Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2101.03.20211

2419-2021 (00 00 01)

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 21

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 24.2.2021:

Turun ammattikorkeakoulu Oy (jäljempänä Ammattikorkeakoulu) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 91 % ja sen valvontavastuuhenkilöksi on määritelty kaupunginjohtaja. Yhtiö toteuttaa ammattikorkeakoulutoimintaa valtioneuvoston sille antaman toimiluvan mukaisesti ammattikorkeakoululain määrittelemällä tavalla ja yhtiön ensisijaisena tehtävänä on tuottaa osaavia ammattilaisia Varsinais-Suomen työelämän kehittämiseen. Yhtiöllä on myös tärkeä rooli alueen kilpailukyvyn ja elinvoiman rakentamisessa.

Kaupunginvaltuuston 12.12.2016 (§ 206) hyväksymien konserniohjeiden mukaan strategisen konserniyhteisön tulee hankkia omistajan ennakkonäkemys merkittävistä toimenpiteistä, johon lukeutuu muun muassa osakkeiden merkintä tai hankkiminen, mikäli osakkeiden ostamista ja omistamista ei ole erityisesti annettu yhtiön tehtäväksi.

Ammattikorkeakoulun hallitus on kokouksessaan 18.2.2021 päättänyt esittää Turun kaupungin konserniohjeiden edellyttämällä tavalla omistajalle omistajan ennakkonäkemystä koskevan tiedustelun. Yhtiön hallitus esittelee asiaa seuraavasti:

”Ammattikorkeakoululain 16§ mukaan hallituksen tehtävänä on vastata ammattikorkeakoulun varallisuuden hoidosta ja käytöstä, jollei hallitus ole siirtänyt toimivaltaa rehtorille. Saman pykälän 2. momentin mukaan omistajalle ei voida siirtää hallituksen päätösvaltaan kuuluvaa asiaa yleisestä osakeyhtiölaista poiketen. Turun ammattikorkeakoulun hallitus on vahvistanut yhtiölle sijoituspolitiikan, jonka tarkoitus on määritellä selkeään ja ymmärrettävään muotoon varainhoidon tavoitteet, keinot ja reunaehdot.

Turun ammattikorkeakoulun Turun Seudun Osuuspankissa olevan käyttötilin kuukausittainen keskisaldo sekä kuukauden lopun saldo ovat tällä hetkellä lähes neljä miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuukausitasolla kassaan maksut vastaavat kassasta maksuja ja näin ollen saldoon ei ole ennustettavissa suuria muutoksia tulevaisuudessakaan. Maksuvalmiutta takaa lisäksi tiliin liitetty kymmenen miljoonan euron jatkuva limiitti. Käyttötilillä olevista varoistaan Turun AMK ei saa tällä hetkellä korkoa.

Turun AMK on jo aikaisemmin sijoittanut varojaan käyttötiliä tuottavampiin kohteisiin mm. 18 milj. euroa Turun teknologiakiinteistöt Oy:n vaihtovelkakirjalainaan, joka on myöhemmin konvertoitu osakkeiksi, sekä 4 milj. euroa osaamisannin pääomaa joukkovelkakirjalainoihin.

Sijoittamalla käyttötilillä olevia varoja maksuvalmiuden vaarantumatta tuottavampiin AMK:n sijoituspolitiikan mukaisiin kohteisiin, olisi mahdollista lisätä ammattikorkeakoulun lakisääteisiin tehtäviin osoitettavia varoja. Sijoitettava summa olisi enintään 4 milj. euroa maksuvalmiuden puitteissa. Turun teknologiakiinteistöt Oy:n tuleva osakeanti saattaisi olla yksi potentiaalisista sijoituskohteista kuitenkin niin, että Turku-konsernin omistus ei ylitä 50 prosenttia. AMK:n on tarkasteltava sijoitussalkun muodostumista myös riskienhallinnan ja hajauttamisen näkökulmasta.

Turun kaupungin konserniohjeen mukaisesti Turun ammattikorkeakoulun tulee pyytää konsernijaostolta ennakkonäkemys varojen sijoittamisesta. Turun kaupungin ammattikorkeakoulun hallitus on kokouksessaan 18.2.2021 päättänyt pyytää Turun konsernijaostolta AMK:n hallitusta sitomattoman ennakkonäkemyksen enintään 4 miljoonan euron sijoittamisesta.”

Perustelut

Ammattikorkeakoulun pyyntö koskee enintään neljän miljoonan euron sijoittamiseen, joka vastaa käyttötilin kuukausittaista keskisaldoa. Pitkään vallinneesta matalasta korkotasosta johtuen käyttötilien tuotto on 0 %. Tilastokeskuksen mukaan inflaatio on ollut tammikuussa 2021 0,9 % ja vuonna 2020 keskimäärin 0,3 %. Inflaatio huomioiden käyttötilin tuotto on jopa negatiivinen. Kassavarojen tuottoa tarkastellen yhtiön keskimäärin noin neljän miljoonan euron saldoa ei siis ole perusteltua pitää käyttötilillä.

Kassavarojen sijoittamiseen liittyy riskejä, jotka liittyvät yhtiön likviditeettiin sekä sijoituksen tuottoon. Yhtiön kassaan maksut sekä kassasta maksut vastaavat toisiaan, jolloin tuloilla pystytään huolehtimaan kuluista. Yhtiöllä on lisäksi käytössään tiliin liitetty kymmenen miljoonan euron jatkuva limiitti, joka turvaa yhtiön maksuvalmiuden. Limiitti huomioiden kassavarojen sijoittaminen ei vaarantaisi yhtiön maksuvalmiutta siinäkään tapauksessa, etteivät tehdyt sijoitukset olisi luonteeltaan nopeasti muutettavissa käteisvaroiksi.

Yhtiö mainitsee ennakkonäkemyspyynnössään yhdeksi mahdolliseksi sijoituskohteeksi Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n (TTK Oy) osakkeet. Turun Teknologiakiinteistöt Oy on Turun kaupungin osakkuusyhtiö, jonka osakkeita Turun kaupunki omistaa 38.510.506 kpl, mikä vastaa 35,38 % omistusosuutta yhtiöstä. Turun ammattikorkeakoulu omistaa TTK Oy:n osakkeita 13.636.363 kpl, mikä vastaa 12,53 % omistusosuutta yhtiöstä, yhteensä konsernin omistus TTK Oy:stä on 47,91 %.

Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n hallitus on esittänyt osakeannin toteuttamista siten, että annetaan enintään 54.426.706 kpl yhtiön uusia osakkeita. Uudet osakkeet tarjotaan merkittäväksi yhtiön osakkeenomistajille samassa suhteessa kuin heillä ennestään on yhtiön osakkeita. Osakkeesta on maksettava yhtiölle 1,378 euroa/osake eli annin yhteenlaskettu enimmäismäärä on siten 75.000.000,87 euroa. Ammattikorkeakoulun merkittäväksi tarjottaisiin siten enintään 6.819.666 osaketta, merkintähinnaltaan enintään 9.397.500 euroa.

TTK Oy:n tavoitteena on jakaa omistajille tulevina vuosina osinkoa 50 % operatiivisesta kassavirrasta. Tämän hetken ennusteen mukaan tämä tarkoittaisi noin 4 % tuottoa omistajille ja vuonna 2025 on tarkoitus päästä 5 % tuottoon. Suunniteltu osakeanti pudottaa osinkotuoton hetkellisesti 2,5 % tasolle, koska rakennusinvestoinnit eivät vielä tuota yhtiölle kassavirtaa. Operatiivisesta kassavirrasta jää yhtiölle 50 % mm. investointeja ja lainanlyhennyksiä varten. Nämä vaikuttavat yhtiön ja siten osakkeen arvoon kasvattaen omistuksen arvoa.

Asiassa on huomioitava Ammattikorkeakoululain 16 §, jonka 2. momentin mukaan omistajalle ei voida siirtää hallituksen päätösvaltaan kuuluvaa asiaa yleisestä osakeyhtiölaista poiketen. Turun ammattikorkeakoulun hallitus on vahvistanut yhtiölle sijoituspolitiikan, joka määrittelee varainhoidon tavoitteet, keinot ja reunaehdot.

Edellä mainitut perustelut huomioiden Ammattikorkeakoulun pyyntöön kassavarojen sijoittamisesta olisi perusteltua suostua. Mikäli Ammattikorkeakoulu päättää sijoittaa varojaan Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n osakkeisiin, tulee varmistaa, että kaupunkikonsernin omistusosuus yhtiön osakeannin jälkeisestä osakkeiden kokonaislukumäärästä ei ylitä 50 %.

Oheismateriaali 1Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n omistajan ennakkonäkemyspyyntö 

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen: 

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa Turun Ammattikorkeakoulu Oy:lle omistajan ennakkonäkemyksenä, että Turun Ammattikorkeakoulu Oy voi sijoittaa kassavarojaan Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n osakkeisiin enintään 9.397.500 euroa Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen vahvistaman sijoituspolitiikan mukaisesti. Varoja voidaan sijoittaa Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n osakkeisiin ehdolla, että kaupunkikonsernin omistusosuus yhtiön osakeannin jälkeisestä osakkeiden kokonaislukumäärästä ei ylitä 50 %.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Heikkinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy