Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto422.01.20184

831-2018 (00 00 01, 02 05 06)

Ylimääräinen yhtiökokous - Turun Seudun Puhdistamo Oy

Tiivistelmä: -

Khkon § 4

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 18.1.2018:

Turun Seudun Puhdistamo Oy:n hallitus esittää ylimääräisen yhtiökokouksen kutsumista koolle 16.2.2016 klo 10:00. Esityslistan aiheena on poistoputken kapasiteetin tehostaminen ja kuntien omavelkaisen takauksen myöntäminen hankkeen rahoitukselle.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli 13.06.2016 (§ 56) Turun Seudun Puhdistamo Oy:n omistajan ennakkonäkemyspyyntöä koskien Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon poistoputken kapasiteetin tehostamista ja päätti konserniohjeenaan, että Turun Seudun Puhdistamo Oy:n hallitus voi jatkaa asian valmistelua esittämällään tavalla.

Asian esittelyssä mainittiin tuolloin muun muassa seuraavaa: ”Liitteessä on esitetty Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon poistoputken kapasiteetin tehostamisen yleissuunnitelma (Pöyry Oyj 13.5.2016), josta selviävät putken linjaus-, aikataulu- ja kustannusarviot sekä muut keskeiset seikat. Sivulla viisi on esitetty hankkeen alustavat kustannusarviot, joista yhtiön hallitus on päätynyt esittämään kustannuksiltaan edullisinta (14,17 milj. euroa) MT1 – vaihtoehtoa.

Yhteenvetonaan Pöyry esittää hankkeesta seuraavaa: ”Tässä työssä on selvitetty käsitellyn jäteveden painovoimaisen poisjohtamisen toteutusvaihtoehtoja. Investointikustannusten on arvioitu olevan 12 – 15 miljoonaa euroa (ALV 0 %) ilman desinfiointijärjestelyä, ympäristöseurantaa ja riskivarauksia.”

Yhtiön hallituksen esitys - taustaa

Yhtiö on 18.1.2017 allekirjoittanut poistoputken kapasiteetin tehostamiseen liittyvän sopimuksen maaperätutkimuksista, suunnittelusta ja asiantuntijapalveluista Pöyry Finland Oy:n kanssa. Lisäksi Yhtiö on 17.2.2017 allekirjoittanut poistoputken kapasiteetin tehostamiseen liittyvän sopimuksen projektijohdosta, -hallinnasta ja valvonnasta Neste Jacobs Oy:n kanssa. Hanketta on esitelty sidosryhmille ja lisäksi hanketta esitellään Yhtiön nettisivuilla https://www.turunseudunpuhdistamo.fi/poistoputki.

Hankkeesta on tehty oma viestintäsuunnitelma. Hankkeesta on myös tehty selvitys hankkeen toteuttamatta jättämisen vaikutuksista. Tämä selvitys, joka esiteltiin hallitukselle 19.9.2017, on jaettu myös ELY-keskukselle sekä Teknisen toimikunnan jäsenille.

Poistoputken kapasiteetin tehostaminen -hanke perustuu puhdistamon ympäristöluvan vaatimuksiin. Puhdistamon nykyinen jätevesien purkujärjestelmän kapasiteetti on riittämätön ja ylittyy rankkasateiden aikana. Jätevesien ja puhdistamolle pääsevien hulevesien määrän ennustetaan lisääntyvän tulevaisuudessa. Lisäksi puhdistamolla ei tällä hetkellä ole varapurkujärjestelmää, mikä aiheuttaa merkittävän riskin laitoksen toimintavarmuudelle.

Hankkeesta tehtiin vuosina 2015-2016 esisuunnitelma, jossa selvitettiin 7 eri vaihtoehtoa poistoputken kapasiteetin lisäämiseksi. Selvityksen perusteella mikrotunnelointi oli mitoitetulle vesimäärälle kustannustehokkain vaihtoehto, jossa rakentamisen aikaiset ympäristölle aiheutetut haitat jäivät myös pienimmiksi. Hallitus päätti kokouksessaan 24.5.2016 esittää mikrotunnelointivaihtoehdon (MT1) toteutusta. Asiasta pyydettiin omistajan ennakkonäkemys konsernilta ja Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto antoi luvan jatkaa hankkeen valmistelua hallituksen esittämällä tavalla.

Hanke sisältää puhdistamon poistoputken kapasiteetin tehostamisen osin tunnelointitekniikalla ja osin louhintatekniikalla toteutettuna. Lisäksi hanke sisältää hygienisointiyksikön eli UV-laitoksen rakentamisen puhdistamon yhteyteen. Hankkeen yhteydessä toteutetaan myös vesiturbiini tuottamaan energiaa laitokselle.

Hankkeelle kilpailutettiin suunnittelu, jonka voitti Pöyry Finland Oy, sekä projektijohto, -hallinta ja valvonta -palvelut, jotka voitti Neste Jacobs Oy. Vuonna 2017 toteutettiin hankkeen suunnittelun FEED-vaihe, jolla tarkennettiin valitun mikrotunnelointi vaihtoehdon suunnittelua, toteutettiin maaperätutkimuksia sekä laadittiin kustannusarvio hankkeen toteutukselle. Lisäksi vuonna 2017 kilpailutettiin hankkeen tunnelointiurakka sekä laitehankinnat ehdollisina siten, että hankkeen rahoitus saadaan varmistettua.

Tunnelointikilpailutus keskeytettiin, koska ei saatu tarjouspyynnön mukaisia tarjouksia.

Jo toteutuneet esisuunnittelu- ja FEED-vaiheen kustannukset ovat yhteensä noin 1,6 M€. FEED-vaiheen suunnittelun lopputuloksena saatiin 22.12.2017 hankkeen toteutuksen kustannusarvio, joka sisältää varausta ±10 %. Hankkeen toteutuksen kokonaiskustannukset ovat noin 29,9 M€, josta hygienisointiyksikön osuus on noin 8 M€.

Hankkeen toteutus vaatii rahoituksen hakemista rahoituslaitoksilta. Yhtiö on käynyt alustavia rahoitusneuvotteluja Pohjoismaisen Investointipankin (NIB) kanssa ja NIB on hyväksynyt hankkeen ympäristönäkökulmasta kestäväksi hankkeeksi. NIB rahoittaa enintään 50 % hankkeen kustannuksista. Loppuosa rahoituksesta tulee neuvotella muiden rahoituslaitosten kanssa. Kaikki rahoitusmuodot vaativat omistajien takausta. Poistoputkihankkeen yhteenveto on esitetty liitemateriaalissa.

Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle poistoputken kapasiteetin tehostaminen -investoinnin toteuttamista sillä edellytyksellä, että hankkeen kustannukset jaetaan osakassopimuksen mukaisesti, mutta hankkeen takausvastuut jakautuvat yhtiön neljän suurimman osakkeenomistajan kesken suhteessa Turun kaupunki 72,0 %, Kaarinan kaupunki 12,8 %, Raision kaupunki 8,1 % ja Naantalin kaupunki 7,1 % seuraavasti:

Turun, Kaarinan, Raision ja Naantalin kaupungit myöntävät Turun seudun puhdistamo Oy:n myöhemmin tarjouskilpailun perusteella valittujen luotonantajien hyväksi omavelkaiset takaukset yhtiön enintään 30.000.000 euron määräisille lainoille poisto-putkihankkeen toteuttamiseksi seuraavin ehdoin:

- Lainat voidaan nostaa yhdessä tai useammassa erässä viimeistään 31.12.2020 ja laina-aika saa olla enintään 40 vuotta ja

- takausvastuun määrä lainan jäljellä olevasta pääomasta, koroista ja luotto-sopimuksen mukaisista muista kuluista jakautuu seuraavasti: Turun kaupunki 72,0 %, Kaarinan kaupunki 12,8 %, Raision kaupunki 8,1 % ja Naantalin kaupunki 7,1 % ja

- että takauksille ei vaadita takausprovisiota ja

- että Turun, Kaarinan, Raision ja Naantalin kaupungin asiassa toimivaltainen päätöksentekoelin valtuuttaa kaupunginjohtajansa päättämään takaukselle vaadittavasta Kuntalain 129 §:n mukaisesta riittävän vastavakuuden määrästä ja

- että Turun, Kaarinan, Raision ja Naantalin kaupunginjohtajat pääsevät yksimielisyyteen yhtiöltä Kuntalain 129 §:n mukaisesti vaadittavien riittävien vastavakuuksien määrästä toukokuun loppuun 2018 mennessä.

Yhtiön hanke on tarpeellinen, kattavasti perusteltu ja sen ennustetaan parantavan yhtiön puhdistustulosta merkittävästi. Hanke on positiiviset ympäristönsuojelulliset seikat huomioiden perusteltu ja kaupungin strategisten päämäärien mukainen.

Näin ollen yhtiökokouksen esityslistan kohtaan 6. Poistoputken kapasiteetin tehostaminen – ei ole huomautettavaa. Takausasia tulee siten yhtiökokouksen päätöksen jälkeen kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Oheismateriaali 1Ylimääräisen yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa konserniohjeena, että ylimääräisen yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiseen ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Turun Seudun Puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki.

Jakelu

tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat