Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto522.01.20181

6453-2016 (011, 035)

Turun Seudun Rakennustekniikka Oy -raportointi yhtiön tilanteesta sekä tilanteen vaatimat toimenpiteet

Tiivistelmä: -

Khkon § 5

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 10.1.2018:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli 11.12.2017 § 76 Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n (jäljempänä Yhtiö – TSR Oy) raportointia yhtiön toiminnallisesta ja taloudellisesta tilanteesta ja ilmoitti omistajan ennakkonäkemyksenä,

että kaupunki käynnistää yhtiötä koskevan myyntiprosessin välittömästi ja kaupan lopulliset ehdot tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi,

että yhtiö oikeutetaan käyttämään positiivista kassavarantoaan kiinteiden kustannusten suhteellisen osuuden kasvun tai urakoiden katetason heikkenemisen kattamiseen siinä määrin kuin se on välttämätöntä ja,

että yhtiön hallituksen ei tule ryhtyä tässä vaiheessa välittömiin toimenpiteisiin selvitystilan käynnistämiseksi.

Yhtiön hallitus on antanut omistajalle uuden tilannekatsauksensa (Oheismateriaali 1), jossa se esittää seuraavaa:

Toimenpide-ehdotus tilanteen 9.1.2018 mukaisesti / Hallituksen näkemys:

Hallitus pyytää konsernijaostoa huomioimaan, että mikäli uusia urakoita ei voiteta, yhtiö joutuu käyttämään yhtiön kassavarantoja. Tällä hetkellä yhtiössä on 25 työntekijää, joista 23:llä on 6 kk:n irtisanomisaika. Kaikkien irtisanomisajan palkkojen yhteismäärä on noin 1 M €. Yhtiöllä ei ole tilauskantaa kesäkuun jälkeen.

Mikäli halutaan, että yhtiön toiminta loppuu viimeisen urakan valmistuttua, työntekijät tulee irtisanoa pikimmiten. Muussa tapauksessa irtisanomisajan palkkoja joudutaan maksamaan vielä töiden jo loputtua. Hallitus laatii laskelman siitä, kuinka paljon maksaa yhtiön toiminnan lopettaminen siten, että kaikki sovitut työt on toteutettu. Hallitus tullee pyytämään myös konsernijaostolta omistajan ennakkonäkemystä työntekijöiden irtisanomisesta.                                           

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 17.1.2018:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 11.12.2017, että kaupunki käynnistää yhtiötä koskevan myyntiprosessin välittömästi ja kaupan lopulliset ehdot tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Myyntiprosessin käynnistäminen perustui yhtiön hallituksen näkemykseen siitä, että yhtiö ei tule menestymään urakkatarjouskilpailuissa. Toiminnan alasajo selvitystilan kautta maksaisi hallituksen mukaan henkilöstön irtisanomisajan kustannuksina ja käynnissä olevien urakoiden budjetoitua alempana katetasona yli miljoona euroa, kun yhtiön kassavaranto on tällä hetkellä noin 1,4 M€. Toiminnan lopettamiskustannusten minimoimiseksi konsernijaosto antoi konserniohjeen, että yhtiön hallituksen ei tule ryhtyä tässä vaiheessa välittömiin toimenpiteisiin selvitystilan käynnistämiseksi.

Yhtiön myyntiä koskevien toimenpiteiden valmistelusta vastaa apulaiskaupunginjohtaja. Tässä vaiheessa yhtiön myyntiä koskevaa toimeksiantoa ei ole annettu ulkopuoliselle konsultille, sillä myynnin ulkoistamisen sopimuskustannukset ovat varsin korkeita yhtiön arvioituun kauppahintaan suhteutettuna.

Kaupunki on määrittänyt omana työnä yhtiön arvon karkeasti siten, että kauppahinta muodostuu kassavarannon vähentämisen jälkeen yhtiön käynnissä olevien urakoiden muodostamasta laskennallisesta katteesta (yhtiön toimitusjohtajan arvion mukaan noin 200.000 €) ja yhtiön irtaimen omaisuuden käyvästä arvosta (inventaarin 16.1. perusteella noin 170.000 €). Kaupallisissa neuvotteluissa yhtiön arvoa tulee todennäköisesti alentamaan toiminnan saneerauskustannukset ja sopimusten päättämiskustannukset, joten lopullinen kauppahinta tullee jäämään varsin alhaiseksi.

Kaupungin omistajatavoitteena on luonnollisesti toteuttaa yhtiötä koskevat järjestelyt mahdollisimman kustannustehokkaasti, jolloin toimenpiteiden vaihtoehtoiskustannuksena voidaan pitää hallituksen esittämän selvitystilan kustannustasoa. Lisäksi kaupungin tavoitteena on julkisena toimijana huolehtia siitä, että yhtiön henkilökunnan työpaikat kyettäisiin turvaamaan mahdollisimman kattavasti.

Koska konsernijaoston toimeksianto yhtiötä koskevan kaupan toteuttamiseksi edellyttää riittävästi aikaa ostajatahon etsimiseksi ja myöhemmin kaupan ehtojen neuvottelemiseksi, konsernijaosto oikeutti yhtiön käyttämään positiivista kassavarantoaan kiinteiden kustannusten suhteellisen osuuden kasvun ja/tai urakoiden katetason heikkenemisen kattamiseen siinä määrin kuin se on välttämätöntä.

Yhtiön koko osakekannan myynnistä on käyty alustavia keskusteluja mahdollisten ostajien kiinnostuksen kartoittamiseksi ja varsinaiset neuvottelut yhden kiinnostuneen osoittaneen yrityksen kanssa on käynnistetty. Neuvottelutavoitteena on osakekaupan toteuttaminen 30.4.2018, mikäli ostajatahon kanssa päästään yhteisymmärrykseen kaupan toteutustavasta, kauppahinnasta ja henkilöstön asemaa koskevista reunaehdoista.

Oheismateriaali 1Yhtiön raportointi tilanteessa 9.1.2018

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa yhtiön hallitukselle, että yhtiön myyntiä koskevat neuvottelut ovat käynnissä, eikä tällä hetkellä ole välitöntä tarvetta uuden konserniohjeen antamiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Seudun Rakennustekniikka Oy