Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto710.02.20202

1600-2020 (00 00 01)

Arkea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 7

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 6.2.2020:

Kaupunginvaltuuston 12.12.2016 hyväksymien konserniohjeiden mukaan strategisen konserniyhteisön tulee hankkia omistajan ennakkonäkemys merkittävistä toimenpiteistä, johon lukeutuu muun muassa tytäryhteisön palveluksessa olevan taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuva irtisanominen tai lomauttaminen yli 90 päiväksi.

Arkea Oy pyytää omistajan ennakkonäkemystä henkilöstönsä taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvista irtisanomisista tai lomauttamisista yli 90 päiväksi. Yhtiö perustelee tarvetta seuraavasti:

”Arkea Oy:n hallitus on kokouksessaan 3.2.2020 päättänyt, että se esittää Turun kaupungin konserniohjeiden edellyttämällä tavalla omistajalle seuraavan omistajan ennakkonäkemystä koskevan tiedustelun: 

Arkea Oy:n hallitus on kokouksessaan 3.2.2020 käynyt läpi yhtiön tiikauden 2019 ennustetta ja yhtiön taloudellista tilannetta. Liitteessä 1 on esitetty yhteenveto Arkea Oy:n tilikauden 2019 alustavista luvuista. Alla on kuvattu yhtiön taloustilanne vuonna 2020 ja 2021 ilman toimenpiteitä, säästösopimuksen ja palkankorotusten vaikutukset sekä arvio muista tarvittavista toimenpiteistä.

Tulostilanne 20202021
 teurteur
Operatiivinen tulosennuste ilman toimenpiteitä lähtökohtana vuoden 2019 tilanne -460-460
Palkankorotukset ym -531-677
Paikallinen sopimus 571571
Arvioidut henkilöstötoimenpiteet 284505
Muut säästötoimenpiteet 282 282 282282
Arvio liiketoiminnan tuloksesta toimenpiteiden jälkeen146221

Kuten yllä olevasta taulukosta käy ilmi, säästö- ja sopeuttamistoimet ovat edelleen osittain paikallisesti sovituista työehdoista huolimatta välttämättömiä, jotta yhtiön tulos muodostuisi positiiviseksi, luottoluokitus säilyisi julkisten kilpailutusten kelpoisuusehtojen edellyttämällä tasolla ja muutoinkin, jotta yhtiö kilpailukykynsä puolesta voisi menestyä julkisissa kilpailutuksissa. Koska Arkea Oy:n nykyinen organisaatio- ja kustannusrakenne on edelleen henkilöstökulujen osalta raskaampi kuin kilpailijoilla, arvioidaan yhtiön talouden tervehdyttämisen ja kannattavuuden parantamisen vaativan yksittäisten säästö- ja sopeuttamistoimien lisäksi myös sellaisia rakenteellisia muutoksia, joilla olisi henkilöstöön kohdistuvia vaikutuksia. Yhtiön talouden tervehdyttämisen jatkamiseksi vallitsevissa oloissa, Arkea Oy:n tulisi aloittaa taloudellisista, tuotannollisista ja työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyihin liittyvistä syistä johtuvat yhteistoimintamenettelyt. Esitettävän menettelyn piirissä olisi Arkea Oy:n koko henkilöstö ja se saattaa johtaa taloudellisesta, tuotannollisesta tai toiminnan uudelleenjärjestelystä johtuvasta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen, osa-aikaistamiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi. Toimenpiteiden arvioitu vaikutus vuositasolla on enintään 80 henkilötyövuotta.”

Arkea Oy:n tilinpäätösennusteen mukaan sen tulos on tilikaudella 2019 noin 0,46 miljoonaa euroa tappiollinen, vuoden 2019 tuloskorttiin kirjatun tavoitteen ollessa 0,25 milj. euroa. Yhtiön vuoden 2019 liikevaihto on ennusteen mukaan 50,00 milj. euroa (talousarvion mukaan 38,97 milj. euroa) eli 11,03 milj. euroa arvioitua enemmän. Samaan aikaan materiaali- ja palveluhankinnat ovat vuoden 2019 ennusteen mukaan 13,07 milj. euroa (talousarvio 9,42 milj. euroa) ja henkilöstökulut 31,53 milj. euroa (talousarvio 23,68 milj. euroa), yhteensä 11,50 milj. euroa yli talousarvion.

Arkea Oy:n toiminnallinen ja taloudellinen tilanne on vaikea. Sen tulee siten ryhtyä välittömästi tarvittaviin toimenpiteisiin jotta yhtiön taloudellinen asema saadaan tasapainotettua. Tarvittavat toimenpiteet edellyttävät yhteistoimintamenettelyn käynnistämistä yhtiön esittämällä tavalla siten, että menettely saattaa johtaa taloudellisesta ja tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi. Yhtiön pyyntöön YT-neuvottelun aloittamiseksi tulisi suostua.

Oheismateriaali 1Arkea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Oheismateriaali 2Arkea Oy:n alustava tulos vuodelta 2019

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Arkea Oy oikeutetaan käynnistämään yhteistoimintamenettely, joka saattaa johtaa taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-5, 1 tyhjä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Tavio, Laivoranta, Weber, Ruohonen, Lindholm, Kattelus ja Vornanen.

Lindforsin Pätärin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Ahmadi, Elo ja Lundén:

”Kaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Arkea Oy oikeutetaan käynnistämään yhteistoimintamenettely, joka saattaa johtaa taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen enintään 90 päiväksi.”

Hassan äänesti tyhjää.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä Arkea Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pentti Ikävalko ja toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.

Jakelu

tiedArkea Oy