Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8810.12.20181

4464-2018 (00 00 01)

Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallin rakennemuutos

Tiivistelmä: -

Khkon § 88

Kaupunginjohtaja Minna Arve 5.12.2018:

Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli (jäljempänä Monitoimihalli)) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 60,31 % ja osuus äänioikeudesta 86,99 %. Yhtiö on vuokrannut Turun kaupungilta Turkuhallin (Gatograde Center) ns. Areena - huoneiston ja Kupittaan kilpahallin huoneistot ja vuokraa tiloja edelleen loppukäyttäjille.

Kupittaan kilpahallin osalta kaupungin maksamat vastikkeet ja saama vuokra vastaavat lähtökohtaisesti toisiaan, mutta Turkuhallin osalta kaupunki maksaa enemmän vastiketta kuin saa siitä vuokraa. Alijäämä on katettu kaupunginhallituksen myöntämällä avustuksella (ns. alijäämän kattaminen), joka vuoden 2018 osalta on tällä hetkellä 1 312 824 euroa.

Kaupungin ja yhtiön välinen Areenahuoneiston välinen vuokrasopimus päättyy 30.6.2020, minkä johdosta yhtiön rakennejärjestely ja ehdotus vuokrasopimuksen jatkosta tulee tuoda konsernijaoston käsittelyyn yhtiön ennakkonäkemyspyyntönä.

Kaupunginvaltuuston 11.6.2018 hyväksymässä omistajapolitiikassa on yhtiön kohdalla mainittu seuraavaa:

Perustehtävä ja omistuksen peruste: Yhtiön perustehtävä on tuottaa lisäarvoa omistajalle ja luoda puitteet kaupunkilaisille suunnattujen urheilu- ja kulttuuritapahtumien järjestämiselle. Toiminnan pääasiallisena tarkoituksena on huolehtia jääajan riittävyydestä ja tasapuolisesta jakaantumisesta siten, että Turussa on mahdollista pelata korkeatasoista jääkiekkoa ja harjoittamaa muuta jäähän perustuvaa toimintaa.

Yhtiön omasta tapahtumatoiminnasta voidaan luopua ja vuokrata tilat pääkäyttäjille tai muille operaattoreille, mikäli se on yhtiön sekä kaupungin kannalta toiminnallisesti ja/tai taloudellisesti tarkoituksenmukaista.

Kaupunki voi luopua yksittäisten huoneistojen omistuksesta. Lisäksi yhtiön omistusta voidaan järjestellä uudelleen, mikäli on löydettävissä merkittäviä synergiaetuja Ratapihahankkeen kanssa tai yhtiön markkinoilta muodostuva kassavirta on oleellisesti heikkenemässä.

Yhtiökohtaiset linjaukset: Kaupunginhallituksen vuosittaista tukirahoitusta yhtiön perimän Arena-huoneiston hoitovastikkeen ja sen maksaman vuokran erotukseen vähennetään siten, että yhtiö minimoi rakennuksen poiston Artukaisten huoneistostaan ja kaupunginhallituksen maksamaa avustusta vähennetään vastaavalla summalla. Lähtökohtaisesti yhtiön investoinnit toteutetaan kaupungin sisäisellä antolainalla.

Kupittaan Jäähalli ja Koy Turun Monitoimihalli muodostavat yhden yhtiömuotoisen kokonaisuuden. Jäähallitoimintoja tulee arvioida kokonaisuutena uudelleen, mikäli Turun Ratapihahanke aiheuttaa toimintaympäristössä merkittäviä muutoksia. Tavoitteena tulee olla hallien käyttöasteiden lisääminen, toiminnallisten ja taloudellisten synergioiden hyödyntäminen, halliaikojen yhtenäinen hinnoittelu ja varausmahdollisuus sekä hallinnon tehostaminen.

Yhtiö on hankintalain tarkoittama julkinen hankintayksikkö.

Liittyen omistajapolitiikan kirjaukseen yhtiön omasta tapahtumatoiminnasta luopumiseen, ovat yhtiön ja omistajan edustajat käyneet neuvotteluja mahdollisuudesta luopua yhtiön harjoittaman tapahtumatoiminnan järjestämisestä. Lähtökohtana ja perusteena järjestelylle on ollut Artukaisten hallin käyttöasteen nostaminen, jääkiekon ulkopuolisten tapahtumamäärien lisääminen, toimintoon liittyvän liiketoimintariskin vähentäminen sekä edelleen kaupunginhallituksen maksaman vuosittaisen avustuksen pienentäminen nykyiseltä tasoltaan yhtiön perimää hoitovastiketta laskemalla.

Edellä mainittuihin neuvotteluihin liittyen hallin pääasiakas HC TPS Turku Oy on esittänyt toiveensa ottaa suurempaa vastuuta hallin toimintojen järjestämisessä ja jättänyt Monitoimihallille vuokrasopimustarjouksen, jonka nojalla HC TPS hallinnoisi koko Artukaisten hallia, sen toimintoja sekä vastaisi hallin tapahtumatoiminnan järjestämisestä kokonaisuudessaan. Esityksen mukaan Monitoimihalli luopuisi kaikesta tapahtumaliiketoiminnasta Artukaisissa ja toimisi jatkossa hallin isännöitsijänä ja huolehtisi lähinnä sen huoltotoiminnasta. Yhteistyöehdotus on esitetty kokonaisuudessaan oheismateriaalissa 1.

Yhtiön hallitus on käsitellyt HC TPS Turku Oy:n esittämää järjestelyä kokouksissaan 26.10.2018 ja 3.12.2018 ja päätti 3.12 pitämässään kokouksessaan, että hallituksen 26.10.2018 kokouksessa hyväksytty tiedonanto lähetetään tiedoksi kaupunginjohtaja Arvelle ja apulaiskaupunginjohtaja Virtaselle. Yhtiön hallitus ei vielä ole päätynyt hyväksymään sopimusehdotusta esitetyssä muodossa, mutta toteaa, että keskustelua uusien ratkaisuvaihtoehtojen löytämiseksi ja yhteistyön tiivistämiseksi voidaan jatkaa.

Järjestelyn taloudellisista vaikutuksista

Järjestelyssä HC TPS maksaisi Monitoimihallin hallinnassa olevista tiloista kiinteää 950 t€ vuosivuokraa. Järjestelyn voidaan olettaa vähentävän yhtiön toimintakuluja (henkilöstö, hoitokulut, muut kiinteistön hoitokulut) yhteensä noin 900 t€. Kun tästä vähennetään arvioidut poistot, nettorahoituskulut sekä verot 660 t€, saadaan tilikauden tulosennusteeksi verojen jälkeen noin 240 t€, mikä ylittää selkeästi yhtiön vuoden 2019 budjetoiman tuloksen.

Näin ollen HC TPS:n esittämän sopimusehdotuksen mukaan taloudellinen hyöty järjestelystä olisi siten noin 240 tuhatta euroa vuodessa verrattuna Monitoimihallin vuoden 2019 talousarvioon. Vastaavalla summalla on mahdollista laskea kaupungin maksaman hoitovastikkeen määrää ja edelleen kaupunginhallituksen avustusta yhtiölle.

Yhtiö on investoinut voimakkaasti tapahtumatoimintaa palvelevaan käyttöomaisuuteen, kuten investoinnit ravintolatiloihin sekä valo- ja äänitekniikkaan. Tapahtumatoiminnasta luopumisen myötä voidaan yhtiön investointitarvetta edellä mainittuun käyttöomaisuuteen vähentää ja siirtää investointivastuuta vuokralaiselle. Tämä vähentää yhtiön rahoitustarvetta ja se pystyy tulorahoituksellaan kuolettamaan muun muassa kaupungin antolainaa ennenaikaisesti takaisin. Tämä puolestaan vähentää kaupungin velkaantumistarvetta vastaavasti.

Lisäksi järjestelyllä on mahdollista siirtää tapahtumatoiminnan liiketaloudellisia riskejä sopimuskumppanille sekä hyötyä mahdollisesti hallin ulkopuolisten tapahtumamäärien lisääntymisestä sekä käyttöasteen noususta. Myös ns. Ratapihahankkeen eteneminen aiheuttaa epävarmuutta hallin tulevasta käytöstä pääasiakkaan osalta, mikä puoltaa pääasiakkaan sitomista hallin toiminnan kehittämiseen ja muun tapahtumatuotannon lisäämiseen.

Neuvotteluja HC TPS:n kanssa tuleekin jatkaa, jotta asiassa päästään kaikkia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun. Kaupungin tulee Areena-huoneiston omistajana pyrkiä kaikin tavoin alentamaan kaupungin maksamaa hoitovastiketta ja edelleen kaupunginhallituksen maksamaa avustusta.

Oheismateriaali 1Järjestelyyn liittyvä taustamateriaali

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa konserniohjeena, että

Yhtiön hallituksen tulee jatkaa sopimusneuvotteluita HC TPS Turku Oy:n kanssa osapuolia tyydyttävän neuvottelutuloksen löytämiseksi ja vuokrasopimuksen solmimiseksi tavoitteenaan kaupungin maksaman hoitovastikkeen tason merkittävä lasku.

Lisäksi yhtiön tulee perustella oman tapahtumatoiminnan kannattavuutensa kaupungille ja raportoida neuvotteluiden edistymisestä valvontavastuuhenkilölle säännönmukaisesti.

PäätösKaupunginhallituksen konsernijaosto päätti ilmoittaa konserniohjeena, että

Yhtiön hallituksen tulee jatkaa sopimusneuvotteluita HC TPS Turku Oy:n kanssa joko voimassaolevan tai jonkin uuden sopimusrakenteen mukaisesti osapuolia tyydyttävän neuvottelutuloksen löytämiseksi.

Sopimusneuvottelujen ja yhtiön sisäisen kehitystoiminnan tavoitteenaan on oltava kaupungin maksaman hoitovastikkeen tason lasku.

Lisäksi yhtiön tulee perustella oman tapahtumatoiminnan kannattavuutensa kaupungille ja raportoida neuvotteluiden edistymisestä valvontavastuuhenkilölle säännönmukaisesti.

Päätös asiassa tehtiin Vornasen Hellstenin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedKiinteistö Oy Turun Monitoimihalli