Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto5311.06.20183

2416-2018 (00 00 01, 02 05 05)

Arkea Oy - pyyntö omistajan ennakkonäkemykseksi koskien yhtiön jakautumista

Tiivistelmä: -

Khkon § 53

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 30.5.2018:

Arkea Oy:n hallitus tiedustelee kaupunginhallituksen konsernijaostolta ennakkonäkemystä siitä, mihin toimenpiteisiin sen on tarpeen ryhtyä Turun kaupungin omistajapolitiikan päivityksen myötä, sekä millä aikataululla toimenpiteisiin on ryhdyttävä. Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 7.5.2018 esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle Turun kaupungin omistajapolitiikan 2018 - 2021 hyväksymistä.

Omistajapolitiikkaan (sivut 10 – 12) on kirjattu, että Arkea Oy jakautuu vuoden 2018 loppuun mennessä siten, että siitä muodostuu markkinoilla toimiva Arkea (konserni) ja omistajiensa sidosyksikkönä toimiva yhtiö (konserni), jonka nimi vahvistuu kaupparekisteröinnin yhteydessä. Jakautumisen yhteydessä syntyvä sidosyksikköyhtiö tuottaa konsernimuotoisesti ruokahuoltopalveluita, siivousta ja kokonaisvaltaisia kiinteistöpalveluja sekä tarjoaa niitä kilpailukykyisesti kunnille ja sellaisille julkisille toimijoille, jotka ovat hankintayksiköitä.

Yhtiön tulee aloittaa jakautumisen valmistelu ja toteutus omistajapolitiikassa mainituin linjauksin ja reunaehdoin siten, että jakautumisen täytäntöönpano on mahdollista rekisteröidä kaupparekisteriin vuosien 2018 – 2019 vaihteessa. Ennen jakautumisen täytäntöönpanoa Arkean tulee pyytää konsernijaostolta omistajan ennakkonäkemykset molempien yhtiöiden yhtiöjärjestyksistä, tuloskorteista ja mahdollista osakassopimuksista.

Ennen mahdollisten osakassopimusten laadintaa tulee selvittää, onko nykyisen osakassopimuksen ehdot mahdollista sisällyttää laadittaviin uusiin yhtiöjärjestyksiin, koska Arkean osakaspohjan laajentuessa on osakassopimuksiin perustuva hallintomalli jäykkä ja vaatii jatkuvaa osakassopimusten päivittämistä.

Oheismateriaali 1Arkea Oy:n ennakkonäkemyspyyntö (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että Arkea Oy voi aloittaa jakautumisen valmistelun ja toteutuksen omistajapolitiikassa mainituin yhtiökohtaisin linjauksin ja ehdollisena kaupunginvaltuuston omistajapolitikan hyväksymiselle siten, että jakautuminen on mahdollista rekisteröidä kapparekisteriin vuosien 2018 - 2019 vaihteessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen varsinaista päätöksentekoa äänestettiin asian käsittelyn jatkamisesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 7-2, 4 poissa.

Suoritetussa nimentuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Ahmadi, Pätäri, Laivoranta, Hassan, Weber, Lindholm ja Vornanen.

Yrttiahon pöydällepanoehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Lundén.

Hellsten, Tavio, Kattelus ja Vierimaa olivat poissa kokouksesta.

Tämän jälkeen ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Jakelu

tiedArkea Oy