Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4504.05.20206

2849-2020 (00 00 01)

Lännen Tekstiilihuolto Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 45

Konserniohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 27.4.2019:

Lännen Tekstiilihuolto Oy:n varsinainen yhtiökokous

Lännen Tekstiilihuolto Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 75,83 %. Lännen Tekstiilihuollon yhtiökokous pidetään 15.5.2020 klo 12.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut sääntömääräisessä yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 § 10 päätöksen mukaan Lännen Tekstiilihuolto Oy kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Yhtiön hallitusta täydennettiin konsernijaoston 10.6.2019 pidetyssä kokouksessa ja muutostarvetta kaupungin nimeämiin hallituksen jäseniin ei ole ilmennyt.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2019

Lännen Tekstiilihuolto Oy toteutti diffuusion eli osittaisjakautumisen 31.3.2019. Jakautumisen myötä Lännen Tekstiilihuolto Oy jatkaa toimintaansa avoimilla markkinoilla tuottaen palveluita Porissa sijaitsevassa palvelukeskuksessa. Toiminta on noin kolmannes siitä tuotantokokonaisuudesta, mitä koko yhtiö tuotti ennen jakautumista. Tämän johdosta talouden ja toiminnan mittaristo ja tulokset eivät ole oikeissa mittasuhteissa historian kanssa. Toteutunut liikevaihto 8,32 milj. euroa jäi tavoitteesta (16,2 milj. euroa). Tilikauden tulos oli 0,55 milj. euroa tappiollinen, kun tavoitteeksi oli kirjattu 0,11 milj. euron tappio.

Tuloksissa näkyy jakautumisen aiheuttamat kertaluonteiset muutoskustannukset ja myös se, että nykyiset asiakkuudet sijaitsevat aikaisemman toimialueen äärirajoilla. Jakautumisen myötä siirrettiin yli 200 asiakkuutta Turun yksiköstä Poriin. Se aiheutti kertaluonteisia kustannuksia arviolta 250 000 – 300 000 euroa. Kesän hotellisesongin myötä volyymi kasvoi, ja henkilökuntaa jouduttiin varaamaan normaalia enemmän.

Konserniyhtiön kaupunginvaltuustoon sitovat tavoitteet

Konsernijaoston seuraamat tavoitteet

Toiminnan laajuudessa ja tulosmittareissa näkyy selvästi jakautumisesta aiheutuneet kustannukset. sekä pysyvämpi vaikutus logistiikkakustannuksiin. Toimivan johdon päähuomio loppuvuoden osalta oli saada logistiikka ja henkilöstön määrä vastaamaan nykyistä tarvetta mahdollisimman nopeasti. Ennen tilikauden loppua henkilöstömäärän osalta päästiin tavoitteeseen. Henkilöresurssi pystyttiin sopeuttamaan vähentämällä vuokratyöntekijöitä ja määräaikaisia sopimuksia. Jakelureitit rakennettiin myös uudelleen ja samalla paransimme niiden kustannustehokkuutta.

Näiden muutosten myötä keskeiset mittarit alkavat näyttää siltä, että toiminta on saatu kannattavalle tasolle. Yhtiöllä on vapaata kapasiteettia tehdä tarjouksia ja hankkia uusia asiakkaita. Samalla pystytään parantamaan kannattavuutta. Yhtiö on saanut uusia asiakkaita loppuvuoden aikana, jotka aloittavat tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Lännen Tekstiilihuolto Oy:n tuloskortti

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lindholm ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä Lännen Tekstiilihuolto Oy:n toimitusjohtaja Miika Markkanen.

Jakelu

tiedLännen Tekstiilihuolto Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat