Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto518.01.20212
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1001.02.20211

563-2021 (00 00 01)

Arkea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 5

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 14.1.2021:

Arkea Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 99,54 %. Arkea-konserniin kuuluu Arkea Oy ja PASSAA Palvelut Oy. Konsernin toimialana on mm. ruoka-, siivous- ja kiinteistönhoito-, turvallisuus- ja kunnossapitopitopalveluiden tuottaminen. Arkea Oy:n valvontavastuuhenkilöksi on määritelty omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen.

Kaupunginvaltuuston 12.12.2016 hyväksymien konserniohjeiden mukaan strategisen konserniyhteisön tulee hankkia omistajan ennakkonäkemys merkittävistä toimenpiteistä, johon lukeutuu muun muassa tytäryhteisön palveluksessa olevan taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuva irtisanominen tai lomauttaminen yli 90 päiväksi.

Arkea Oy:n hallitus on kokouksessaan 13.1.2021 päättänyt esittää Turun kaupungin konserniohjeiden edellyttämällä tavalla omistajalle omistajan ennakkonäkemystä koskevan tiedustelun. Yhtiön hallitus esittelee asiaa seuraavasti:

”Yhtiön hallitus on kokouksessaan 13.1.2021 käynyt läpi kilpailutuksissa häviämiään siivoussopimuksia. Turun kaupungin siivoussopimusten kilpailutuksissa yhtiö voitti yhden sopimusosion ja jäi täpärästi toiselle sijalle neljässä sopimusosiossa vain 0,49 - 1,67 pisteen marginaalilla kilpailutusten voittajiin. Yhtiön käsityksen mukaan se olisi pärjännyt ko. kilpailutuksissa paremmin, mikäli se olisi voinut osallistua kilpailutuksiin muiden tarjoajien kanssa tasavertaisilla kustannustekijöillä. Selittävimpänä tekijänä kilpailijoihinsa nähden erilaiseen kustannustasoon yhtiö pitää yhtiössä sovellettavaa työehtosopimusta (Avainta ry:n työehtosopimus).  

Kun työehtosopimuksen vaihtaminen ei syksyllä 2019 ollut mahdollista, yhtiö solmi loppuvuodesta 2019 työntekijäjärjestöjen (JHL ja Jyty) kanssa erillisen säästösopimuksen. Tämän säästösopimuksen voimassaolo päättyy nykyisen työehtosopimuskauden päättyessä 28.2.2022. Näin ollen säästösopimuksestakin saatavat hyödyt päättyvät tuolloin, eikä säästösopimuksen saatavia kustannushyötyjä ole voitu hyödyntää kilpailutuksissa siltä osin kuin ne ovat koskeneet 28.2.2022 jälkeistä aikaa.  

Edellä mainituista syistä yhtiö joutuu ennakoimaan myös Varsinais-Suomen Erityishuoltopiirin palvelusopimuksen päättymistä 31.3.2022 sekä muita pienempien palvelusopimusten päättymistä vuoden 2021 aikana.  

Yhtiön hallitus on kokouksessaan 13.1.2020 todennut myös, että edelleen jatkuva koronaepidemia aiheuttaa epävarmuutta yhtiön työ- ja taloustilanteeseen (esim. koulu- / päiväkotiruokailun väheneminen).   

Edellä mainituista asioista seuraa yhtiölle olennaisen haitallisia taloudellisia vaikutuksia. Esimerkiksi jo hävityt siivouskohteet tarkoittavat noin 2,1 Meuron / vuosi liikevaihdon menetystä.  Muiden sopeuttamis- ja järjestelytoimiensa lisäksi yhtiö arvioi tilanteen vaativan henkilöstöönsä kohdistuvien toimenpiteiden harkitsemista.  

Vallitsevissa oloissa yhtiössä on tarve käynnistää yhteistoimintaneuvottelut työvoiman käytön vähentämisharkintaan liittyen eli YT-neuvottelut koskien taloudellisista, tuotannollisista ja/tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä harkittavia mahdollisia töiden uudelleenjärjestelyjä, osa-aikaistamisia, lomauttamisia ja/tai irtisanomisia. YT-neuvottelujen piirissä olisi yhtiön koko henkilöstö. 

Oheisena Liitteenä 1 olevan YT-neuvotteluesitysluonnoksen mukaisesti YT-neuvottelut kokonaisuutena voisivat johtaa: 

- mahdollisiin töiden uudelleenjärjestelyihin ja -organisointeihin sekä 

koulutus- ja uudelleensijoittamisratkaisuihin; ja 

- mahdollisiin osa-aikaistamisiin enintään 100 henkilön osalta; ja 

- mahdollisiin lomauttamisiin enintään 280 henkilön osalta; ja 

- mahdollisiin irtisanomisiin enintään 156 henkilön osalta. 

Edellä mainittuun liittyen Arkea Oy tiedustelee Turun kaupungin konserniohjeiden edellyttämällä tavalla, saako yhtiö luvan aloittaa YT-neuvottelut Liitteen 1 mukaisesti ja ryhtyä YT-neuvottelujen kannalta tarvittaviin toimenpiteisiin.”

Arkea Oy:n tilinpäätösennusteen mukaan yhtiön vuoden 2020 liikevaihto on ennusteen mukaan noin 48 milj. euroa (talousarvion mukaan 43,8 milj. euroa) eli 4,3 milj. euroa arvioitua enemmän. Materiaalien ja palveluiden osuus liikevaihdosta olisi n. 24 %, henkilöstökulujen osuus n. 63 % ja liiketoiminnan muiden kulujen osuus n. 11 %. Tilikauden liikevoiton arvioidaan olevan n. 0,1 milj. euroa, jolloin yhtiö pystyisi maksamaan vaihtovelkakirjalainan koron päättyneen tilikauden osalta.

Arkea Oy:n toiminnallinen ja taloudellinen tilanne on ollut vaikea. Korona-epidemia on vienyt yhtiön talouden syöksykierteeseen ja tappiolliseen toimintaan. Nyt hävityt kilpailutukset ja päättyvät tai päättyneet palvelusopimukset heikentävät yhtiön tilannetta edelleen. Sen tulee siten ryhtyä välittömästi tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta yhtiön taloudellinen asema saadaan tasapainotettua ja yhtiön kulut sopeutettua odotettuun liikevaihdon pienenemiseen. Tarvittavat toimenpiteet edellyttävät yhteistoimintamenettelyn käynnistämistä yhtiön esittämällä tavalla siten, että menettely saattaa johtaa taloudellisesta ja tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi. Yhtiön pyyntöön YT-neuvottelun aloittamiseksi tulisi suostua. 

Oheismateriaali 1               Arkea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö liitteineen

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Arkea Oy oikeutetaan käynnistämään yhteistoimintamenettely, joka saattaa johtaa taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Vornasen Laivorannan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Peltonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Peltosen tilalla asian käsittelyyn osallistui Elo.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä Arkea Oy:n toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.

Khkon § 10

Pöydältä 18.1.2021 § 5

Oheismateriaali 2Lisäselvitys (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

PäätösKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoitti omistajan ennakkonäkemyksenä, että Arkea Oy oikeutetaan käynnistämään yhteistoimintamenettely, joka saattaa johtaa taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi. Yhteistoimintamenettely voi johtaa mahdollisiin irtisanomisiin enintään 100 henkilön osalta.

Samalla konsernijaosto päätti käynnistää Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän kanssa neuvottelun, jonka tavoitteena on Arkea Oy:n ja erityishuoltopiirin välisen palvelusopimuksen jatko-option käyttäminen mahdollisten irtisanomisten välttämiseksi.

Lisäksi konsernijaosto päätti ennakkonäkemyksenään, että Arkea Oy:n ja Kaarea Oy:n hallitusten tulee arvioida toimitusjohtajan tehtävän päällekkäisyyteen ja organisaation monipolvisuuteen liittyvät mahdolliset rakenteelliset ongelmat ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin tunnistettujen ongelmien ratkaisemiseksi.

Päätös asiassa tehtiin Pätärin Laivorannan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lindholm ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana. Lindholmin tilalla asian käsittelyyn osallistui Aaltonen.

Kokouksessa asiaa olivat etäyhteydellä selvittämässä Arkea Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pentti Ikävalko ja toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.

Jakelu

tiedArkea Oy
tiedXXXXX