Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4904.05.20209

4967-2020 (00 00 01)

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 49

Konserniohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 28.4.2020:

Turun ammattikorkeakoulu Oy (jäljempänä Ammattikorkeakoulu) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 91 %. Ammattikorkeakoulun yhtiökokous pidetään 28.5.2020 klo 9.30. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kau-punginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 § 10 päätöksen mukaan Ammattikorkeakoulu kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintar-kastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupun-gin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edulli-simman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä pää-tetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Tu-run kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Yhtiön hallitus valittiin konsernijaoston 6.5.2019 pidetyssä kokouksessa ja muutostarvetta kaupungin nimeämiin hallituksen jäseniin ei ole ilmennyt. Turun Yliopisto on muuttamassa nimeämäänsä hallituksen jäsentä siten, että Riitta Pyykkö jää pois hallituksesta ja Mika Hannula nimetään hänen tilalleen.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2019

Turun ammattikorkeakoulun perustoiminta toteutuu määritellyn strategian ja tarkennettujen vuosittaisten toimintasuunnitelmien mukaisesti. Kaikki VOS-rahoituksen kannalta merkitykselliset toiminnalliset tulokset ylittivät vuonna 2019 tavoitetason. Taloudellisesti yhtiön toiminta oli hyvin lähellä budjetoitua, mutta budjetin sisällä tapahtui huomattavia muutoksia vuoden aikana.

Toiminnallisista tuloksista merkittävimmät positiiviset muutokset olivat tutkintomäärän sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) merkittävä kasvu. Molempien takana oli etenkin tekniikan alan tulostason selkeä nousu.

Yhtiön liikevaihto oli 70,1 milj. euroa tavoitteen ollessa 68,1 milj. euroa ja nettotulos 2,0 milj. euroa tavoitteen ollessa 0,1 milj. euroa. Tuloja ovat laskeneet ennakoitua n. 1 milj. euroa pienemmät sijoitustuotot ja nostaneet ennakoitua paremmat tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) ulkoiset rahoitukset, joista jälkimmäinen on kuitenkin samalla vaatinut henkilöstökulujen kas-vattamista budjetoitua enemmän. Liikevoittoon ja nettotulokseen sisältyy valtion maksama vuoden 2018 varainhankintakampanjan vastinraha (+1,9 milj. euroa), joka on rahastoitu tilinpäätöksessä taseeseen. Lopullinen tulos vuodelta 2019 on näin ollen n. 27.000 euroa.

Toiminnallisesti vuotta on määritellyt valmistautuminen vuonna 2020 tapahtuvaan muuttoon Sepänkadun toimipisteestä. Sen vaatimat investoinnit ovat kohdistuneet pääosin vuodelle 2019, joten investointien määrä on noussut budjetoidusta. Tämä ei tule kuitenkaan näkymään tulevina vuosina vastaavissa määrin poistojen nousuna, koska investoinneista on tehty merkittävä osa kansallisella tukirahoituksella, jolloin poistettavaksi jäävät vain investointien omavastuuosuudet.

Vuoden toinen suurempi toiminnallinen projekti on ollut valmistautuminen opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käytäviin tavoiteneuvotteluihin kaudelle 2021-2024. Niiden osalta on jo varmistunut merkittävä tutkintokattojen nosto kaikissa koulutuskoreissa. Turun ammattikorkeakoulu on lisäksi esittänyt itsel-leen neljää uutta alueen kannalta tärkeää koulutusvastuuta (rakennusarkkitehti, sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri, liikunnanohjaaja, musician) sekä merkittävää strategisen rahoituksen lisäämistä. Neuvottelujen tulokset varmistuvat kesään 2020 mennessä.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Turun ammattikorkeakoulu Oy tuloskortti

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle muilta osin ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Puheenjohtaja Vornanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi varapuheenjohtaja Ruohonen.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä Turun ammattikorkeakoulu Oy:n toimitusjohtaja Vesa Taatila.

Jakelu

tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat