Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4123.04.20194
Kaupunginhallituksen konsernijaosto5206.05.20191

2252-2019 (00 00 01, 00.03, 02 02 02)

Kuntec Oy - ennakkonäkemyspyyntö työehtosopimuksen vaihtamisesta

Tiivistelmä: -

Khkon § 41

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 15.4.2019:

Kuntec Oy hakee ennakkonäkemystä työehtosopimuksen vaihtamisesta. Yhtiö perustelee ennakkonäkemyspyynnössään kattavasti syitä työehtosopimuksen vaihtamisesta sekä siitä seuraavia arvioituja kustannushyötyjä. Yhtiö perustelee työehtosopimuksen vaihtamista muun muassa seuraavasti:

”Kuntec Oy on siirtynyt lähes kokonaan kilpailluille markkinoille vuoden 2017 alusta ja 1.10.2019 alkaen yhtiö toimii kokonaisuudessaan kilpailluilla markkinoilla.

Siirtyminen kilpailluille markkinoille on heikentänyt selvästi yhtiön kannattavuutta. Katteet erittäin kilpailluilla alalla ovat hyvin pienet. Suuri osa voitetuista urakoista saadaan muutaman prosentin katteella, nollakatteella tai urakoitsijan tappiolla.

Jotta Kuntec Oy voi jatkossa olla kilpailemassa alansa urakoista, on sen tehostettava edelleen toimintaansa ja huolehdittava siitä, että sen kustannusrakenteessa ei ole sellaisia tekijöitä, jotka heikentävät sen kilpailuasemaa.

Kuntec Oy on pyrkinyt toimintansa aikana saamaan yhtiön henkilöstökulut kilpailukykyiselle tasolle. Viime vuosina henkilöstökulut ovat olleet vajaan kolmanneksen yhtiön kuluista. Yhtiö sai perintönä yhtiöittämisvaiheessa julkisen sektorin työehtosopimukseen pohjautuvan työehtosopimuksen. Työehtosopimus on tuntipalkkaisten osalta täysin sama kuin kunnissa toimivilla tuntipalkkaisilla. Työehtosopimus sisältää lukuisia tekijöitä, jotka heikentävät Kuntec Oy:n kilpailukykyä kilpaillulla markkinoilla (vrt. vertailu työehtosopimuksista).

Kuntec Oy:n tavoitteena on nykyisten työehtosopimusten AVAINTES/TTES vaihtaminen alalle paremmin sopivampiin työehtosopimuksiin eli maa- ja vesirakennusalan työehtosopimukseen (tuntipalkkaiset) sekä rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimukseen (kuukausipalkkaiset).

Työehtosopimuksen vaihtamisesta Kuntec Oy hakee kustannussäästöjä, joustavampia toimintamahdollisuuksia sekä parempaa tukea työnantajajärjestöltä liittyen alaa koskeviin kysymyksiin. INFRA ry on toimija, jonka jäsenet toimivat rakentamisen kilpailulla markkinoilla, kun taas AVAINTA ry toimii pääsääntöisesti eri toimialoilla. Kuntec Oy:ssä käytössä oleva tuntipalkkaisten työehtosopimus TTES on puhtaasti kunnallinen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus.

Yhteensä työehtosopimuksen vaihtamisella arvioidaan saatavan noin 400.000 euron vuosittaiset säästöt.

Lisäksi mahdollinen työehtosopimuksen vaihtaminen aiheuttaa muutostarpeita palkkahallinnon järjestelmissä ja joiden lopullinen kustannus ei ole vielä tiedossa. Tämän vuoksi yhtiö tulee oikeuttaa poikkeutukseen keskitettyjen tukipalveluiden linjauksista (Taitoa/SAP) ja oikeuttaa se järjestämään tuleva palkkahallintonsa ja palkanlaskentajärjestelmänsä yhtiön edun mukaisesti mahdollisimman kustannustehokkaalla tavalla.

Kuntec Oy:n toiminnallinen ja taloudellinen tilanne on haastava, minkä vuoksi yhtiölle on tässä tilanteessa annettava kaikki mahdollisuudet toimintansa rationalisointiin ja sopeuttamiseen vallitsevaan markkinatilanteeseen ja tilauskantaansa. Näin ollen yhtiön ennakkonäkemyspyyntöön työehtosopimuksen vaihtamisesta tulee suostua.

Oheismateriaali 1Kuntec Oy:n ennakkonäkemyspyyntö työehtosopimuksen vaihtamisesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Kuntec Oy:n ennakkonäkemyspyyntöön työehtosopimuksen vaihtamisesta tulee suostua ja että yhtiö voi toteuttaa tulevan palkkahallinnon ratkaisunsa haluamallaan tarkoituksenmukaisella tavalla.

PäätösAsia pantiin pöydälle Vornasen Weberin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä Kuntec Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Rihko ja toimitusjohtaja Ari Aho.

Khkon § 52

Pöydältä 23.4.2019 § 41

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Miikkola, Laivoranta, Hassan, Weber, Ruohonen, Aaltonen, Kattelus ja Vornanen.

Hellstenin Pätärin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Ahmadi, Lundén ja Yrttiaho:

”Kaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Kuntec Oy:n ennakkonäkemyspyyntöön työehtosopimuksen vaihtamisesta ei tässä vaiheessa suostuta, vaan asiaa arvioidaan uudelleen kuuden kuukauden kuluttua sen jälkeen kun Flörin ja korjaamon myyntien vaikutuksista on saatu tarkempi arvio ja tieto siitä, onko tarjoukilpailuja hävitty nykysopimuksen vuoksi sekä tarkastellaan yhtiön oman toiminnan ja alihankinnan välistä suhdetta.”

Jakelu

tiedKuntec Oy