähentää sekaviemärin osuus enintään 20 km kantakaupungin alueella vuoteen 2023 mennessä edellyttäisi toteutuakseen kaupungilta nykyistä suurempaa panostusta katujen kunnostamiseen ja hulevesien erotteluun viemäriverkostosta. Yhtiö panosti sekaviemäröinnin edistämiseen kartoittamalla katukaivoja, joista hulevedet pystyttäisiin johtamaan hulevesiviemäriin jätevesiviemärin asemesta.

Talousveden laadussa oli yksi laatupoikkeama STM:n asettamissa laatutavoitteissa. Syynä oli veden huono vaihtuvuus ja siitä johtunut raja-arvoa korkeampi rautapitoisuus, tilanne korjattiin välittömästi verkoston huuhtelulla.

Tilinpäätöksessä on tehty Turun Seudun Vesi Oy:n pääomakulujen 1.1.2012 alkaen tehtävästä takautuvasta vaikutuksesta yhtiön maksuosuuksiin siirtovelkakirjaus.

Yhtiön liikevaihto vuonna 2020 oli 41,3 milj. euroa (TA 41,0 milj. euroa). Yhtiön tilikauden voitto oli 0,25 milj. euroa. Yhtiön hallitus esittää, että tilikauden voitto 249.835,19 euroa siirretään edellisten tilikausien voitto/tappiotilille ja että osinkoa ei makseta.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Turun Vesihuolto Oy:n tuloskortti

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut