Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8019.11.20184

3531-2018 (00 00 01, 03 06 00)

Turun Seudun Vesi Oy:n syysyhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 80

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 12.11.2018:

Turun Seudun Vesi Oy on Turun kaupungin konserniohjeissa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 64,7 prosenttia.

Turun Seudun Vesi Oy:n syysyhtiökokous pidetään 20.11.2018 klo 16.00 alkaen. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä syysyhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Yhtiökokouskutsun esityslistassa ovat esitettynä muun muassa seuraavat asiat:

Kohta 6 – Yhtiön hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja jäsenten sekä tilintarkastajien palkkioiden määrääminen vuodelle 2019:

Kaupunginhallituksen konsernijaoston 5.3.2018 § 10 päätöksen mukaan Turun Seudun Vesi Oy kuuluu toiseen palkkioluokkaan. Yhtiön hallituksen esitys palkkioista noudattaa konsernijaoston mainittua päätöstä, eikä siihen ole huomautettavaa.

Kohta 7 – Yhtiön varsinaisen tilintarkastajan sekä varatilintarkastajan valinta vuodelle 2017:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailutuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Tarkastuspalveluiden hoitamisesta tulee tehdä sopimus KPMG Oy:n kanssa vielä vuodelle 2019. Kaupungin revisiotoimisto on kilpailuttamassa kaupunkikonsernin tilintarkastusyhteisöä, mutta kilpailutus on vielä kesken ja hankintapäätöstä ei ole tehty. Turun Seudun Vesi Oy:n hallituksen esitys noudattaa konsernijaoston mainittua päätöstä, eikä siihen ole huomautettavaa.

Kohta 9 - Yhtiön vuoden 2019 toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen:

Yhtiön vuoden 2019 toimintasuunnitelma ja talousarvio on esitetty kokonaisuudessaan esityslistan liitteessä sivulta 9 alkaen. Toimintasuunnitelma ja talousarvio vastaavat kaupungille toimitetun tuloskortin tavoitteita ja mittareita, eikä siihen ole huomautettavaa. 

Kohta 10 – Päätetään Turun Seudun Vesi Oy:n uuden yhtiöjärjestyksen hyväksymisestä: 

Turun Seudun Vesi Oy:n omistajakuntien edustajien tapaamisessa 8.6.2017, 15.8.2017 ja 13.2.2018 on käsitelty Turun Seudun Vesi Oy:n yhtiöjärjestyksen muuttamista Mankala-periaatteen mukaiseksi. Vertailudokumentti, joka sisältää sekä voimassaolevan yhtiöjärjestyksen tekstin että yhtiöjärjestyksen muutosehdotuksen, on esitetty yhtiökokouksen esityslistan sivulta 13 alkaen.

Kyseistä yhtiöjärjestyksen muutosta on käsitelty varsinaisessa yhtiökokouksessa 18.4.2018 ja varsinaisen yhtiökokouksen jatkokokouksessa 30.5.2018. Nyt esitettävää yhtiöjärjestyksen muutosesitystä ei ole sen jälkeen muutettu eikä muokattu, vaan se on sama kuin yhtiökokousten aiemmissa käsittelyissä.

Yhtiön hallituksen näkemys on, että yhtiöjärjestysmuutos on tehtävä ehdotetun mukaisesti, mikäli yhtiö haluaa edelleen toimia Mankala-yhtiönä. Mikäli yhtiökokous ei edelleenkään hyväksy yhtiöjärjestysmuutosta, on TSV:n hallituksen mahdollisesti harkittava toimenpiteitä yhtiön Mankala-statuksen purkamiseksi.

Ehdotus: Hallitus hyväksyy uuden yhtiöjärjestyksen esittämisen yhtiökokoukselle.

Yhtiökokouksen tulee hyväksyä yhtiöjärjestysmuutos esitetyn mukaisesti, jotta Mankala -yhtiölle lainsäädännössä asetetut vaatimukset täyttyvät. Mankala -statuksen purkautuminen johtaisi yhtiön omakustannusperiaatteesta luopumiseen ja mahdollisiin veroseuraamuksiin. Tämä nostaisi voimakkaasti yhtiön myymän tukkuveden hintaa, mutta samalla vettä käyttävän teollisuuden kustannuksia ja yksittäisten vedenkäyttäjien kuluttajahintaa. Tämä ei ole yhtiön tai sen osakkaiden edun mukaista.

Yhtiöjärjestyksen muuttaminen edellyttää osakkaiden yksimielisyyttä yhtiökokouksessa. Mikäli yhtiön muut osakkaat eivät hyväksy hallituksen esitystä yhtiöjärjestyksen muutoksesta, tulee kaupungin yhtiökokousedustajan jättää asiassa eriävä mielipiteensä. Lisäksi pöytäkirjaan tulee jättää varauma mahdollisen vahingonkorvausprosessin käynnistämiseksi, mikäli hallituksen esitystä vastustavien osakkaiden ratkaisu johtaa yhtiön ja osakaskuntien kannalta negatiivisiin taloudellisiin seuraamuksiin.

Oheismateriaali 1Vuoden 2018 syysyhtiökokouksen esityslista liitteineen

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää merkitä Turun Seudun Vesi Oy:n yhtiökokouksen esityslistan tiedoksi.

Lisäksi konsernijaosto päättää konserniohjeena, että Turun kaupunki puoltaa hallituksen esitystä yhtiöjärjestyksen muuttamiseksi ja

että mikäli yhtiökokous ei hyväksy hallituksen esitystä yhtiöjärjestyksen muuttamiseksi, Turun kaupunki jättää pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä ja varauman mahdollisen vahingonkorvausprosessin käynnistämiseksi tilanteessa, jossa hallituksen esitystä vastustavien osakkaiden ratkaisu johtaisi yhtiön ja/tai osakaskuntien kannalta negatiivisiin taloudellisiin seuraamuksiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Hellsten ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Hellstenin tilalla asian käsittelyyn osallistui Eklund.

Jakelu

tiedTurun Seudun Vesi Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat