Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4928.08.20171

6453-2016 (011, 035)

Turun Seudun Rakennustekniikka Oy - raportointi yhtiön tilanteesta

Tiivistelmä: -

Khkon § 49

Johtaja Tuomas Heikkinen ja konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 9.8.2017:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli 23.01.2017 (§ 7) Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n omistajan ennakkonäkemyspyyntöä liiketoiminnan / yhtiön osakkeiden myynnistä ja päätti ilmoittaa konserniohjeena,

- että yhtiön hallituksen tulee kutsua viipymättä koolle ylimääräinen yhtiökokous, jonka päätöksellä yhtiön tulee palauttaa kaupungille sijoitetun vapaan pääoman (svop) rahastonsa varoista yhteensä 1.500.000 euroa

- että yhtiön hallitusta pyydetään tarvittaessa arvioimaan uudelleen ennakkonäkemyspyyntönsä kohta: ”Yhtiön hallitus ehdottaa omistajalle, että se oikeutettaisiin ryhtymään välittömästi tarvittaviin toimenpiteisiin yhtiön koko osakekannan tai liiketoiminnan myymiseksi mahdollisimman nopeasti” ja saattamaan se konsernijaoston tiedoksi viipymättä

- että kaupunki lähtee viipymättä valmistelemaan omistajapolitiikan yhtiökohtaista kirjausta: ”Yhtiön liiketoimintasuunnitelma ja omistusrakenne arvioidaan uudelleen vuoden 2017 aikana. Kaupunki voi luopua joko kokonaan tai osittain yhtiön omituksesta, mikäli liiketoimintasuunnitelman perusteella toimintaa ei ole mahdollista jatkaa kannattavasti nykymuodossa.” mikäli yhtiön hallitus ei muuta kantaansa yhtiön liiketoimintojen myyntiin liittyen.

Yhtiön hallitus käsitteli asiaa 7.6.2017 pitämässään kokouksessa ja antoi asiassa alla olevan näkemyksensä:

Hallitus päättää antaa kaupunginhallituksen konsernijaostolle seuraavan näkemyksensä yhtiön tulevaisuudesta:

Yhtiön kuluvan vuoden työtilanne on hyvä. Vuonna 2018 tilanne kuitenkin muuttuu, sillä kaupungin ja TSR:n välinen puitesopimus päättyy vuoden 2017 lopussa. Vuodeksi 2018 yhtiöllä ei ole toistaiseksi lainkaan tilauskantaa. Tästä johtuen hallituksen ei tällä hetkellä ole mahdollista sanoa, mikä yhtiön arvo mahdollista myyntiä ajatellen olisi. Koska tilauskantaa vuodelle 2018 ei ole, yhtiö arvo ei liene juuri osakepääomaa (2.500 euroa) ja kassaa suurempi. 

Hallituksen näkemyksen mukaan tällä hetkellä paras vaihtoehto on seurata, miten menestyksekkääksi muodostuu TSYK:n remontti, joka on merkittävin yhtiön tällä hetkellä hoitama urakka. Mikäli tilauskantaa saadaan, yhtiön myymisen mahdollisuutta voidaan harkita uudelleen. 

Hallitus päätti, että se arvioi jatkossa TSR:n tulevaisuutta ja tilannetta jokaisessa kokouksessa. Konsernijaostolle yhtiö antaa näkemyksensä seuraavan kerran vuoden 2017 lopulla. 

Toimitusjohtaja tekee tilannearvion ja toimenpidesuunnitelmaehdotuksen jokaiseen hallituksen kokoukseen.

Yhtiön ylimääräinen yhtiökokous, jonka päätöksellä yhtiön tulee palauttaa kaupungille sijoitetun vapaan pääoman (svop) rahastonsa varoista yhteensä 1.500.000 euroa on pidetty kevään 2017 aikana, joten yhtiön osakkeiden kirjanpitoarvo kaupungin taseessa on 2.500 euroa eli tulosvaikutteinen alaskirjausriski liittyen yhtiön osakkeisiin on poistunut.

Yhtiön kannanotto on omistajan kannalta monessa mielessä ongelmallinen, koska sen mukaan vuodeksi 2018 yhtiöllä ei ole toistaiseksi lainkaan tilauskantaa, mikä käytännössä tarkoittaa koko yhtiön toiminnan jatkuvuuden olevan kyseenalainen. Mikäli yhtiö ei kykene syksyn 2017 kuluessa voittamaan urakoiden tarjouskilpailuja ja hankkimaan itselleen uutta tilauskantaa eli liikevaihtoa, niin edessä on toiminnan voimakas sopeuttaminen vuoden 2018 alusta lähtien. Käytännössä tämä tarkoittanee yhtiön koko henkilöstön lomautusta / irtisanomista ja yhtiön mahdollista purkamista.

Lisäksi hallituksen kannanotto: ”Hallituksen näkemyksen mukaan tällä hetkellä paras vaihtoehto on seurata, miten menestyksekkääksi muodostuu TSYK:n remontti, joka on merkittävin yhtiön tällä hetkellä hoitama urakka” on omistajan näkökulmasta ongelmallinen, koska sen perusteella hallitus ei ota lainkaan kantaa yhtiön merkittävimmän urakan katetasoon eli millä laskentaoletuksilla yhtiön on kyseisen tarjouksen hinnoitellut ja mikä on sen oletettu käyttökate / liikevoitto-oletus? Näin ollen omistaja ei pysty arvioimaan yhtiön mahdollista kassa / tasetilannetta vuoden lopun osalta. Mikäli TSYK:in urakan katetaso ei muodostukaan tyydyttäväksi, on yhtiön tilanne vaikea.

Yhtiön tilanteesta on käyty tavoiteneuvottelu yhtiön johdon kanssa vuoden 2018 talousarviosta sekä taloussuunnitelmavuosista. Hallituksen tietojen ja käsityksen mukaan yhtiölle on saatu vuodelle 2018 n. 1,5 milj. euron edestä tilauskantaa. Lisäksi johdon käsityksen ja ennusteen mukaan yhtiö osallistuu tarjouskilpailuihin ja kykenee hankkimaan uutta tilauskantaa syksyn 2017 kuluessa sekä myös vuoden 2018 aikana. Tähän perustuen yhtiön vuoden 2018 liikevaihdoksi ennustetaan 7,5 milj. euroa ja liikevoitoksi 283 tuhatta euroa.

Edellä esitettyyn viitaten on perusteltua olettaa, että yhtiö toiminnan jatkuvuus ei ole uhattuna ja se kykenee hankkimaan uutta tilauskantaa eli liikevaihtoa ja edelleen täyttämään sille tuloskortissa asetetut tavoitteensa vuoden 2018 osalta. Mikäli yhtiön kassatilanne alkaa kuitenkin oleellisesti heikkenemään eli kaupungin omistaja-arvo uhkaa heiketä, niin asiaan tulee puuttua nopeasti ja yhtiön tulee käynnistää tarvittavat sopeutustoimet välittömästi. Lisäksi yhtiön hallituksen tulee raportoida kannattavuuden ja tilauskannan kehittymisestä jaostolle loppuvuoden 2017 aikana.

Oheismateriaali 1Ote yhtiön hallituksen pöytäkirjasta 7.6.2017

Oheismateriaali 2Yhtiön tuloskortti 2018 - 2021

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa konserniohjeena, että yhtiön hallituksen näkemys merkitään tiedoksi ja että yhtiön tulee raportoida kuukausittain taloudellisesta tilanteesta ja tilauskannan kehittymisestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Seudun Rakennustekniikka Oy