Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto618.01.20213
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1101.02.20212

496-2021 (00 00 01)

Kaarea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 6

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 14.1.2021:

Kaarea Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi osakkuusyhtiöksi määritelty yhtiö ja osakkuusyhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 45,99 %. Yhtiön toimialana on mm. ruoka-, siivous- ja kiinteistönhoito-, turvallisuus- ja kunnossapitopitopalveluiden tuottaminen. Kaarea Oy:n valvontavastuuhenkilöksi on määritelty omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.

Kaupunginvaltuuston 12.12.2016 hyväksymien konserniohjeiden mukaan strategisen konserniyhteisön tulee hankkia omistajan ennakkonäkemys merkittävistä toimenpiteistä, johon lukeutuu muun muassa tytäryhteisön palveluksessa olevan taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuva irtisanominen tai lomauttaminen yli 90 päiväksi.

Kaarea Oy:n hallitus on kokouksessaan 12.1.2021 päättänyt esittää Turun kaupungin konserniohjeiden edellyttämällä tavalla omistajalle omistajan ennakkonäkemystä koskevan tiedustelun. Yhtiön hallitus esittelee asiaa seuraavasti:

”Yhtiön hallitus on kokouksessaan 12.1.2021 käynyt läpi Korkeimman hallinto-oikeuden 17.12.2020 antamaa päätöstä, jonka mukaan yhtiön ja Paraisten kaupungin välinen ruokapalvelusopimus päättyy 17.7.2021. Ruokapalvelusopimuksen piirissä työskentelee tällä hetkellä 44 yhtiön työntekijää.

Yhtiö pyrkii nykyisen sopimuksen päättämisen jälkeen ensisijaisesti uuden sopimuksen solmimiseen Paraisten kaupungin kanssa neuvottelumenettelyllä siten, että sopimus noudattaa Osakeyhtiölain mukaista osakkaiden yhdenvertaisuuden periaatetta ja henkilöstön irtisanomiset voitaisiin välttää.

Muiden sopeuttamis- ja järjestelytoimiensa lisäksi yhtiö arvioi Paraisten kaupungin ruokapalvelusopimuksen päättymisen vaativan henkilöstöönsä kohdistuvien toimenpiteiden harkitsemista.

Vallitsevissa oloissa yhtiössä on tarve käynnistää yhteistoimintaneuvottelut työvoiman käytön vähentämisharkintaan liittyen eli YT-neuvottelut koskien taloudellisista, tuotannollisista ja/tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä harkittavia mahdollisia töiden uudelleenjärjestelyjä, osa-aikaistamisia, lomauttamisia ja/tai irtisanomisia. YT-neuvottelujen piirissä olisi yhtiön ja Paraisten kaupungin ruokapalvelusopimuksen piirissä työskentelevät henkilöt. 

Oheisena Liitteenä 1 olevan YT-neuvotteluesitysluonnoksen mukaisesti YT-neuvottelut kokonaisuutena voisivat johtaa:

Edellä mainittuun liittyen Kaarea Oy tiedustelee Turun kaupungin konserniohjeiden edellyttämällä tavalla, saako yhtiö luvan aloittaa YT-neuvottelut Liitteen 1 mukaisesti ja ryhtyä YT-neuvottelujen kannalta tarvittaviin toimenpiteisiin.”

Kaarean yhtiöiden yhteenlasketun tilinpäätösennusteen mukaan niiden tulos on tilikaudella 2020 noin 0,6 milj. euroa. Kaarea-konsernin vuoden 2020 tuloskorttiin kirjattu tulostavoite on ollut 0,35 milj. euroa. Kaarea Kunnossapito Oy on sulautunut Kaarea Oy:öön 31.12.2020, jonka johdosta Kaarea-konserni on lakannut olemasta 31.12.2020. Edellä mainitussa tilinpäätöksen tulosennusteessa ei ole huomioitu Kaarea Kunnossapito Oy:n sulautumisesta aiheutuvaa fuusiovoittoa, joka kirjataan Kaarea Oy:n tilinpäätökseen 2020. Fuusiovoitto muodostuu Kaarea Kunnossapito Oy:n oman pääoman arvosta vähennettynä osakkeiden hankintamenolla. Edellä mainittu tulosennuste pitää näin ollen sisällään Kaarean yhtiöiden vuoden 2020 varsinaisen liiketoiminnan yhteenlasketun tuloksen ilman sulautumisesta aiheutuvia kirjauseriä. Kaarean yhtiöiden vuoden 2020 yhteenlaskettu liikevaihto on ennusteen mukaan n. 34,1 milj. euroa (talousarvion mukaan 31,5 milj. euroa). Samaan aikaan materiaali- ja palveluhankinnat ovat vuoden 2020 ennusteen mukaan 12,0 milj. euroa (talousarvio 9 milj. euroa) ja henkilöstökulut 15,6 milj. euroa (talousarvio 16 milj. euroa), yhteensä 2,6 milj. euroa yli talousarvion. 

Mikäli Paraisten kaupungin kanssa ei päästä neuvottelumenettelyllä sopimukseen ruokahuoltosopimuksen jatkamisesta, yhtiön taloudellinen asema tulee voida tasapainottaa ja yhtiön kulut sopeuttaa odotettuun liikevaihdon pienenemiseen. Tarvittavat toimenpiteet edellyttävät yhteistoimintamenettelyn käynnistämistä yhtiön esittämällä tavalla siten, että menettely saattaa johtaa taloudellisesta ja tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi. Yhtiön pyyntöön YT-neuvottelun aloittamiseksi tulisi suostua. 

Oheismateriaali 1               Kaarea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö liitteineen

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Kaarea Oy oikeutetaan käynnistämään yhteistoimintamenettely, joka saattaa johtaa taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Laivorannan Vornasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lindholm ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä Kaarea Oy:n toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi

Khkon § 11

Pöydältä 18.1.2021 § 6

Oheismateriaali 1Lisäselvitys (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

PäätösKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoitti omistajan ennakkonäkemyksenä, että Kaarea Oy oikeutetaan käynnistämään yhteistoimintamenettely, joka saattaa johtaa taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi mikäli Paraisten kaupungin kanssa ei päästä neuvottelumenettelyllä sopimukseen ruokahuoltosopimuksen jatkamisesta.

Päätös asiassa tehtiin Lindforsin Pätärin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa olivat etäyhteydellä selvittämässä Kaarea Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lasse Lindholm ja toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.

Jakelu

tiedKaarea Oy
tiedXXXXX