Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto7522.10.20183

12011-2018 (00 00 01, 01 02 03)

Palkitsemisjärjestelmät kaupungin strategisissa yhteisöissä

Tiivistelmä: -

Khkon § 75

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 15.10.2018:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli seminaarissaan 24.10.2018 kaupungin strategisten yhteisöjen toimitusjohtajasopimuksia ja niiden tulospalkkioperusteita. Seminaarissa heräsi kysymyksiä liittyen yhteisöjen palkitsemisjärjestelmiin yleisesti: kuinka laajasti järjestelmiä on yhteisöissä käytössä, mitkä ovat järjestelmien keskeiset kriteerit ja määräytymisperusteet sekä mikä on järjestelmien kustannusvaikutus yhteisöille?

Kysymysten selvittämiseksi yhteisöille on laadittu ja lähetetty Webropol – kysely, jolla on pyritty selvittämään järjestelmien laajuutta, kriteereitä, kustannusvaikutuksia ja kannustinvaikutusta työntekijätasolla. Kysely ja analyysi on laadittu yhdessä strategisen henkilöstöasioiden (HR) kanssa ja saadut vastaukset on koottu oheismateriaalina olevaan yhteenvetoon yhteisöjen käytössä olevista palkitsemisjärjestelmistä.

Yleisesti voidaan todeta, että tulospalkkiojärjestelmiä on käytössä 17 yhteisössä ja kuudessa (6) yhteisössä ei ole käytössä lainkaan tulospalkkiojärjestelmää. Koko henkilöstön kattavia tulospalkkiojärjestelmiä oli käytössä 11 yhteisössä.   

Edellä olevaan viitaten ja konsernin tasolla yhdenmukaisen palkitsemiskäytännön edistämiseksi on perusteltua antaa kaikkia yhteisöjä koskeva konserniohje, jolla asetetaan keskeiset linjaukset ja raja-arvot palkitsemisjärjestelmien käytölle ja niiden ehtojen soveltamiselle.

Oheismateriaali 1Yhteenveto palkitsemisjärjestelmistä ja niiden kriteereistä kaupungin strategisissa yhteisöissä (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa konserniohjeena, että strategisille konserniyhteisöille annetaan seuraavat linjaukset ja reunaehdot palkkiojärjestelmien ja toimitusjohtajien tulospalkkioiden osalta:

Tulospalkkioita määritellessä ja niistä sovittaessa tulee huomioida, että palkkiojärjestelmän tulee aidosti kehittää yhteisön toimintaa ja parantaa sen toiminnallista ja / tai taloudellista tulosta. Tavoiteasetannassa tulee huomioida, että järjestelmän tavoitteiden tulee olla riittävän haasteellisia ja edellyttää yhteisön aitoa kehittämistä. Lähtökohtaisesti tulospalkkiojärjestelmän tulee olla itseään rahoittava: sen tulisi lisätä yhteisön tuloja tai tehostaa toimintaa ja näin ollen sille ei tulisi erikseen budjetoida rahaa yhteisön talousarviossa. On myös huomioitava, että tulospalkkiojärjestelmää ei käytetä muiden palkkaelementtien korvaajana. Tulospalkkiojärjestelmän tulee olla selkeästi dokumentoitu yhteisön hallinnossa ja päätöksenteossa.

Toimitusjohtajille maksettava maksimi vuosittainen tulospalkkio porrastetaan kolmeen eri kategoriaan alla esitetyn ja konserniohjeisiin kirjatun omistajaohjauksen tason mukaisesti:

Turun kaupungin merkittävästi rahoittamien yhteisöiden toimitusjohtajille voidaan maksaa maksimissaan kahden (2)kuukauden rahapalkkaa vastaava tulospalkkio.

Monopoliasemassa toimivien yhteisöiden toimitusjohtajille voidaan maksaa maksimissaan kahden (2) kuukauden rahapalkkaa vastaava tulospalkkio.

Markkinoilla toimivien yhteisöiden toimitusjohtajille voidaan maksaa maksimissaan kolmen (3) kuukauden rahapalkkaa vastaava tulospalkkio.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta. Palautusehdotus hylättiin äänin 9-2, poissa 2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Pätäri, Tavio, Laivoranta, Hassan, Weber, Kattelus, Lindholm, Vierimaa ja Vornanen.

Palautusehdotuksen puolesta äänestivät Yrttiaho ja häntä kannattanut Lunden.

Palautusehdotuksen valmisteluohje oli seuraava: Asia valmistellaan niin, että toimitusjohtajan tulospalkkioita ei voi maksaa lainkaan elleivät valtuuston ja konsernijaoston asettamat tavoitteet ole toteutuneet (tuloskortit).

Hellsten ja Ahmadi olivat poissa kokouksesta.

Jakelu

tiedStrategiset yhteisöt