Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto6214.09.20201

3007-2020 (00 00 01)

Turun Satama Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 62

Konserniohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 4.9.2020: 

Turun Satama (jäljempänä Satama) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Sataman toimialana on sataman ylläpitäminen ja yleisen satamatoiminnan harjoittaminen ja kehittäminen sekä siihen liittyvä muu toiminta. Sataman toiminta jakaantuu kahteen liiketoiminta-alueeseen, jotka ovat matkustajaliikenne sekä rahtiliikenne. Sataman  valvontavastuuhenkilöksi on määritelty apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.  

Satama pyytää 31.8.2020 päivätyllä kirjeellään (oheismateriaali 1) kaupunginhallituksen konsernijaostolta omistajan ennakkonäkemystä siitä, voiko Satama hankkia omistukseensa Turun Vapaavarasto Oy:n jäljellä olevat osakkeet. Konserniohjeen (Kv 12.12.2016 § 206) 10. kohdan mukaan tytäryhteisön tiedusteltava omistajan ennakkonäkemystä hyvissä ajoin ennen toimenpiteen toteuttamista muun muassa silloin kun  kyseessä on  osakkeiden merkintä tai hankkiminen, mikäli osakkeiden ostamista ja omistamista ei ole erityisesti annettu yhtiön tehtäväksi. 

Yhtiö perustelee pyyntöään seuraavasti: ”Kaupunginhallituksen konsernijaosto on kokouksessaan 15.05.2017 valtuuttanut Turun Satama Oy:n hankkimaan omistukseensa 60 % Turun Vapaavarasto Oy:n osakkeista. Turun Satama Oy on 21.8.2020 tekemällään osakekaupalla hankkinut omistukseensa kyseisen osuuden. Turun Vapaavarasto Oy:n toiseksi suurin omistaja – Herttanelonen Oy – on tarjonnut Turun Satama Oy:n ostettavaksi omaa osuuttaan (12 % osakkeista / 72 kappaletta). Turun Satama Oy pyytää omistajan ennakkonäkemystä saadakseen ostaa kaikki jäljellä olevat osakkeet. Turun Vapaavarasto on hyvin kannattava yritys ja se sopii sekä sijainniltaan että liiketoiminnallisesti Turun Satama Oy:n strategiaan. Rahtiliikenteen kehityksen kannalta on tärkeää tarjota asiakkaille satamatoimintojen lisäksi myös varastoinnin lisäarvopalveluja. Jäljellä olevien osakkeiden kauppahinta on 1 – 2 miljoonaa euroa riippuen yrityksen tasesubstanssin ja oman pääoman kehityksestä.” 

Nyt hankittavien osakkeiden kokonaishinta olisi  Herttanelonen Oy:n 7.8.2020 päivätyn myyntitarjouksen mukaan  543 312 euroa . Yhden osakkeen hinta  olisi siten  7 546 euroa, joka on 20 % yli osakkeen substanssiarvon.  

Oheismateriaali 1Turun Satama Oy:n ennakkonäkemyspyyntö 

Kaupunginjohtaja Minna Arve: 

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa Turun Satama Oy:lle omistajan ennakkonäkemyksenä, 

että Turun Satama  Oy voi hankkia omistukseensa Turun Vapaavarasto Oy:n jäljellä olevat  osakkeet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Satama Oy