Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto318.01.20214

504-2021 (00 00 01)

Logomo Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 3

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 13.1 .2021 : 

Logomo Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi osakkuusyhtiöksi määritelty yhtiö ja osakkuusyhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 39 %. Sunborn Events Oy omistaa yhtiön osakkeista 61 %. Yhtiön toimialana on harjoittaa Logomon Tapahtumatilat Oy:ltä pitkäaikaisesti vuokraamissa tiloissa tapahtumaliiketoimintaan liittyvää tilojen vuokrausta sekä asiantuntijapalvelua. Logomo tuottaa lisäksi management-palvelut Logomon toimistot Oy:lle. Logomo Oy:n valvontavastuuhenkilöksi on määritelty kaupunginjohtaja Minna Arve.

Yhtiön hallitus päätti 19.11.2020 käynnistää yhtiön taloudellisen tilanteen vakauttamiseksi rakennemuutoksen valmistelun tavoitteena mahdollisimman laajojen synergiahyötyjen muodostaminen Sunborn Events Oy:n ja Logomo Oy:n operatiivisten toimintojen osalta. Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 7.12.2012 esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunki pääomittaa Logomo Oy:tä toisen omistajan kanssa neuvoteltavalla lisärahoituksen määrällä omistusosuuksien suhteessa. Samassa yhteydessä yhtiön hallitus lupautui esittämään omistajille yhtiön liiketoiminnan kannalta välttämättömien rakennemuutosten hyväksymistä heti, kun yhtiön operatiivinen johto on saattanut asiaa koskevan valmistelun päätökseen. Kaupunginhallitus päätti  kokouksessaan 17.12 .2020, että kaupunki pääomittaa Logomo Oy:tä omistusosuuksien suhteessa siten, että kaupungin osuus on enintään 230.000 euroa, ja että Logomo Oy:n hallitus oikeutetaan kutsumaan sille myönnettävän enimmäispääomituksen raameissa toiminnan vakauttamisen edellyttämä pääoma yhdessä tai useammassa erässä. 

Yhtiön taloudellisen tilanteen vakauttamiseksi Logomon hallitus on valmistellut rakennemuutosta tavoitteena mahdollisimman laajojen synergiahyötyjen muodostaminen Sunborn Events Oy:n ja Logomo Oy:n operatiivisten toimintojen osalta.

Logomo Oy:n hallitus on 12.1.2021 kokouksessaan (oheismateriaali 1) päättänyt esitellä yhtiön palvelukuvauksen ja organisaatiokuvauksen Turun kaupungin konsernijaostolle ja pyytää omistajan ennakkonäkemystä Logomon Oy ja Sunborn Catering Oy:n (nimenmuutos vireillä Sunborn Events Oy:ksi) olemassa olevan vuokrasopimuksen korvaamisesta uudella palvelusopimuksella. Konserniohjeen (Kv 12.12.2016 § 206) 10. kohdan mukaan tytäryhteisön tiedusteltava omistajan ennakkonäkemystä hyvissä ajoin ennen toimenpiteen toteuttamista muun muassa silloin, kun kyseessä on yhteisön toiminta-ajatuksen tai toiminnan olennainen muuttaminen tai kun kyseessä on yritysjärjestely.  

Yhtiön hallitus esittelee asiaa seuraavasti: ”Sunborn Events on omistajana vahvasti sitoutunut Logomon toiminnan kehittämiseen yhdessä Turun kaupungin kanssa. Omistajavaihdoksen myötä Logomosta tulee entistä ketterämpi kumppani asiakkaille ja tapahtumajärjestäjille. Sunborn Eventsin kautta Yhtiöllä on käytössään tapahtuma-alan vahvaa osaamista ja resurssit kehittää pitkäjänteisesti yhtiön toimintaa ja palveluja.  

Sopimuspuolien tavoite 

Logomo pystyy maksamaan pääoma- ja ylläpitovuokran Logomon Tapahtumatilat Oy:lle nykyisen sopimuksen mukaisesti  ja Logomolle jää rahaa toiminnan kehittämiseen ja investointeihin.

Palvelumalli 

Uuden palvelumallin tavoitteena on terävöittää Logomon liiketoimintaa sekä puolin ja toisin hyödyntää tapahtumaliiketoiminnan ammattihenkilöiden osaamista toiminnan kehittämisessä. Tavoitteena on myös saavuttaa synergiaetuja ja säästöjä.  

Logomon liikevaihto tulee jatkossa koostumaan tapahtumatila-vuokrista, eteispalveluista, showdinner- ja kokouspaketeista sekä provisioista eli Logomo laskuttaa asiakkaalta kaikki kuluttajakauppaa, kalustevuokria ja Sunborn Liven lipunmyyntiä lukuun ottamatta. Sunborn Events laskuttaa myös sisäisesti ravintolapalvelut tapahtuma- ja kokouspaketeista. Logomo laskuttaa entiseen tapaan Sunborn Eventsiltä liikevaihtosidonnaista pääomavuokraa, ylläpitovuokria sekä käyttö- ja ylläpitokustannuksia.

Logomo muodostaa erilliset tapahtumatuotannon ja kiinteistöjohtamisen liiketoiminnanosat, jotka on eriytetty tuloslaskelmassa. Tarkoituksena on siirtää Logomon tapahtumatoiminnan parissa työskentelevät työntekijät Sunborn Events Oy:lle työsopimuslain mukaisesti vanhoina työntekijöinä. Toimitusjohtaja jatkaa kuitenkin Logomo Oy:n toimitusjohtajana nykyisen toimitusjohtajasopimuksen ehtojen mukaisesti. 

Sunborn Events Oy tarjoaa Logomo Oy:lle jatkossa hallinto- ja kirjanpitopalveluita, myynti- ja markkinointipalveluja, it-tukipalveluita, turvallisuuspalveluita, kiinteistö- ja toimitilapalveluita sekä tuotantopalveluita.  

Liikevaihtosidonnainen provisio on tarkoitus asettaa sellaiselle tasolle, jotta Logomo pystyy maksamaan velvoitteensa Logomon Tapahtumatilat Oy:lle nykyisen sopimuksen mukaisesti huomioiden mahdolliset investointitarpeet.

Sopimuksen alustavat ehdot

Sopimus on voimassa toistaiseksi. Se on molemminpuolisesti irtisanottavissa kuuden kuukauden irtisanomisajalla. Palvelun ostajalla on mahdollisuus käyttää palvelun tuottajana myös muita toimijoita. Palvelusopimuksen hinnat vastaavat nykyisiä palvelusopimuksen hintoja eli markkinahintoja. Siirtyvään tuotanto- ja myyntihenkilöstöön liittyvä palvelumaksu perustuu Sunborn Events:lle palvelun suorittamisesta aiheutuneisiin välittömiin ja välillisiin kustannuksiin. Palvelumaksut laskutetaan Logomo Oy:ltä kuukausittain budjetoidun kustannusarvion mukaisena ja oikaistaan tilikauden vaihtuessa vastaamaan todellisia kustannuksia.

Korona-/epidemiaklausuuli

Jos korona pitkittyy tai vastaava epidemia ilmaantuu, sopimuspuolet ovat sitoutuneet neuvottelemaan omistajien ennakkonäkemyksien mukaisesti pääoma- ja ylläpitovuokran suuruuksista Logomon Tapahtumatilat Oy:lle.”    

Logomo Oy:n nykyinen toiminta muodostuu erillisistä tapahtumatuotannon ja kiinteistöjohtamisen liiketoiminnanosista, jotka on eriytetty tuloslaskelmassa. Esiteltyyn muutokseen sisältyy Logomon tapahtumatoiminnan parissa työskentelevien työntekijöiden siirtyminen Sunborn Events Oy:lle työsopimuslain mukaisesti vanhoina työntekijöinä. Toimitusjohtaja jatkaa kuitenkin esityksen mukaan Logomo Oy:n toimitusjohtajana nykyisen toimitusjohtajasopimuksen ehtojen mukaisesti.

Yhtiön hallituksen esittelemä  rakenne muutos tehostaisi Logomon  toimintaa   lisäämällä muun muassa Logomo Oy:n ja Sunborn Events Oy:n välisiä s ynergiae tuja.  Ke tterämmän liiketoimintamallin ansiosta  yhtiö n olisi mahdollista   palvel la  entistä paremmin asiakkaita  sekä  tuo da  uusia  ja  laajempia palveluja asiakkaille hyödyntämällä Sunbornin osaamista ja resursseja Logomon toiminnassa.  Samalla yhtiö pystyisi kohdentamaan nykyistä enemmän resurssia esimerkiksi markkinointiin.

Liiketoimintaa kehittämällä ja tehostamalla olisi mahdollista vahvistaa Logomon asemaa valtakunnallisesti merkittävänä tapahtumatalona nykyistä paremmin. Yhtiön tavoitteena on kasvattaa Turun seudun ulkopuolelta tulevien asiakkaiden määrää esimerkiksi yritystilaisuuksien, kongressien, messujen ja muiden tapahtumien osalta. Näillä on suoraan vaikutusta yhtiön liikevaihdon kasvuun. Elinvoimainen tapahtumaliiketoiminta hyödyttää välillisesti myös Turun seudun muuta elinkeinotoimintaa, kuten hotelleja, ravintoloita ja vähittäiskauppaa.   Rakennemuutoksen tuoma taloudellista hyötyä on tässä vaiheessa vaikeaa arvioida tarkasti. Yhtiön arvion mukaan voidaan kuitenkin todeta, että  kasvavan liikevaihdon lisäksi kuluissa tavoitellaan 5 % säästöä kahden ensimmäisen tilikauden aikana.

Esitelty rakennemuutos ei aiheuta muutoksia Logomo Oy:n ja Logomon Tapahtumatilat Oy:n välisiin sopimuksiin. Logomo Oy:n tavoitteena on pystyä maksamaan pääoma- ja ylläpitovuokra Logomon Tapahtumatilat Oy:lle nykyisen sopimuksen mukaisesti.  

Kaupungin omistajapolitiikka-asiakirjan (Kv 11.6.2018)  mukaan Logomo- konsernissa voidaan tehdä rakenteellisia muutoksia, mikäli  yhtiön rahoitus tai muut järjestelyt niitä edellyttävät . Esitetty muutos ei siis ole ristiriidassa omistajapolitiikka-asiakirjan kanssa.  Muutos on myös taloudellisesta ja toiminnallisesta näkökulmasta  tarkoituksenmukainen, ja muutokselle tulisi siten antaa lupa.

Liite 1Logomo Oy palvelukuvaus 

Oheismateriaali 1Logomo Oy:n hallituksen kokouksen pöytäkirjaote  

Kaupunginjohtaja Minna Arve:  

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää  ilmoittaa Logomo Oy:lle omistajan ennakkonäkemyksenä, että Logomo Oy voi korvata olemassa olevan vuokrasopimuksen  yhtiön  ja Sunborn Events Oy:n  välillä uudella palvelusopimuksella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Virtanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä Logomo Oy:n toimitusjohtaja Päivi Rytsä.

Jakelu

tiedLogomo Oy


Liitteet:

Khkon § 3
Liite 1:Logomo Oy palvelukuvaus