Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4806.05.20197

5596-2019 (00 00 01)

Turun Kaupunginteatteri Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 48

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 29.4.2019:

Turun Kaupunginteatteri Oy (jäljempänä Kaupunginteatteri) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Kaupunginteatterin yhtiökokous pidetään 7.5.2019 klo 10.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 (§ 10) päätöksen mukaan Kaupunginteatteri kuuluu toiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Yhtiön hallitus valittiin konsernijaoston 7.5.2018 pidetyssä kokouksessa ja muutostarvetta kaupungin nimeämiin hallituksen jäseniin ei ole ilmennyt.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailu-tuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Voimassa oleva Turun kaupungin tilintarkastuspalveluja koskeva sopimus päättyy vuoden 2018 tilintarkastuksen suorittamiseen. Tarkastuslautakunnan käynnistämä tilintarkastuksen kilpailuttaminen on vielä kesken. Tarjoukset pyydetään Turun kaupungin hallinnon ja talouden lakisääteisen tilintarkastuksen lisäksi myös kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastuksen suorittamisesta. Koska kaupungin tilintarkastuksen kilpailuttaminen on kesken tulisi kaupungin tytäryhteisöille ja säätiöille kilpailutuksen valmistumiseen asti valita tilikauden 2019 tilintarkastajaksi kaupungin nykyinen tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab ja tehdä sopimus tilintarkastuksesta tämän kanssa.

Toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2018

Kaupunginvaltuustoon nähden sitovat tavoitteet tuloksen ja lipputulojen kasvattamisen osalta toteutuivat. Tilikauden tulosta talousarviovaiheessa painoivat peruskorjaukseen liittyvät laajat teatteritekniikan investoinnit, jotka yhtiö toteutti. Investointien myötä tulosvaikutteiset poistot kasvoivat yli 300.000 euroa. Arvioitu miinusmerkkinen tulos kuitenkin alitettiin n. 40.000 eurolla hyvän tulonmuodostuksen ansiosta. Lipputulot ylittivät tavoitteen yli 200.000 eurolla ja kun omia tuottoja kokonaisuudessaan (mukana ravintolatuotot, vuokratuotot ja muut toiminnan tuotot) saavutettiin lähes viiden miljoonan euron taso.

Konsernijaoston seuraavista tavoitteista täyttöprosentti ylittyi kolmella prosenttiyksiköllä. Ryhmäasiakkaiden määrä alittui, mutta mittari on omistajaohjausneuvotteluissa todettu yhtiön toiminnan onnistumista mittaamisessa epäoleelliseksi ja se on poistettu kuluvan vuoden tavoitteista. Katsojamäärätavoite ylittyi selvästi katsojamäärän ollessa suurin 30 vuoteen. Ensi-iltojen määrä ylittyi useiden yhteistyötuotantojen myötä.

Investointitaso oli menneiden vuosien suuresta investointimäärästä johtuen asetettu todella alhaiseksi. 50.000 euron tavoite ylittyi kuitenkin selvästi. Ylitys johtuu ennen kaikkea talon käyttöönottoon liittyvistä investoinneista. Osittain tiedossa olevat investoinnit siirtyivät vuodesta 2017 vuoteen 2018 ja osittain investointitarpeet tulivat tietoon tuotantojen valmistamisen myötä. Henkilöstö keskimäärin ylittyi tavoitteesta, ylitystä aiheutti suurien tuotantojen henkilöstöresurssitarve (etenkin Taru Sormusten Herrasta) sekä pitkien sairauslomien ja perhevapaiden sijaisjärjestelyt. Osasyy ylitykseen voi myös olla etukäteen arvioitu liian alhainen henkilöstömäärä suhteessa toimintavolyymiin.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Oheismateriaali 2Turun Kaupunginteatteri Oy tuloskortti

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Kaupunginteatteri Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat