Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1010.02.20204

1605-2020 (00 00 01)

Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 10

Johtava kaupunginlakimies Laura Klami ja konserniohjauksesta vastaava controller Sanna Lounaja 3.2.2020:

Turun Teknologiakiinteistöt Oy

Turun Teknologiakiinteistöt Oy (TTK) on Turun kaupungin strateginen yhtiö ja osakkuusyhtiö, jonka osakkeita Turun kaupunki omistaa 38 510 506 kpl, mikä vastaa 35,38 % omistusosuutta yhtiöstä. Turun kaupungin tytäryhtiö Turun ammattikorkeakoulu (AMK) omistaa TTK:n osakkeita 13 636 363 kpl, mikä vastaa 12,53 % omistusosuutta yhtiöstä.

Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään 25.2.2020 klo 11.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 § 10 päätöksen mukaan osakkuusyhtiöissä palkkiot määräytyvät yhtiökokouksessa omistajien neuvottelun pohjalta. Kaupunginjohtajalle annettiin oikeus neuvotella vuosipalkkioiden määräytymisestä muiden omistajien kanssa sekä käyttää kaupungin puhevaltaa niiden osalta yhtiökokouksissa.

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan konsernijaosto nimeää kaupungin edustajat ja tilintarkastajat strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin. Kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön ao. toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista. Konserniohjetta noudatetaan soveltuvin osin myös Turun kaupungin osakkuusyhteisöjen ohjauksessa.

Turun kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 § 109 päättänyt, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Lisäksi kaupunginvaltuusto on todennut, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2019

Yhtiö saavutti vuonna 2019 budjetoitua noin 1,0 M€ paremman liikevaihdon onnistuneen vuokraustoiminnan seurauksena jääden kuitenkin TA 2019 ennusteesta selvästi. Tämä selittyy yksinkertaisesti sillä, että TA 2019 luku piti vielä sisällään ns. keskustakohteet ja niiden tuottaman liikevaihdon (1,7 M€), jotka yhtiö myi ennusteen antamisen jälkeen. Myös yhtiön käyttökate parani budjetoidusta noin 0,4M€, jääden kuitenkin TA 2019 luvusta. Myös tämä selittyy kohteiden myynnillä (1,0 M€) samoin kuin vuokrattujen m2 pieneneminen. Vastaavasti kiinteistöjen arvonmuutos on ollut erinomainen (virheellisesti TA 2019 ei pidä sisällään Kampus 1 arvoa ja muut luvut pitävät).

Huhtikuussa 2019 toteutui pitkään valmisteltu osakeanti, jonka myötä TTK sai 50 miljoonaa euroa uutta pääomaa ja ruotsalainen Hemsö tuli yhtiön toiseksi suurimmaksi omistajaksi. Samassa yhteydessä aiemmat omistajat sekä Turun ammattikorkeakoulu muuttivat omat vaihtovelkakirjalainansa omaksi pääomaksi. Näin ollen yhtiön taseasema vahvistui merkittävästi.

Annin yhteydessä yhtiö maksoi omistajilta saadun erääntyneen juniorlainan takaisin. Vaihtovelkakirja- ja juniorlainojen tuottoa kertyi siis vain vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä. Lisäksi sijoitetun pääoman tuotto tulee parantumaan nyt käynnissä olevien hankkeiden valmistuttua.

Yhtiön vaihtovelkakirjalainat konvertoitiin omaksi pääomaksi keväällä 2019 toteutetun osakeannin yhteydessä, jolloin lainojen tuotto jäi loppuvuoden osalta saamatta. Tavoitteena ollutta noin kuuden prosentin vuosittainen kokonaistuottoa sijoitetulle pääomalle ei ole saatu, koska vuoden 2019 osalta osinkoa tai pääoman palautusta ei ole esitetty maksettavaksi.

Uuden rahoitusrakenteen muutosintegraatio on edelleen käynnissä. Yhtiö päivitti syksyn 2019 aikana strategian, minkä jälkeen pystytään muokkaamaan yhtiön rahoitusrakenne ja siihen liittyvät sopimukset vastaamaan paremmin tämän hetken tarpeita. Yhtiön johto käy parhaillaan rahoitusneuvotteluita pankkien kanssa. Osa nykyisistä rahoitussopimuksista (tehty sopiviksi nyt purettuun VVK-rakenteeseen) kieltää osingon maksamisen. Lisäksi Science Park –alueeseen kohdistuu merkittävät investointipaineet, mitkä osaltaan lisäävät pääoman tarvetta.

Syksyllä yhtiö osti Manu Events Oy:n liiketoiminnan ottaen hoitaakseen kokouspalvelut. Samaan aikaan myös aiemmin Arkealle ulkoistetut aulapalveluhenkilöt otettiin yhtiön työntekijöiksi. Lisäksi yhtiö aloitti operoimaan Hemsöön kaupungilta ostamia kiinteistöjä. Näiden seurauksena yhtiön henkilöstömäärä kasvoi 10 henkilöllä.

Maturiteetti sisältää kesällä 2020 alkavan Turun ammattikorkeakoulun kampusrakennuksen 25-vuotisen vuokrasopimuksen.

Hallituksen jäsenten valinta

Kaupungin nimeämät edustajat yhtiön hallituksessa ovat Aleksi Randell ja Tuomas Heikkinen. Yhtiön osakassopimuksen mukaan Turulla (Turun kaupunkikonserni) ja Hemsöllä on oikeus nimetä keskenään sama lukumäärä hallituksen jäsenistä siten, että Turun ja Hemsön nimeämien hallituksen jäsenten yhteinen äänimäärä on vähintään puolet (1/2) kaikkien hallituksen jäsenten äänimäärästä. Jos Turku tai Hemsö ei halua käyttää nimeämisoikeuttaan täysimääräisesti, siirtyy tämä oikeus käyttämättä jääneeltä osin toiselle edellä mainituista osapuolista. Loput hallituksen jäsenet nimitetään muiden osakkeenomistajien toimesta siten, että neljällä suurimmalla muulla osakkeenomistajalle, laskettuna kaikista yhtiön osakkeista ja niiden tuottamista äänistä, on kullakin oikeus nimetä yksi hallituksen jäsen. Selvyyden vuoksi todetaan, että kaikkien edellä mainittujen nimeämisoikeuksien on toteuduttava ja hallituksen jäsenten lukumäärä päätettävä sen mukaisesti.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista

Oheismateriaali 2Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n tuloskortti

Oheismateriaali 3Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n tilinpäätös 2019

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Heikkinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedTurun Teknologiakiinteistöt Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat