Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2026.03.20181

3471-2018 (00 00 01)

Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n ennakkonäkemyspyyntö YT-menettelyn aloittamisesta

Tiivistelmä: -

Khkon § 20

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 22.3.2018:

Turun kaupunki on käynyt neuvotteluja Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n osakekannan myynnistä. Neuvottelujen yhteydessä ostajataho laati yhdessä KPMG:n kanssa arvion yhtiön kaupallisesta arvosta. Kyseisen arvion perusteella ostajataho on todennut, että yhtiön alhainen tilauskanta, henkilöstön rakenne ja toiminnan saneeraustarve eivät mahdollista kannattavan yrityskaupan edellytyksiä. Ostajataho on ilmoittanut siten kaupungille vetävänsä takaisin ostotarjouksensa, mutta haluavansa edelleen neuvotella mahdollisten sopimusurakoiden tilaamisesta.

Tällä hetkellä kaupungilla ei ole muita ostotarjouksia yhtiön osakekannasta tai sen liiketoiminnasta. Vuonna 2016 Rakennusteollisuus RT:n kautta tehdyn tiedustelun perusteella alueella toimivat rakennusliikkeet eivät osoittaneet kiinnostusta yritysjärjestelyistä Rakennustekniikka Oy:n kanssa. Tältä osin tilanne on edelleen heikentynyt, koska kaupungin määräaikaisten sopimusten työkanta on päättynyt, eikä yhtiö ole onnistunut hankkimaan urakkakilpailutusten kautta toimintansa kannattavuuden edellyttämää uutta tilauskantaa markkinoilta.

Yhtiöllä on tällä hetkellä palveluksessaan toimitusjohtajan lisäksi 18 työntekijää, joista kaikkiaan kolme on eläköitymässä vielä kuluvan kevään aikana. Kaikkiaan yhtiön palveluksessa ennakoidaan siten olevan kesäkuun lopussa 15 henkilö, joista kolme toimihenkilöä ja 12 rakennustyöntekijää. 

Yhtiön ennakkonäkemyspyyntö

Yhtiön hallitus pyytää konsernijaostolta omistajan ennakkonäkemystä yhteistoimintamenettelyn aloittamisesta, Menettely koskee yhtiön palveluksessa olevien henkilöiden taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvaa irtisanomista tai lomauttamista yli 90 päiväksi. Yhteistoimintamenettelyt koskisivat koko yhtiön henkilökuntaa.

Lisäksi hallitus on ilmoittanut, että mikäli konsernijaoston päätös yhteistoimintamenettelyn aloittamisesta on puoltava, yhtiössä aloitetaan työntekijöiden kanssa käytävien yhteistoimintaneuvottelujen yhteydessä alustava suunnittelu yhtiön toimintojen mahdollisesta sopeuttamisesta. Yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä toimitusjohtajan tulee esitellä suunnitelmat eri vaihtoehtoineen, työntekijäpuolen ehdotukset ja yhteistoimintaneuvotteluissa esille tulleet muut asiat yhtiön hallitukselle päätöksentekoa varten.

Yhtiön taloudellinen tilanne ja tilauskanta eivät mahdollista toiminnan jatkamista kannattavasti nykyisen laajuisena, mikä selviää seikkaperäisesti yhtiön toimittamasta raportista ja yhtiön ennakkonäkemyspyynnöstä. Kiinteiden kustannusten osuus on aivan liian suuri suhteessa liikevaihtoon, eikä taloudellisesti kannattava toiminta ole nykyisellä liikevaihtoennusteella ja tilauskannalla mahdollista. Huomioiden yhtiön osakekannan myyntiprosessin päättyminen tuloksettomana kaupungin tulisi suostua yhtiön pyyntöön YT-menettelyn välittömästä aloittamisesta. Menettelyllä pyritään minimoimaan yhtiön tulevat tappiot ja edelleen kaupungin omistaja-arvon väheneminen.

Oheismateriaali 1Yhtiön ennakkonäkemyspyyntö liitteineen

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ennakkonäkemyksenä, että Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n hallitus voi käynnistää yhteistoimintamenettelyn, joka koskee yhtiön palveluksessa olevien henkilöiden taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvasta irtisanomista tai lomauttamista yli 90 päiväksi siten, että yhteistoimintamenettely koskee koko yhtiön henkilökuntaa.

PäätösKaupunginhallituksen konsernijaosto päätti ennakkonäkemyksenä, että Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n hallitus voi käynnistää yhteistoimintamenettelyn, joka koskee yhtiön palveluksessa olevien henkilöiden taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä tapahtuvasta irtisanomista tai lomauttamista yli 90 päiväksi siten, että yhteistoimintamenettely koskee koko yhtiön henkilökuntaa.

Lisäksi konsernijaosto päätti, että mikäli yhtiöön ei sovelleta yhteistoimintalakia sen työntekijöiden säännöllisestä lukumäärästä (alle 20) johtuen, yhtiön hallitus saa ryhtyä vastaavaan työsopimuslain mukaiseen menettelyyn ja päättää sovellettavasta laista riippumatta neuvottelujen jälkeen toteutettavista toimenpiteistä.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä konsernijaoston päätökseksi tulleen esittelijän muutetun päätösehdotuksen puolesta äänestivät Ahmadi, Hellsten, Pätäri, Tavio, Karjalainen, Hassan, Weber, Kattelus, Lindholm, Takatalo ja Vornanen.

Yrttiahon seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Lundén:

”Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että yhtiö muutetaan kaupungin sidosyksiköksi, jotta kaupungin oman rakennustoiminnan jatkuvuus ja työpaikat voidaan turvata."

Jakelu

tiedTurun Seudun Rakennustekniikka Oy