Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto3615.05.20176

5061-2017 (014)

Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n varsinainen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 36

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 10.5.2017:

Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n varsinainen yhtiökokous

Turun Ammattikorkeakoulu Oy (jäljempänä Ammattikorkeakoulu) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 91 %. Ammattikorkeakoulun yhtiökokous pidetään 12.6.2017 klo 10.00. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 18.3.2013 § 23 päätöksen mukaan Ammattikorkeakoulu kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailutuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Tarkastuspalveluiden hoitamisesta tulee tehdä sopimus KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa vuosien 2013–2018 aikana tarjouskilpailun mukaisesti. Kausi sisältää sopimuksen jatko-option käytön. Ammattikorkeakoulun yhtiökokouksen tulee noudattaa konsernijaoston mainittua päätöstä.

Yhtiön hallituksen kokoonpanon osalta ei ole tullut esille muutostarpeita, joten yhtiökokouksen esityslistan kohdan – hallituksen jäsenten valinta - osalta todetaan, että tarpeita hallituksen kokoonpanon muuttamiselle ei ole.

Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2016

Yhtiön toiminnalliset tulokset toteutuivat hyvin tai tyydyttävästi. Toiminnallisista tuloksista laskua tuli tutkintotuottoon. Tämä oli odotettua huomioiden vuonna 2012 tapahtunut 176 aloituspaikan leikkaus. Muut tulokset ovat kasvaneet pääosin positiivisesti, etenkin ulkoinen rahoitus, 55 op:n suoritukset sekä opiskelijatyytyväisyys. Tuloskehityksen ansiosta valtionosuuden 2012 alkanut lasku näyttäisi rauhoittuvan seuraavina vuosina. 

Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2016

Vuotta 2016 leimasi ensimmäisen kvartaalin seurannan yhteydessä huomattu budjetointivirhe, joka oli johtamassa yli 2 M€ negatiiviseen tulokseen. Keskeisin syy virheeseen oli yliarvioitu tutkimushankerahoitus vuodelle 2015 ja siitä seurannut väärä lähtöolettama vuodelle 2016. Yhtiössä ryhdyttiin välittömiin toimenpiteisiin kulujen karsimiseksi ja tulojen lisäämiseksi. Tulos jäi edelleen tappiolliseksi, mutta sen taso saatiin huomattavasti maltillisemmaksi ja kehityssuunta käännettyä positiiviseksi.

Muihin talouden tunnuslukuihin on vaikuttanut voimakkaasti vapaasta pääomasta tehdyt sijoitukset (sijoitukset Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n liikkeelle laskemaan vvk-lainaan – tuleva Kampus hanke), jotka ovat samalla lisänneet pääomatuottoja.

Yhtiöllä oli likvidiä rahoitusomaisuutta vuoden lopussa 4,3 m€, mikä tekee taseesta erittäin vahvan (omavaraisuusaste 77,7 %). Yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiö ei jaa osinkoa tai tuota muuta taloudellista etua osakkeenomistajalle tai muulle toimintaan osallistuvalle.

Liite 1Ammattikorkeakoulun tuloskortti

Oheismateriaali 1AMK Oy yhtiökokouksen esityslista liitteineen

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiökokouksen esityslista merkitään tiedoksi eikä tarvetta konserniohjeen antamiselle ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Khkon § 36
Liite 1:Ammattikorkeakoulun tuloskortti