Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3220.04.20204

3745-2020 (00 00 01)

TVT Asunnot Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 32

Konserniohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 4.4.2020:

TVT Asunnot Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. TVT Asunnot Oy:n yhtiökokous pidetään 6.5.2020 klo 10.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut ja varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 § 10 päätöksen mukaan TVT Asunnot Oy kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista. Konserniohjetta noudatetaan soveltuvin osin myös Turun kaupungin osakkuusyhteisöjen ohjauksessa.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Hallituksen jäseninä ovat 15.5.2019 alkaen olleet: Toni Eklund (puheenjohtaja), Juhani Leppä (varapuheenjohtaja), Aki Haapanen, Emmi Lehtinen, Anu Perho, Vuokko Puljujärvi, Tuukka Simonen, Sirpa Nevalainen (varajäsenenä Reijo Seppälä) ja Hannu Kiviranta (varajäsenenä Jari Juusti).  Asukasneuvosto on kokouksessaan 30.1.2020 päättänyt esittää yhtiön hallitukseen seuraavaksi kahdeksi vuodeksi valittaviksi henkilöiksi Eila Hannulaa varajäsenenään Reijo Seppälä ja Sirpa Nevalaista varajäsenenään Hannu Kiviranta. Muilta osin tarvetta hallituksen jäsenten muutoksiin ei ole.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2019

Yhtiön taloudellinen tulos on tavoitteen mukainen, mitä edesauttoivat asuntojen korkea käyttöaste, kustannusten hallinta ja matalana säilynyt korkotaso. Asukkailta perittäviin vuokriin ei tehty tarkistuksia. Yhtiön vastaanottamien asuntohakemusten määrä pysyi korkealla tasolla, mikä osoittaa, että TVT:n tarjoamalle vuokra-asumiselle on kysyntää. Vaihtuvuus pysyi edelleen matalalla tasolla. Vähäinen vaihtuvuus tarkoitti vähemmän tarjolla olevia asuntoja. Kun asuntoja ei ole saatavilla eikä erityisesti halutusta sijainnista, asunnonhakijoilta saadaan negatiivista palautetta. Kysyntä kohdistuu pääosin keskusta-alueelle laajassa mielessä.

Turun Palvelutilat Oy:lle valmistui ympärivuorokautisen hoidon yksiköt Kulkurin valssi ja Vuokkokoti. Erityisryhmien asuntosopimusten osuus TVT Asunnot Oy:n omassa asuntokannassa laski tämän seurauksena kaupungin luopuessa vanhuspalvelujen käytössä olleiden pienempien yksiköiden vuokrauksesta.

Vuoden aikana TVT Asunnoille valmistui 158 uutta vuokra-asuntoa. Kun muu asuntorakentaminen on jatkunut vilkkaana, yhtiön osuus Turun koko asuntokannasta on edelleen merkittävästi, noin 800-1000 asuntoa, alle tavoitetason.

Uuden vuokra-asuntotuotannon käynnistäminen tavoiteltavissa määrin on ollut vaikeaa pääosin tonttien puutteen vuoksi. Rakentamisen suhdanne ei ole tukenut investointeja. Tarjolla olevat rahoitusmuodot ja ARA-tuki sen sijaan tukevat investointeja.

Vuoden aikana käynnistyi 300 asunnon uudistuotanto. Näistä vain 88 asuntoa rakennetaan kaupungin luovuttamille tonteille. Peruskorjaus aloitettiin 38 asunnossa, jotka tyhjennettiin asukkaista. Yhtiö luopui 24 asunnosta. Kun kysyntä on ollut suurta ja uudistuotanto vähäistä, yhtiö ei ole pystynyt luopumaan asunnoista, jotka sopivat huonosti kohtuuhintaiseen vuokrakäyttöön tai joiden ylläpito- ja korjauskustannukset ovat korkeita.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2TVT Asunnot Oy tuloskortti        

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa etäyhteydellä kokoukselle selvittivät TVT Asunnot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Toni Eklund ja toimitusjohtaja Teppo Forss.

Jakelu

tiedTVT Asunnot Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat