Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1205.03.20181

6453-2016 (011, 035)

Turun Seudun Rakennustekniikka Oy -raportointi yhtiön tilanteesta

Tiivistelmä: -

Khkon § 12

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 27.2.2018:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli 22.1.2018 (§ 5) Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n (jäljempänä Yhtiö – TSR Oy) raportointia yhtiön toiminnallisesta ja taloudellisesta tilanteesta ja päätti ilmoittaa yhtiön hallitukselle, että yhtiön myyntiä koskevat neuvottelut ovat käynnissä, eikä tällä hetkellä ole välitöntä tarvetta uuden konserniohjeen antamiseksi.

Yhtiön hallitus on antanut omistajalle uuden 8.2.2018 päivätyn tilannekatsauksensa (Oheismateriaali 1), jossa se esittää näkemyksenään seuraavaa:

Yhtiön hallituksen näkemys 8.2.2018: 

”Hallituksen näkemys on se, että yhtiö tekee raskaasti tappiota, eikä hallitus enää omistajan ohjeet huomioiden pysty vaikuttamaan siihen, ettei tappion määrä kasvaisi. Hallitus kokee, että sillä ei ole enää vaikutusmahdollisuuksia yhtiön tekemän tappion minimoimiseksi, sillä omistaja on todennut, että yhtiötä ei toistaiseksi tule asettaa selvitystilaan. Yhtiön hallitus on käynyt keskustelua siitä, mikä on hallituksen jäsenen vastuu tilanteessa, jossa se ei voi tehdä niitä ratkaisuja, joita se ilman konserniohjeistusta tekisi. Vaikka konserniohjeet eivät ole juridisesti sitovia, hallitus kuitenkin katsoo että osa sen huolellisuusvelvoitetta on noudattaa kaupungin antamia konserniohjeita.

Yhtiön hallitus edelleen katsoo, että ainoa vaihtoehto tappion rajoittamiseksi on yhtiön toimintojen hallittu alasajo siten, että olemassa olevat urakat saadaan hallitusti suoritettua. Hallitus tiedustelee omistajalta, millaisia urakoita yhtiön kannattaa tässä vaiheessa enää tarjota (ajallisesti ja euro-määräisesti).”

Varsinaiset neuvottelut Yhtiön koko osakekannan myymiseksi potentiaalisen ostajatahon kanssa ovat käynnissä, eikä tilanne ole siltä osin muuttunut asian edellisestä käsittelystä. Neuvottelutavoitteena on osakekaupan toteuttaminen 30.4.2018, mikäli ostajatahon kanssa päästään yhteisymmärrykseen kaupan toteutustavasta, kauppahinnasta ja henkilöstön asemaa koskevista reunaehdoista.

Yhtiön hallituksen tiedusteluun omistajalta, millaisia urakoita yhtiön kannattaa tässä vaiheessa enää tarjota (ajallisesti ja euro-määräisesti), vastaaminen ei kuulu omistajaa edustavan kaupunginhallituksen konsernijaoston toimivaltaan tai tehtäviin.

Yhtiön hallituksen tehtäviin ja toimivaltaan kuluu huolehtia yhtiön operatiivisesta liiketoiminnasta (ml. urakkatarjoukset) toiminnan jatkuvuuden periaatteella eli ns. Going concern – periaatteella (toiminnan jatkuvuus on kirjanpitoon ja yritystoimintaan liittyvä termi, joka tarkoittaa, että kirjanpitovelvollisen oletetaan jatkavan toimintaansa toistaiseksi). Yhtiön osakekannan mahdollinen myynti ei lähtökohtaisesti vaikuta toiminnan jatkuvuuteen, eikä yhtiön toimintaa olla tässä vaiheessa ajamassa alas.

Edellä esitettyyn viitaten tarvetta konserniohjeen antamiseen ei ole.

OheismateriaaliYhtiön raportointi tilanteessa 8.2.2018

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää edelleen ilmoittaa yhtiön hallitukselle, että yhtiön myyntiä koskevat neuvottelut ovat käynnissä, eikä tällä hetkellä ole välitöntä tarvetta uuden konserniohjeen antamiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Seudun Rakennustekniikka Oy