Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4604.05.20207

4284-2020 (00 00 01)

Turku City Data Oy:n hallituksen jäsenen nimeäminen ja yhtiöjärjestyksen muuttaminen

Tiivistelmä: -

Khkon § 46

Konserniohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 28.4.2020:

Turku City Data Oy (jäljempänä Turku City Data) on Turun kaupungin strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Kaupunginhallitus päätti 4.2.2019 § 46 Turku City Data osakeyhtiön muodostamisesta ja yhtiön nimeämisestä strategiseksi yhtiöksi 1.6.2019 alkaen.

Turku City Data Oy:n yhtiöjärjestyksen 3 §:n mukaan yhtiöllä on hallitus, johon kuuluu kolmesta viiteen varsinaista jäsentä. Kaupunginjohtaja on 5.4.2019 § 65 nimennyt Turku City Datan hallituksen jäseniksi johtaja Tuomas Heikkisen, hankejohtaja Tapio Järvenpään ja tekniikan tohtori Leo Lahden (Turun yliopisto). Yhtiön muututtua 1.6.2019 alkaen strategiseksi yhtiöksi on kaupunginhallituksen konsernijaosto täydentänyt 10.6.2019 § 58 yhtiön hallitusta kahdella jäsenellä viisijäseniseksi ja nimennyt hallitukseen edellä mainittujen jäsenten lisäksi Mika Maaskolan (pj) ja Matti Vähä-Heikkilän.

Turun kaupungin hallintosäännön ja konserniohjeen mukaan kaupunginhallituksen konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin.

Kuntalain (410/2015) 47 §:n 2 momentin mukaan kunnan tytäryhteisön hallituksen kokoonpanossa on otettava huomioon yhteisön toimialan edellyttämä riittävä talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus. Turun kaupungin konserniohjeen mukaan tytäryhteisöjen hallitusten kokoonpanossa tulee huomioida yhteisön toiminnan luonne, koko ja kehitysvaihe. Hallituksen koko sopeutetaan yhteisön toimintaan. Hallituksen valinnassa tulee huomioida yhteisön toimiala ja toiminnan laajuus sekä yhteisön strateginen merkittävyys kunnan toiminnassa. Lisäksi hallituksen jäsenillä tulee olla asiantuntemusta ja kykyä operatiivisen johdon ohjaukseen ja tukemiseen ja hallituksen tulee koostua jäsenistä, joilla on yhteisön toimialan edellyttämä riittävä ja monipuolinen osaaminen, toisiaan täydentävä kokemus sekä kyseisen toimialan, talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus.

Turku City Datan toiminta on käynnistynyt kunnolla loppuvuodesta 2019, ja yhtiöllä alkaa jo olla myytäviä tuotteita. Yhtiön hallituksen kokoonpanoon tulisi saada mukaan vahvaa kaupallista osaamista, jotta yhtiön toimialan edellyttämä riittävä ja monipuolinen osaaminen, toisiaan täydentävä kokemus sekä kyseisen toimialan, talouden ja liiketoiminnan asiantuntemus hallituksessa tulisi varmistettua. 

Teemu Birkstedt on kokenut yrittäjä analytiikan ja tekoälyn alueelta. Birkstedt johti vuosina 2012-2017 datapalveluliiketoimintaa harjoittavaa yritystään Bigdatapump Oy. Vuonna 2017 Bigdatapump Oy päätyi osaksi kansainvälistä IT-konsernia CGI:ä, jonka jälkeen Birkstedt työskenteli CGI:ssä ”Vice President, AI Evangelist” -roolissa kesään 2019 asti. Marraskuusta 2019 lähtien Birkstedt on toiminut työelämäprofessorina Turun Yliopistolla, erityisalueenaan ”Data Economies and Digital Futures”. Hallituksen kokoonpanoa on arvioitu kokonaisuutena perustuen hallituksessa olevien ja ehdolla olevan henkilön ansioluettelon perusteella.

Osakeyhtiölain (624/2006) 6 luvun 8 §:n 1 momentin mukaan osakeyhtiön hallitukseen on valittava yhdestä viiteen varsinaista jäsentä, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Turku City Datan liitteenä olevan yhtiöjärjestyksen 3 §:n mukaan yhtiöllä on hallitus, johon kuuluu kolmesta viiteen varsinaista jäsentä. Kuudennen jäsenen nimeäminen yhtiön hallitukseen edellyttäisi muutosta yhtiöjärjestykseen. Konserniohjeen mukaan tytäryhteisön ja osakkuusyhteisön on tiedusteltava omistajan ennakkonäkemystä muun muassa yhtiöjärjestyksen ja sääntöjen muuttamisesta hyvissä ajoin ennen toimenpiteen toteuttamista.

Liite 1Luonnos uudeksi yhtiöjärjestykseksi Turku City Data Oy       

Liite 2Luonnos uudeksi yhtiöjärjestykseksi muutosmerkinnöin

Oheismateriaali 1Hallituksen jäsenen ansioluettelo (salassa pidettävä JulkL 24.1 § 32 kohta)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa Turku City Data Oy:lle ennakkonäkemyksenä, että yhtiöjärjestystä tulee muuttaa hallituksen jäsenten lukumäärän osalta siten, että yhtiöjärjestyksen 3 §:ään kirjataan, että yhtiöllä on hallitus, johon kuuluu kolmesta kuuteen varsinaista jäsentä.

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää nimetä Turku City Data Oy:n hallitukseen seuraavan jäsenen:

Teemu Birkstedt.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Heikkinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedTurku City Data Oy
aoBirkstedt Teemu
tiedKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Khkon § 46
Liite 1:Luonnos uudeksi yhtiöjärjestykseksi Turku City Data Oy
Liite 2:Luonnos uudeksi yhtiöjärjestykseksi muutosmerkinnöin