Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8407.12.20203

12508-2020 (00 00 01)

Logomo Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 84

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 2.12.2020:

Logomo Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi osakkuusyhtiöksi määritelty yhtiö ja osakkuusyhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 39 %. Sunborn Events Oy omistaa yhtiön osakkeista 61 %. Yhtiön toimialana on harjoittaa Logomon Tapahtumatilat Oy:ltä pitkäaikaisesti vuokraamissa tiloissa tapahtumaliiketoimintaan liittyvää tilojen vuokrausta sekä asiantuntijapalvelua. Logomo tuottaa lisäksi management-palvelut Logomon toimistot Oy:lle. Logomo Oy:n valvontavastuuhenkilöksi on määritelty kaupunginjohtaja Minna Arve.

Logomo Oy:n hallitus on 19.11.2020 ilmoittanut (oheismateriaali 1) Turun kaupungille yhtiön oman pääoman painumisesta negatiiviseksi, mikäli marraskuun tulos toteutuu ennustetun mukaisesti. Tulosennusteen mukaan yhtiön tulos 2020 saattaa muodostua 0,45 milj. euroa tappiolliseksi. Yhtiön tulosennusteen mukaan jo marraskuun tulos on noin 54.000 euroa tappiollinen. Marraskuun tappion toteutuessa muodostuu yhtiön oma pääoma negatiiviseksi. Lisäksi yhtiön taloudellinen asema tulee olemaan yhtä haastava ensi vuonna, ja se edellyttäisi vuokranalennuksia ja vuokrien jaksottamista. Yhtiön hallituksen kokouksen jälkeen toimintaympäristö on muuttunut olennaisesti AVI:n ilmoitettua 1.12.2020 uusista Covid 19 -epidemiaan liittyvistä rajoituksista. AVI:n ilmoituksen jälkeen joulukuun tapahtumat Logomossa on pääosin peruutettu, eikä yhtiölle siten tule joulukuussa tapahtumatuottoja. Yhtiön vuoden 2020 tuloksen voidaan siten odottaa muodostuvan tulosennustettakin heikommaksi.

Yhtiön hallitus päätti 19.11.2020 käynnistää yhtiön taloudellisen tilanteen vakauttamiseksi rakennemuutoksen valmistelun tavoitteena mahdollisimman laajojen synergiahyötyjen muodostaminen Sunborn Events Oy:n ja Logomo Oy:n operatiivisten toimintojen osalta. Yhtiön hallitus tulee esittämään omistajille yhtiön liiketoiminnan kannalta välttämättömien rakennemuutosten hyväksymistä heti, kun yhtiön operatiivinen johto on saattanut asiaa koskevan valmistelun päätökseen.

Omistajien on viipymättä turvattava yhtiön pääoma rahoitusjärjestelyin. Ilman yhtiön oman pääoman turvaamista yhtiön hallituksen tulee tehdä kaupparekisteri-ilmoitus yhtiön oman pääoman menettämisestä yhtiön velkojien suojaamiseksi. Mikäli omaa pääomaa ei turvata, yhtiö ajautuu maksukyvyttömäksi. Logomo Oy:n liiketoiminta on käytännössä lähes pysähtynyt maaliskuusta lähtien Covid 19 -epidemian vuoksi. Yhtiöllä ei ole tällä hetkellä juuri lainkaan kassavirtaa. Yhtiö on 18.6.2020 saanut opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta 65.000 euroa, mutta avustuksella ei ole merkittävää vaikutusta pääomituksen tarpeeseen.

Yhtiön hallitus kokoontuu 14.12. jonka jälkeen on käytettävissä viimeisin tulosennuste ja siten lopullinen pääomituksen tarve. Yhtiön omistajien tulisi neuvotella Logomo Oy:n yhtiön pääomittamisesta ja vuoden 2020 ennustetun tappion kattamisesta. Tällä hetkellä yhtiön tulosennuste on noin 450.000 euroa negatiivinen.

Oheismateriaali 1Logomo Oy:n hallituksen kokouksen pöytäkirjaote

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunki pääomittaa Logomo Oy:tä toisen omistajan kanssa neuvoteltavalla lisärahoituksen määrällä omistusosuuksien suhteessa. 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Virtanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

esiKaupunginhallitus