Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto327.01.20201

686-2020 (00 00 01)

Kuntec Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Tiivistelmä: -

Khkon § 3

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 22.1.2020:

Kaupunginvaltuuston 12.12.2016 hyväksymien konserniohjeiden mukaan strategisen konserniyhteisön tulee hankkia omistajan ennakkonäkemys merkittävistä toimenpiteistä, johon lukeutuu muun muassa tytäryhteisön palveluksessa olevan taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuva irtisanominen tai lomauttaminen yli 90 päiväksi.

Kuntec Oy pyytää omistajan ennakkonäkemystä henkilöstönsä taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvista irtisanomisista tai lomauttamisista yli 90 päiväksi. Yhtiö perustelee tarvetta seuraavasti:

”Kuntec Oy:n tulos painui selvästi tappiolle vuonna 2018 ja tappio on syventynyt vuonna 2019.

Konsernijaosto päätti 17.12.2019 § 110, ”että yhtiölle annetaan lupa liiketoimintarakenteen muuttamisen käynnistämiseksi.”

Yhtiö on käynnistänyt toimet liiketoimintarakenteensa muuttamiseksi ja pyytää konsernijaostolta lupaa aloittaa YT-neuvottelut tuotannollisista, taloudellisista ja toiminnan uudelleenjärjestelyyn liittyvistä syistä sekä liiketoimintarakenteen muutosprosessiin liittyen.

Kuntec Oy:n YT-neuvotteluiden kohteena tulisi olemaan koko henkilöstö noin 115 henkilöä. Suunniteltujen sopeuttamistoimien toteutuessa henkilöstövähennystarve olisi arviolta enintään 70 henkilöä. Yhtiön 17.12.2019 konsernijaostossa käsitellyssä liiketoimintarakenteen muuttamisen ennakkonäkemyspyynnössä on tuotu esille em. sopeuttamistarve. Lisäksi yhtiön on varauduttava edelleen toimialan kausiluonteisuudesta johtuviin lomautuksiin, jolloin yhtiön edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet tilapäisesti. Lomautusten kesto voisi vaihdella 14 vuorokaudesta toistaiseksi voimassa oleviin lomautuksiin.”

Kuntec Oy:n oma pääoma 31.12.2018 oli 2.748.603,69 euroa. Yhtiö on antanut tulosvaroituksen konsernijaostolle 18.11.2019 loppuvuoden näkymiensä heikentymisen vuoksi. Yhtiön ennusteen mukaan sen tulos on tilikaudella 2019 noin 3,1 miljoonaa euroa tappiollinen. Konsernijaosto on jo aiemmin kokouksessaan 9.12.2019 päättänyt 4 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainan vaihtamisesta yhtiön osakkeiksi ja sijoituksen kirjaamisesta vapaan oman pääoman rahastoon. Lisäksi yhtiölle on konsernijaoston kokouksessa 17.12.2019 annettu lupa liiketoimintarakenteen muuttamisen käynnistämiseksi. Yhteistoimintamenettelyn aloittaminen on yksi edellytys liiketoimintarakenteen muuttamiseksi.

Kuntec Oy:n toiminnallinen ja taloudellinen tilanne on edelleen erittäin vaikea. Sen tulee siten ryhtyä välittömästi tarvittaviin toimenpiteisiin, etteivät kiinteät kulut suhteessa liikevaihtoon nouse kestämättömän korkealle tasolle ja yhtiön taloudellinen asema saadaan tasapainotettua. Tarvittavat toimenpiteet edellyttävät yhteistoimintamenettelyn käynnistämistä yhtiön esittämällä tavalla siten, että menettely saattaa johtaa taloudellisesta ja tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi. Yhtiön pyyntöön YT-neuvottelun aloittamiseksi tulisi suostua.

Oheismateriaali 1Kuntec Oy:n ennakkonäkemyspyyntö

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Kuntec Oy oikeutetaan käynnistämään yhteistoimintamenettely, joka saattaa johtaa taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen yli 90 päiväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Tavio, Laivoranta, Hassan, Weber, Ruohonen, Lindholm, Kattelus ja Vornanen.

Lindforsin Lundénin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Ahmadi, Peltonen ja Pätäri:

”Kaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Kuntec Oy oikeutetaan käynnistämään yhteistoimintamenettely, joka saattaa johtaa taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaan irtisanomiseen tai lomauttamiseen enintään 90 päiväksi.

Lisäksi konsernijaosto päättää selvittää Kuntecin tuottamien palvelujen muuttamisen kaupungin sidosyksikkötoiminnaksi omistajapolitiikkaa päivitettäessä.​”

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä Kuntec Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Markkula ja toimitusjohtaja Ari Aho.

Jakelu

tiedKuntec Oy