Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8119.11.20185

12897-2018 (00 00 01)

Omistajapolitiikan linjaukset koskien Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:tä

Tiivistelmä: -

Khkon § 81

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 12.11.2018:

Kaupunginvaltuuston 11.6.2018 päivittämässä omistajapolitiikassa on Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n (jäljempänä Vaso) osalta mainittu seuraavaa:

Yhtiökohtaiset linjaukset:

Yhtiö toimii asuntomarkkinoilla liiketaloudellisin perustein seudullisena toimijana.

Yhtiön asema kaupunkikonsernissa arvioidaan omistajapolitiikan voimassaoloaikana.

Yhtiökohtaisen linjauksen - Yhtiön asema kaupunkikonsernissa arvioidaan omistajapolitiikan voimassaoloaikana – selvittämiseksi apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on ollut selvittää toiminnallisia ja taloudellisia hyötyjä sekä mahdollisia ongelmia järjestelyn osapuolille (TVT Asunnot Oy, Vaso Oy ja Turun kaupunki omistajana). Työryhmän raportti on esitetty oheismateriaalissa 1 - Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n aseman arviointi Turun kaupunkikonsernissa.

Työryhmän arviointi ja lähtökohta on muodostunut käytännössä kahdesta vaihtoehtoisesta rakenteesta, jotka ovat:

a)    Jatketaan nykyisellä konsernirakenteella, jossa molempien yhtiöiden osakkeet ovat suoraan kaupunkiemon omistuksessa.

b)    Siirretään / myydään Vaso:n osakkeet TVT Asunnot Oy:lle, jolloin omistajaohjaus toteutettaisiin TVT Asunnot – konsernin kautta.

Arviointityössä oli mahdollista käyttää vuonna 2012 laadittua selvitystä TVT:n ja Vaso:n yhdistämisestä mahdollisesti saatavista hyödyistä, mikä on esitetty oheismateriaalissa 2 (Loppuraportti 8.10.2012, TVT Asunnot Oy ja Varsinais- Suomen Asumisoikeus Oy, yhdistymisselvityksen käynnistäminen - PWC). Työryhmä on pitänyt mainittua raporttia sekä siinä esitettyjä johtopäätöksiä ja analyysia lähtökohtaisesti edelleen validina, minkä vuoksi raporttia on osittain siteerattu myös työryhmän omassa loppuraportissa.

Työryhmä esittää raporttinsa yhteenvetona seuraavaa:

”Työryhmän toimeksiantona oli arvioida Vason asemaa Turun kaupunkikonsernissa. Toimeksiannossa annettiin arvioitavaksi kaksi vaihtoehtoa: jatkaa nykyisen kaltaisella tavalla ja omistajaohjausmallilla tai siirtää Vason osakkeet TVT:lle, jolloin omistajaohjaus toteutetaan TVT Asunnot -konsernin kautta.

Työryhmä saavutti yhteisen näkemyksen kahdesta asiasta:

  1. Työryhmä totesi, että PwC:n 2012 laatima selvitys TVT:n ja Vason yhdistymisestä mahdollisesti saatavista hyödyistä on laadittu kattavasti ja, että se on pääosin ajantasainen. Selvityksessä tunnistetut hyödyt ja haasteet ovat edelleen olemassa.
  2. Työryhmä katsoi, että Turun kaupungin asuntopoliittista ohjausta tulee vahvistaa. Toimeksiannossa annetuista vaihtoehdoista poiketen tämä voitaisiin toteuttaa perustamalla Vason ja TVT:n yläpuolelle asuntopolitiikkaa ohjaava ja ohjeistava elin. Mallin toimivuus edellyttäisi asuntopolitiikan luomista ja riittävän osaamisen ja kokemuksen saamista kyseiseen toimielimeen.

PwC:n raportissa ei arvioitu yhtiöiden palveluksessa olevan henkilökunnan mielipiteitä. Vaso toi työryhmässä esiin, että mahdollinen omistusjärjestely voi vaikuttaa Vason henkilökunnan sitoutumiseen ja motivaatioon.”

Työryhmän raportin perusteella voi vetää sen johtopäätöksen, että yhteisen tahtotilan muodostuessa yhtiöiden konsernimuotoisella rakenteella saattaisi olla pitkällä aikavälillä synergiaetuja etenkin investointien koordinoinnin näkökulmasta katsottuna.

Kaupungin omistamien Vaso Oy:n osakkeiden mahdollinen myynti TVT Asunnot Oy:lle herättää kuitenkin selvitystyön aikana esille nousseiden näkemysten perusteella vastustusta Vason operatiivisen henkilökunnan, yhtiön hallituksen, yhtiön asukkaiden ja yhtiön omistajien keskuudessa. Vallitsevassa tilanteessa yhteisen tahtotilan puuttuessa, mahdollisten omistusjärjestelyjen seurauksena saatettaisiin ajautua ristiriitoihin, jotka estäisivät synergioiden muodostumisen ja jopa heikentäisivät yhtiöiden toiminnallista yhteistyökykyä.

Lisäksi kyseisen siirron taloudelliset vaikutukset Turun kaupungille ovat lisäksi lähinnä marginaalisia. Laaditun selvityksen perusteella on vedettävissä johtopäätös, että tällä hetkellä ei ole osoitettavissa sellaisia merkittäviä taloudellisia tai toiminnallisia hyötyjä, jotka puoltaisivat kaupungin omistamien Vaso Oy:n osakkeiden myyntiä Turun kaupungilta TVT Asunnot Oy:lle.

Yhtiöiden omistajapoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi, on kuitenkin perusteltua jatkaa asuntopolitiikan roolin vahvistamista kaupungin ohjausjärjestelmässä osana kaupunkikehitysjaoston toimintaa ja strategista sopimusohjausjärjestelmää.

Oheismateriaali 1Työryhmän raportti; Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n aseman arviointi Turun kaupunkikonsernissa

Oheismateriaali 2Loppuraportti 8.10.2012, TVT Asunnot Oy ja Varsinais- Suomen Asumisoikeus Oy, yhdistymisselvityksen käynnistäminen (PWC)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää merkitä Vaso Oy:n asemaa kaupunkikonsernissa arvioivan loppuraportin tiedoksi.

Lisäksi konsernijaosto toteaa, että selvitystyö on päättynyt eikä sen kohteena olleille asuntoyhtiöille ole tarvetta antaa jatkovalmistelua ohjaavia omistajan ennakkonäkemyksiä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Weber ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedTVT Asunnot Oy
tiedVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy