Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1302.03.20201

686-2020 (00 00 01)

Kuntec Oy:n omistajan ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 13

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 26.2.2020:

Kaupunginvaltuuston 12.12.2016 hyväksymien konserniohjeiden mukaan strategisen konserniyhteisön tulee hankkia omistajan ennakkonäkemys merkittävistä toimenpiteistä, johon lukeutuu muun muassa yhteisön toiminta-ajatuksen tai toiminnan olennainen muuttaminen, yritysjärjestely, toimintaan tai talouteen nähden merkittävät investoinnit sekä tärkeän omaisuuden tai oikeuksien (ml immateriaalioikeudet) hankkiminen, myyminen, vuokraaminen, luovuttaminen tai panttaaminen tai muun merkittävän sopimuksen tekeminen tai kun päätettävä asia muuten merkittävästi vaikuttaa yhteisön tai kaupungin toimintaan tai taloudelliseen asemaan tai vastuuseen.

Kuntec Oy pyytää omistajan ennakkonäkemystä siihen, että rakennusliiketoiminta voidaan myydä kokonaisuudessaan tai osittain. Mikäli kaupat eivät toteudu, pyydetään lupa ajaa rakennusliiketoiminta hallitusti alas. Yhtiö perustelee tarvetta seuraavasti:

”Joulukuussa 2019 yhtiön on perustellut rakennusliiketoiminnan osalta ehdotustaan seuraavasti:

Rakenteelliset uudelleenjärjestelyt  

Rakentamispalvelut

– Rakentaminen ollut vuodesta toiseen tappiollista

– Budjetti 2020 indikoi rakentamiselle positiivista liiketoimintasektorikohtaista liikevoittoa, mutta ottaen huomioon historiallinen ennustetarkkuus, epävarman liikevaihdon osuus sekä voitettujen tarjouksien olematon särkymävara marginaalien suhteen on syytä olettaa, että tämä ei ole realismia

– Kuntecin rakentamistoiminta ei ole kaupungille strategisesti tärkeä

– Varsinaisen erityisosaamisen / taitorakentamisen puuttuessa, Kuntecin projektijohtomallisella liiketoiminnalla ei erityistä kilpailuetua tunnistettavissa

– Projektien johtamisen kulttuurissa paljon parannettavaa

– Kovan hintapaineen johdosta rakennusprojektit historiallisesti liian pienellä katteella hinnoiteltu jo tarjousvaiheessa

– Urakoiden tarjousvaiheessa ennakoitua matalaakaan kannattavuustasoa ei ole pystytty pitämään projektien edetessä

Täydentävät perustelut

Rakennustoiminnan nykyinen tilauskanta ei mahdollista kannattavaa toimintaa, vaikka yksittäisten urakoiden projektikate näyttää positiivista tulosta.

Yhtiö on kontaktoinut lähes 20 rakennus- ja infra-alan toimijaa. Odotamme viikon 10 aikana saavamme 1-3 tarjousta rakennusliiketoiminnan ostamisesta. Rakennustoiminnan myynnissä on syytä edetä viipymättä, koska liiketoiminnan arvo heikkenee päivittäin urakoiden lähestyessä loppuaan.

Liiketoiminnan kauppahinta koostuu kolmesta osasta; 1) toimintaan liittyvä käyttöomaisuus, 2) liiketoiminta-alueen varasto (inventaarin perusteella) sekä 3) liiketoiminnasta maksettava kiinteä kauppahinta. Lopullinen kauppahinta tulee perustumaan kaupantekohetkellä suoritettavaan osatuloutuksen/välitilinpäätökseen, joten lopullista tarkkaa kauppahintaa ei tässä vaiheessa pystytä määrittämään.

Esitämme, että Kuntec Oy:n hallitus saa valtuudet toteuttaa liiketoimintakaupan, mikäli liiketoiminnasta maksettava kauppahinta on vähintään 100.000 euroa.

Vaihtoehtoiskustannus siinä tapauksessa, että liiketoimintakauppa ei toteudu ja joudumme ajamaan toiminnan alas, on negatiivinen. Projektien vähetessä työmaiden ja hallinnon henkilöstö on kuitenkin pidettävä töissä projektien ajan ja pelkästään irtisanomiskustannukset tulisivat olemaan yli 1.000.000 euroa.

Lisäksi on olemassa riski siitä, että osa avainhenkilöistä menetetään projektien ollessa kesken. Tällöin projektit voivat viivästyä ja aiheuttaa taloudellisia menetyksiä ja lisäkustannuksia, joiden määrää on vaikea arvioida.

Liiketoimintakaupan onnistuessa vastuu urakoiden loppuunsaattamisesta on ostajalla. Lisäksi Kuntec Oy voi aloittaa hallinnon sopeuttamisen välittömästi.

Mikäli tyydyttävää tarjousta koko rakentamisliiketoiminnasta ei saada, yhtiö pyytää ennakkonäkemystä energiainfraliiketoiminnan myymiseen. Osa ostajakandidaateista on kiinnostunut ainoastaan energiainfraliiketoiminnan ostamisesta.

Esitämme, että Kuntec Oy:n hallitus saa valtuudet toteuttaa energiainfraliiketoiminnan myynnin, mikäli liiketoiminnasta maksettava kauppahinta on vähintään 300.000 euroa. Tässä tapauksessa loput rakennusliiketoiminnasta ajetaan hallitusti alas.”

Kuntec Oy:n liikevaihto putosi 36,2 miljoonasta eurosta (2018) 31,2 miljoonaan euroon ja vuoden 2019 tilikauden tappioksi muodostui 2,2 miljoonaa euroa. Yhtiön oma pääoma kasvoi vuoden 2018 lopun 2,7 miljoonasta eurosta 4,97 miljoonaa euroon huolimatta tappiollisesta tilinpäätöksestä, vaihtovelkakirjan (4 miljoonaa euroa) konvertoinnin vaikutuksesta. Konsernijaosto on kokouksessaan 9.12.2019 päättänyt 4 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainan vaihtamisesta yhtiön osakkeiksi ja sijoituksen kirjaamisesta vapaan oman pääoman rahastoon. Yhtiölle on konsernijaoston kokouksessa 17.12.2019 annettu lupa liiketoimintarakenteen muuttamisen käynnistämiseksi. Lisäksi yhtiö on konsernijaoston kokouksessa 27.1.2020 saanut luvan käynnistää yhteistoimintamenettely, joka saattaa johtaa taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi.

Kuntec Oy:n toiminnallinen ja taloudellinen tilanne on edelleen erittäin vaikea. Rakentamisliiketoiminta on ollut tappiollista, eikä olennaista muutosta parempaan voida taata. Sen vuoksi liiketoiminnan myynti on erittäin haasteellista ja mahdolliset ostotarjoukset on kaupungin edun kannalta kannattavaa käyttää. Kaupunginvaltuuston 11.6.2018 § 145 hyväksymän omistajapolitiikan mukaan kaupunki odottaa Kuntec Oy:ltä merkittävää arvonnousua ja pitää omistusta ja määräysvallan hallintaa siten perusteltuna. Omistajapoliittisten linjausten mukaan yhtiömuotoisen liiketoiminnan tuottovaatimuksen pitää vastata kyseisen toimialan keskimääräistä tuottovaatimusta, mikäli markkinat toimivat tehokkaasti. Tuotantoyhtiöiden on kyettävä kasvattamaan omistaja-arvoaan, jotta niiden omistus olisi kaupungin kannalta perusteltua. Omistaja-arvon kasvattaminen voi tapahtua mm. liiketoiminnan kannattavan laajentumisen seurauksena, yhtiön sisäisen kustannustehokkuuden kasvuna tai yhtiön suunnatessa toimintojaan suurempaa lisäarvoa tuottavien palveluiden ja tuotteiden myyntiin. Mikäli yhtiöt eivät kykene kasvattamaan kestävällä tavalla omistaja-arvoaan tai tuottamaan markkinaehtoisesti kilpailukykyisiä tarjouksia, tulee harkita niiden omistuksesta luopumista tai etsiä yhtiölle kaupallinen kumppani, jolla on edellytyksiä toiminnan kehittämiseen edellä kuvatulla tavalla.

Oheismateriaali 1Kuntec Oy:n ennakkonäkemyspyyntö liiketoimintarakenteen muuttamiseksi

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Kuntec Oy oikeutetaan myymään rakennusliiketoiminta kokonaisuudessaan tai mikäli tyydyttävää tarjousta koko rakentamisliiketoiminnasta ei saada, energiainfraliiketoiminnan myymiseen ja valittavasta vaihtoehdosta riippumatta lopun rakennusliiketoiminnan hallittuun alasajoon.

Yhtiön hallituksen tulee mahdollisuuksien mukaan pyrkiä liiketoimintakaupassa positiiviseen kauppahintaan ottaen huomioon toiminnan lopettamisen vaihtoehtoiskustannukset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa selvitti toimitusjohtaja Ari Aho ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Markkula.

Jakelu

tiedKuntec Oy