Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto7509.11.20201

5012-2020 (00 00 01)

Logomo Oy:n hallituksen jäsenen nimeäminen

Tiivistelmä: -

Khkon § 75

Omistajaohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 6.11.2020:

Logomo Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi osakkuusyhtiöksi määritelty yhtiö ja osakkuusyhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 39 %.

Kaupunginvaltuusto on 16.4.2018 (§ 73) päättänyt Logomo Oy:n omistusrakenteen ja rahoitusjärjestelyjen muutoksista. Päätös liittyi yhtiön kokonaisjakautumiseen kahdeksi yhtiöksi, Logomo tapahtumatilat Oy:ksi ja Logomon toimistot Oy:ksi. Päätöksen yhteydessä tehtiin tarvittavat yhtiöiden rahoitusta ja omistusrakenteen uudelleenjärjestelyä koskevat päätökset. Kaupunginvaltuusto valtuutti kaupunginhallituksen hyväksymään järjestelyn edellyttämät osakassopimukset.

Kaupunginhallitus on 2.10.2018 (§ 374) päättänyt panna täytäntöön Logomon yritysjärjestelyn sekä hyväksynyt järjestelyn sopimusrakenteen sekä niihin liittyvät osakassopimukset, vuokrasopimuksen ja muut asiakirjat.

Kaupunginhallitus on edelleen 31.8.2020 (§ 370) päättänyt hyväksyä muutokset Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n osakassopimuksiin. Kaupunginjohtaja oikeutettiin tekemään asiakirjoihin tarvittavat muutokset. Kaupunginhallitus valtuutti kaupunginjohtajan päättämään yhtiöjärjestysten mukaisten suostumusten antamisesta koskien Hartelan Länsi-Suomen omistamien Logomon tapahtumatilat Oy:n ja Logomo Oy:n osakkeiden kauppaa Sunborn Catering Oy:lle. Kaupunginjohtaja on 29.10.2020 (§ 258) päättänyt että Turun kaupunki voi Logomo Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n yhtiökokouksissa / osakkaiden yksimielisellä päätöksellä antaa suostumuksen mainittujen yhtiöiden osakkeiden kaupalle Sunborn Catering Oy:lle. Edellä mainitut päätökset on nyt pantu täytäntöön ja Sunborn Catering Oy omistaa 61 % Logomo Oy:n osakekannasta sekä 49 % Logomo tapahtumatilat Oy:n osakekannasta.

Logomo Oy:n osakassopimuksen 7 §:n mukaan yhtiöllä on hallitus, johon valitaan kolme tai viisi jäsentä. Mikäli hallitukseen valitaan kolme jäsentä, on Sunborn Cateringilla oikeus nimetä hallitukseen kaksi jäsentä ja kaupungilla yksi jäsen. Mikäli hallitukseen valitaan viisi jäsentä, on Sunborn Cateringilla oikeus nimetä hallitukseen kolme jäsentä ja kaupungilla kaksi jäsentä. Hallituksen puheenjohtajaksi nimetään Sunborn Cateringin nimeämä hallituksen jäsen. Yhtiön entisen osakkaan Hartela Länsi Suomi Oy:n nimittämät hallituksen jäsenet Heikki Hartela, Timo Suonsyrjä ja Hanna Kolehmainen ovat jättäneet eroilmoituksensa 30.10.2020. Turun kaupungin nimeämä hallituksen jäsen Suvi Innilä on jättänyt eroilmoituksensa 12.10.2020. Yhtiön hallitukseen kaupungin nimittämä jäsen Jarkko Virtanen on ilmoittanut suostumuksestaan jatkaa edelleen hallituksen jäsenenä.

Logomo Oy:n omistajien kesken käydyissä neuvotteluissa on sovittu, että yhtiön toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi yhtiön hallitukseen tulee tässä vaiheessa kolme henkilöä, mutta yhtiön hallituksen kokoonpano laajennetaan viiteen henkilöön viipymättä siten, että yhtiön osakassopimuksen mukaan yhtiön molemmat osakkaat nimeävät hallitukseen yhden lisäjäsenen. Omistajat käyvät ennen lisäjäsenten nimeämistä tarvittavat keskustelut siitä, että hallitusta täydennetään tarvittavalla osaamisella. Hallituksen täydentämistä koskeva asia tuodaan käsiteltäväksi seuraavaan konsernijaoston kokoukseen.

Turun kaupungin hallintosäännön ja konserniohjeen mukaan kaupunginhallituksen konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin.

Kuntalain (410/2015) 47 §:n 2 momentin mukaan kunnan tytäryhteisön hallituksen kokoonpanossa on otettava huomioon yhteisön toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus. Turun kaupungin konserniohjeen mukaan tytäryhteisöjen hallitusten kokoonpanossa tulee huomioida yhteisön toiminnan luonne, koko ja kehitysvaihe. Hallituksen koko sopeutetaan yhteisön toimintaan. Hallituksen valinnassa tulee huomioida yhteisön toimiala ja toiminnan laajuus sekä yhteisön strateginen merkittävyys kunnan toiminnassa. Lisäksi hallituksen jäsenillä tulee olla asiantuntemusta ja kykyä operatiivisen johdon ohjaukseen ja tukemiseen ja hallituksen tulee koostua jäsenistä, joilla on yhteisön toimialan edellyttämä riittävä ja monipuolinen osaaminen, toisiaan täydentävä kokemus sekä kyseisen toimialan, talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus.’

Yhtiön nimitystoimikunta on kokoontunut 6.11.2020 ja yksimielisenä ehdottaa osakkaille, että hallitukseen nimetään jäsenet seuraavasti:

Riikka Arola (Sunborn, pj.)

Niina Stade (Sunborn)

Jarkko Virtanen (Turun kaupunki)

Logomo Oy:n osakkeenomistajat ovat 6.11.2020 päättäneet osakeyhtiölain 5 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti yhtiökokousta pitämättä nimetä hallituksen jäseniksi Riikka Arolan ja Niina Staden. Samalla on päätetty, että Jarkko Virtanen jatkaa hallituksen jäsenenä Turun kaupungin edustajana. Sunborn Oy:n nimeämistä edustajista Riikka Arola tuo Logomon hallitukseen operatiivisen toiminnan ja talousjohtajana Niina Stade talouden näkökulman. Kaupungin nimeämä edustaja omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen vastaa omistajan näkökulmasta ja ainoana vanhana hallituksen jäsenenä prosessien jatkuvuudesta.

Oheismateriaali 1Omistajien yksimielinen päätös (salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää merkitä tiedoksi kaikki mainitut hallituksen jäsenten eroilmoitukset ja täydentää hallitusta Sunborn Oy:n nimeämillä jäsenillä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLogomo Oy